دریافت لینک صفحه با کد QR
طی جوابیهای صورت گرفت؛
جوابیه آب منطقهای به مطلب «سد تنگ سرخ به نام کهگیلویه و بویراحمد «به کام شیراز»
8 فروردين 1400 ساعت 19:58
با توجه به اهداف فوق الذکر کلیه نیازهای شرب و صنعت و کشاورزی شهرستان بویراحمد در این طرح لحاظ گردیده است و هرگونه انتقال آب به اراضی کامفیروز و یا صنایع فارس وجود ندارد و بیان این موضوع بر خلاف مشخصات فنی و واقعیت های طرح بوده که ناشی از عدم آگاهی فنی کارشناس منتقد در خصوص مباحث تخصصی می باشد و در قسمتی از مطالب درج شده به وضوح کارشناس محترم سد مخزنی تنگ سرخ شیراز را که یک سد در حال ساخت در نزدیکی شیراز می باشد، با سد مخزنی بشار اشتباه گرفته و اعلام نموده اند که به جای سد تنگ سرخ یاسوج نام شیراز درج شده است .
لازم است مطالب ذیل جهت شفاف سازی موضوع و همچنین بیان واقعیتهای علمی و فنی پروژه و اهداف اصلی سد مخزنی تنگ سرخ بشار اطلاع رسانی گردد:
-اهداف سد تنگ سرخ بشار مطابق با مجوز تخصیص آب صادره توسط دفتر تخصیص آب وزارت نیرو در مورخ 9/10/1392 به شرح ذیل میباشد:
- تأمین آب شرب شهر یاسوج و روستاهای مسیر تا افق طرح در سال 1430
- تأمین آب صنعت شهر یاسوج برای کلیه صنایع فعلی و آتی منطقه
- تأمین آب کشاورزی شهرستان بویراحمد برای حدود 5500 هکتار از اراضی
- تأمین نیاز زیست محیطی رودخانه بشار تا یاسوج با رعایت کلیه استانداردهای سازمان محیط زیست کشور
- تأمین نیاز بخشی از آب شرب شهر شیراز
- کنترل سیلاب و ایجاد فضای گردشگری در منطقه
با توجه به اهداف فوق الذکر کلیه نیازهای شرب و صنعت و کشاورزی شهرستان بویراحمد در این طرح لحاظ گردیده است و هرگونه انتقال آب به اراضی کامفیروز و یا صنایع فارس وجود ندارد و بیان این موضوع بر خلاف مشخصات فنی و واقعیتهای طرح بوده که ناشی از عدم آگاهی فنی کارشناس منتقد در خصوص مباحث تخصصی میباشد و در قسمتی از مطالب درج شده به وضوح کارشناس محترم سد مخزنی تنگ سرخ شیراز را که یک سد در حال ساخت در نزدیکی شیراز میباشد، با سد مخزنی بشار اشتباه گرفته و اعلام نمودهاند که به جای سد تنگ سرخ یاسوج نام شیراز درج شده است. این درحالیست سد تنگ سرخ شیراز ارتباطی با سد تنگ سرخ بشار ندارد. (نقشه زیر)
لازم به توضیح است که سد تنگ سرخ شیراز با کد اجرایی 1307003110 و از نوع خاکی با هسته رسی و با ارتفاع ۷۰ متر و ب طول تاج ۵۳۵ متر و با حجم 20 میلیون مترمکعب و اهداف کنترل سیلاب و فضای سبز در 3 کیلومتری شهر شیراز و به کارفرمایی شرکت آب منطقهای فارس قرار داشته و به دلایل زیست محیطی متوقف گردیده است و این درحالی است سد تنگ سرخ بشار با کد اجرایی 1307003114 و از نوع خاکی با هسته رسی به ارتفاع 66.5 متر و با طول تاج 917 متر و حجم مخزن 125 میلیون مترمکعب و با اهداف ذکر شده در فوق و در منطقه تنگ سرخ استان کهگیلویه وبویراحمد و به کارفرمایی شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد و با پیشرفت فیزیکی بالغ بر 33 درصد در حال اجرا میباشد، لذا بیان این موضوع که اهداف این سد به کام استان فارس است خلاف مشخصات فنی و واقعیتهای طرح بوده که ناشی از عدم آگاهی فنی در خصوص مباحث تخصصی است.
از سوی دیگر آورد سالانه رودخانه بشار در محل سد با لحاظ دوره خشکسالی و با حساسیت زیاد توسط دفتر تخصیص آب وزارت نیرو و با رعایت کلیه استانداردهای سازمان محیط زیست کشور بررسی گردیده است وسیلابهای حوزه آبریز بالادست علی الخصوص آورد سیلاب از منطقه تنگ تیزاب فارس در مخزن سد تنگ سرخ ذخیره میگردد و مطابق استانداردها و محاسبات صورت گرفته با لحاظ برداشتهای آب لحاظ شده در اهداف سد، ضمن تنظیم جریان برای پایین دست رودخانه، به هیچ عنوان امکان خشک شدن رودخانه بشار وجود ندارد و جریان دائمی در رودخانه با لحاظ آب مورد نیاز زیست محیطی همیشه وجود خواهد داشت. ضمن اینکه، عمده آورد رودخانه بشار بعد از ساختگاه سد تنگ سرخ، چشمههای پایین دست از جمله خرم ناز و گردوکنک و قلات و همچنین آورد حوزه از ساختگاه سد به پایین دست نیز به رودخانه بشار اضافه میشود.
- در خصوص سد تنگ سرخ بشار مشابه با تمامی سدهای کشور، مطالعات زیست محیطی سد توسط مشاور تخصصی وزارت نیرو انجام و تمامی ضوابط و معیارهای زیست محیطی مد نظر قرار گرفته است ضمن اینکه رهاسازی نیاز زیست محیطی رودخانه بشار در هر شرایط در اولویت اول قرار دارد و از این بابت جای هیچ نگرانی نمیباشد.
لازم به توضیح است که در تاریخ 18/09/1397 معاون رئیس جمهور و ریاست محترم سازمان محیط زیست کشور به همراه مقامات سیاسی و اداری استان از عملیات اجرایی و ساختگاه سد تنگ سرخ بشار بازدید نمودند و مباحث زیست محیطی این سد تشریح گردید.
- مطالعات سدمخزنی بشار از سال 1386 در استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز گردید و از محدوده منطقه برده زرد در نزدیکی مرز استان فارس امکان سنجی احداث سد تا شهر یاسوج در روی رودخانه بشار به طور کامل توسط مشاورین پروژه انجام گردید و چندین محور در موقعیتهای مختلف به عنوان گزینههای احتمالی جانمایی شد. در نهایت بر اساس نتایج مطالعات ژئوتکنیک، منابع قرضه، لرزه خیزی و در نهایت آنالیز اقتصادی محور فعلی سد تنگ سرخ بشار نهایی و به تصویب کمیته تخصصی وزارت نیرو که متشکل از نخبههای صنعت سدسازی در تمامی گرایشها میباشند، رسیده است. ضمن اینکه در سنوات گذشته و براساس طرح موضوعات و شبهات مشابه توسط برخی کارشناسان و مردم منطقه درخصوص ساختگاه سد، مجدداً" با محوریت دفتر نماینده محترم ولی فقیه در استان و آیت الله ملک حسینی با کمک از کارشناسان صاحب نظر درخصوص سد سازی بررسی صورت گرفت و موقعیت فعلی سد تنگ سرخ مورد تاکید قرار گرفت.
-بر خلاف مطالب درج شده، سد مخزنی تنگ سرخ بشار بر روی گسل قرار نگرفته است و هیچ مشکلی این لحاظ سد را تهدید نمیکند. نزدیکترین گسل منطقه گسل منطقه قلات است و هیچ تاثیری بر روی محور فعلی سد تنگ سرخ ندارد، ضمن اینکه در مطالعات طراحی سد مخزنی تنگ سرخ، گزارش لرزه خیزی پروژه نیز تهیه شده و تمامی احتمالات وقوع زلزله و تأثیر آن دیده شده است.
- یکی دیگر از اهداف سد تنگ سرخ بشار، مهار سیلابهای رودخانه بشار قبل از یاسوج و کنترل و ذخیره آن در مخزن سد میباشد. این موضوع باعث کاهش خسارات ناشی از سیلاب در پایین دست سد تنگ سرخ تا یاسوج میگردد. در اهمیت این موضوع میتوان به این امر اشاره داشت که در صورتیکه در احداث سد تنگ سرخ شتاب بیشتری به خرج میدادیم اولاً در کاهش خسارت ناشی از سیلاب 98-97 که حدود 4800 میلیارد ریال برآورد شده است نقش موثری را ایفا مینمود و ثانیاً" اینکه با مهار سیلابها میتوانستیم با رها سازی این آبها در فصل تابستان و دیگر فصول به فراخور نیاز از آن استفاده کنیم.
- در مطالعات سدسازی، احتمال شکست سد به عنوان پایهترین و مهمترین موضوع در تمامی تخصصها به تفکیک مورد بررسی قرار میگرید و ابعاد و مشخصات فنی طرح به گونهای تنظیم و تبیین میگردد تا احتمال وقوع شکست سد به صفر برسد. دو پارامتر اصلی در شکست سدها تأثیر گذارند: اول عدم تخلیه مطمئن سیلاب از مخزن که باعث روگذری از سد و تخریب آن میشود و دوم شکست بدنه سد بر اثر زلزله. در سد تنگ سرخ بشار جهت رفع ابهام اول، یک سرریز بتنی اوجی به عرض 43 متر جهت تخلیه سیلاب با دوره بازگشت 10000 ساله طراحی شده است و سیلاب بسیار بالایی هر چند با احتمال وقوع بسیار پایین را عبور میدهد. در موضوع دوم نیز بدنه سد تنگ سرخ با لحاظ طیفهای احتمالی زلزله منطقه (DBL, MCL,..) طراحی شده است و هیچ گونه احتمال شکست سد وجود ندارد. در کشور عزیز ما ایران هنوز خوشبختانه این اتفاق در هیچ نقطهای رخ نداده است که حاکی از دانش کافی وزارت نیرو در طراحی سدهای خاکی بزرگ دارد.
- اهداف و مباحث اجرایی سد تنگ سرخ و ضرورت اجرای هرچه سریعتر این سد همواره توسط مقامات استانی و کشوری و نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی در رسانهها و همچنین روزنامهها و جراید برای تبیین افکار عمومی اطلاع رسانی گردیده است که نمونهای از این مصاحبهها به شرح زیراعلام میگردد:
-4 دی ۱۳۹۹، ۹: ۰۰ کد خبرنگار: 2153 کد خبر: 84159711 –مصاحبه استاندار با موضوع "دولت ۳۶۵ میلیارد تومان به سد تنگ سرخ بویراحمد اختصاص داد" در خبرگزاری جمهوری اسلامی
- دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۶: ۰۴ کد مطلب: ۴۲۴۲۱۵ مصاحبه سرپرست شرکت آب منطقهای استان با موضوع " نگاهی به مزیتهای سد تنگ سرخ کهگیلویه و بویراحمد" در کبنا نیوز
- ۰۴ تیر ۱۳۹۹ - ۱۱: ۰۲ اخبار استانها مصاحبه سرپرست شرکت آب منطقهای استان با موضوع «خشک شدن رود بشار با احداث سد تنگ سرخ مبنای علمی ندارد.» در خبرگزاری فارس
- ۱۶ مهر ۱۳۹۹ - ۰۷: ۳۱ مصاحبه مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان با موضوع "اعتبارات سد تنگ سرخ ..." در خبرگزاری فارس
- ۱۳: ۰۸ ۱۳۹۹-۳-۳۰ مصاحبه دکتر روشنفکر نماینده محترم مردم شهرستانهای بویراحمد و دنا در مجلس شورای اسلامی با موضوع " بازدید نماینده بویراحمد از سد تنگ سرخ/روشنفکر: تملک اراضی در 3 فاز اولویت بندی شود" در خبرگزاری فارس
- ۱۳: ۱۰ ۱۳۹۸-۶-۲۸ مصاحبه مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان با موضوع " تأمین آب کشاورزی شهرستانهای بویراحمد و دنا از سد تنگ سرخ" در خبرگزاری فارس
- یکشنبه 26 بهمن 1399، ساعت 13:10 - - 57453522 مصاحبه استاندار با موضوع " تسریع در اجرای سد تنگ سرخ ضروری است/تولید 8 میلیاردمترمکعب روان آب" در خبرگزاری مهر
اینها تنها نمونههایی از اخبار منتشر شده است که با مراجعه به اینترنت و دسترسی به آرشیو خبرگزاریهای رسمی کشور و استان متن این اخبار و سایر اخبار منتشر شده از سال 1390 تا کنون قابل مشاهده و مطالعه میباشد و همانگونه که از متن این مصاحبهها و اخبار قابل مشاهده میباشد کلیه اهداف به طورکامل تشریح گردیده و شبهات و دغدغههای کارشناسان درخصوص مباحث زیست محیطی در مصاحبهها پاسخ داده شده است. ضمن اینکه در جلسات متعدد در منطقه تنگ سرخ و همچنین در استانداری اهداف این طرح برای مردم منطقه نیز تشریح گردیده است.
- عملیات اجرایی سد تنگ سرخ بشار از سال 1390 آغاز گردیده است و علی رغم مشکلات اعتباری و تخصیص 6 درصد از اعتبارات، پیشرفت فیزیکی سد بالغ بر 33 درصد میباشد و درحال حاضر بخشهای مشروحه اصلی سد شامل: آزاد سازی بخش عمدهای از اراضی موجود در محور سد
- انجام تجهیزکارگاه
- حفاری پرتال خروجی و ورودی سیستم انحراف
- اتمام حفاری و لاینینگ تونل انحراف به طول 273 متر و به قطر 5 متر
- خاکبرداری و رویه برداری محور سد
- احداث بخشی از گالری وسط پی با قطر 4.5 متر به طول 60 متر و ادامه عملیات بتن ریزی و قالب بندی
- احداث بخشی از گالری دسترسی به طول 90 متر
- خاکبرداری پرتال ورودی و خروجی تونل آب بر و حفاری 10 متر
- اتمام خاکبرداری سرریز
- انجام عملیات دیوار آبند به طول 220 متر در محل فرازبند
- احداث سنگ شکن و تولید مصالح
- خاکریزی بخشی از پوسته سد در جناح چپ سد به ارتفاع 10 متر
- خاکبرداری جاده جایگزین به طول 2 کیلومتر و اجرای ابنیه
- شروع مقدمات لازم جهت انحراف آب (احداث کانال آب بر و...)
توسط پیمانکار (قرارگاه خاتم الانبیاء (ص)) انجام گرفته و عملیات انحراف آب رودخانه و شروع عملیات اجرایی احداث فرازبند سد که جزئی از بدنه سد میباشد نیز در ماههای آتی آغاز خواهد شد. لذا مطلب ذکر شده توسط برخی از افراد مبنی بر عدم پیشرفت فیزیکی سد به دلیل عدم آشنایی با فرایند احداث سد و اجزاء این سازه میباشد. همانگونه که در بالا شرح داده شده است اجزاء اصلی سد شامل تونل انحراف آب، خاکریزی بدنه سد، احداث گالری زیر پی و بخشهای دیگر سد انجام گرفته است وبا درنظر گرفتن مطالبات پیمانکاران و مشاوران و هزینههای انجام گرفته تا کنون، مبلغ 1000 میلیارد ریال هزینه شده است که درصورت بروز رسانی، این هزینهها بیشتر خواهد شد.
- در خصوص جابجایی روستاها نیز لازم به توضیح است که تنها سه روستا با جمعیتی حدود 270 نفر تحت تأثیر مستقیم قرار خواهند گرفت که مراحل مربوط به طراحی محل روستاها توسط بنیاد مسکن انجام گرفته است و سایر روستاها خارج از حرایم سد و مخزن بوده و با احداث سد از موقعیت مناسب جهت مباحث گردشگری بهره مند خواهند شد که همین موضوع موجب افزایش گردشگری و توسعه اقتصادی برای ساکنین محدوده اطراف دریاچه سد خواهد شد. ضمن اینکه مطابق قوانین و مقررات دولت ملزم به جبران خسارات وارده به مردم بوده و مراحل مربوط به پرداخت خسارات به اراضی و باغات براساس فاز بندی انجام گرفته درحال انجام میباشد و بخشی از مطالبات مردم و خسارات وارده نیز پرداخت گردیده است. لذا مطالب ارائه شده درخصوص جمعیت تحت تأثیر و خسارات وارده به هیچ عنوان کارشناسی نبوده و خلاف واقع میباشد.
کد مطلب: 432494
کبنانیوز
https://www.kebnanews.ir