تاریخ انتشار
چهارشنبه ۶ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۲۴
کد مطلب : ۴۳۷۲۵۰
ابراهیم مهرجو رئیس سازمان نظام مهندسی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با کبنا:

سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد به دنبال منافع و درآمد نیست / یاسوج در مقابل زلزله 8 ریشتری هم مقاوم است / در سی‌سخت، ساختمان‌هایی که از کانال نظام مهندسی عبور کرد، مشکلی نداشتند / آزمایشگاه مکانیک خاک در کهگیلویه و بویراحمد فعال شد

۶
۰
سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد به دنبال منافع و درآمد نیست / یاسوج در مقابل زلزله 8 ریشتری هم مقاوم است / در سی‌سخت، ساختمان‌هایی که از کانال نظام مهندسی عبور کرد، مشکلی نداشتند / آزمایشگاه مکانیک خاک در کهگیلویه و بویراحمد فعال شد
کبنا ؛او می‌گوید: «استان کهگیلویه و بویراحمد در رابطه با کیفیت ساخت و ساز جزو چهار استان کشور است. اما در رابطه با سطح اشغال و تراکم جز استان‌های اول در کشور است و شاید بالای 90 درصد ساختمان‌ها سطح اشغال و تراکم را رعایت نکرده‌اند که شما بیشتر این قسمت را مد نظر دارید. این قسمت اصلاً ارتباطی با نظام مهندسی ندارد و بر می‌گردد به کمیسیون ماده‌ی 5، کمیسیون ماده‌ی 100، که آن‌ها باید اظهار نظر کنند. ما بر کیفیت، مثل مصالح، ساخت و ساز و ... نظارت داریم. 90 درصد ساختمان‌هایی که ساخته می‌شوند، از نظر کیفیت، خوب هستند. تا زمانی که شهرداری در رابطه با کمیسیون ماده‌ی 100 نگاهی درآمدزایانه است، ما این مشکل را داریم.
ما بر کیفیت ساخت و ساز نظارت می‌کنیم. اما وقتی که مالک یک مجوز 60 درصد دارد ولی 80 درصد می‌سازد، وظیفه ما این است که به شهرداری اعلام کنیم. سپس دیگر وظیفه‌ی شهرداری است با پلیس ساختمان آن را پیگیری کند و جریمه نماید و از ادامه‌ی کار جلوگیری کند.» ابراهیم مهرجو رئیس سازمان نظام مهندسی استان کهگیلویه و بویراحمد است که با او پیرامون مسائل مختلف نظام مهندسی گفت‌وگویی انجام داده ایم که در ادامه می‌خوانید:
کبنا نیوز: زلزله‌ی سی‌سخت نیازمند اقداماتی از طرف سازمان نظام مهندسی بود. لطفاً گزارشی از اقدامات سازمان نظام مهندسی در این زمینه بفرمائید.
در زلزله‌ی سی‌سخت، اولین چادری که بنا نهاده شد، شاید چادر سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه و بویراحمد بود. ما در همان بدو حادثه، تیم‌های نظام منهدسی را در سی‌سخت فعال کردیم و دفتر نمایندگی را در شهر سیسخت و روبروی ستاد بازشسازی فعال نمودیم. این دفتر شبانه‌روزی بود؛ از ساعت 8 صبح تا 12 شب، کار طراحی نقشه‌ها را انجام می‌دادیم. خوشبختانه نزدیک به 650 مورد طراحی نقشه توسط مهندسین معمار سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام گرفت. بعد از طراحی، نوبت به کار ساخت و ساز پروژه‌ها بود. ما تفاهم‌نامه‌ای با بنیاد مسکن داشتیم که هر پروژه‌ای حداقل یک ناظر سازه داشته باشد. سپس ما آمدیم تیم نظارت عالیه را در شهر سی‌سخت فعال کردیم. نزدیک به 650 پروژه که از صفر تا صد در حال کار هستند، علاوه بر ناظر سازه، تیم نظارت عالیه در شهر سی‌سخت فعال است. این تیم به صورت روزانه و مقیم در شهر سی‌سخت هستند که از مهندسین سازه، معمار، شهرساز، مهندسین تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی تشکیل شده است.
ما به خاطر حساسیت موضوع، آزمایشگاه مکانیک خاک را با هزینه‌ی سازمان نظام مهندسی در شهر سی‌سخت فعال کردیم. در شهر سی‌سخت، از آن 800 ساختمانی که تخریب شد، تقریباً 90 درصد از آن‌ها ساختمان‌هایی بودند که بیش از سه یا چهار دهه از عمر آن‌ها گذشته بود و اغلب، چوبی، گچی و یا سنگی بودند. ساختمان‌هایی هم که از کانال نظام مهندسی عبور کرده بودند، در سازه‌ی آن ساختمان‌ها مشکلی ایجاد نشد. فقط در دیوارهای داخلی، وادارها، و وال‌پست بوده که این هم برمی‌گردد به اجرا. یعنی ناظر ما تقریباً کار نظارت را انجام داده بود. یعنی بحث مجری بوده است. ما هم بحث مجری‌های ذیصلاح در دستور کارمان هست که ان شاء الله در استان بتوانیم آن را فعال کنیم.
 کبنا نیوز: شیوه‌ی ساخت و ساز در یاسوج کمی عجیب و غریب است، به گونه‌ای که گمان می‌رود نظارتی بر آن نبوده است. علت آن چه می‌تواند باشد؟
در شهر یاسوج در رابطه با کیفیت ساخت وساز جزو جهار استان کشور است. اما در رابطه با سطح اشغال و تراکم جز استان‌های اول در کشور است و شاید بالای 90 درصد ساختمان‌ها سطح اشغال و تراکم را رعایت نکرده‌اند که شما بیشتر این قسمت را مد نظر دارید. این قسمت اصلاً ارتباطی با نظام مهندسی ندارد و برمی‌گردد به کمیسیون ماده‌ی 5، کمیسیون ماده‌ی 100، که آن‌ها باید اظهار نظر کنند. ما بر کیفیت، مثل مصالح، ساخت و ساز و ... نظارت داریم. 90 درصد ساختمان‌هایی که ساخته می‌شوند، از نظر کیفیت، خوب هستند. تا زمانی که شهرداری در رابطه با کمیسیون ماده‌ی 100 نگاهی درآمدزایانه است، ما این مشکل را داریم.
ما بر کیفیت ساخت و ساز نظارت می‌کنیم. اما وقتی که مالک یک مجوز 60 درصد دارد ولی 80 درصد می‌سازد، وظیفه ما این است که به شهرداری اعلام کنیم. سپس دیگر وظیفه‌ی شهرداری است با پلیس ساختمان آن را پیگیری کند و جریمه نماید و از ادامه‌ی کار جلوگیری کند.
برای اولین بار کمیته‌ی نظارت عالیه با هماهنگی اداره کل راه و شهرسازی استان کهگیلویه و بویراحمد در حال نظارت بر پروژه‌ها هستند. یعنی بر کار مهندسین ناظر نظارت می‌کنند. این تیم چهار اکیپ در شهر یاسوج و دنا دارد. یک اکیپ در گچساران و باشت و شهرستان بهمئی و یک اکیپ هم در شهرستان کهگیلویه‌ی بزرگ هست. این تیم بر عملکرد مهندسی ناظر نظارت دارد. به همین خاطر ما در بحث کیفیت ساخت و ساز مشکلی نداریم؛ کما اینکه در زلزله‌ی دو سال پیش مشکلی نداشتیم.
 کبنا نیوز: زلزله‌ی دو سال پیش قدرت چندانی نداشت. این ساختمان‌ها در مقابل چند ریشتر زلزله مقاومت دارند؟
یاسوج و سی‌سخت قبلاً در شرایط با خطر نسبیِ زیاد بودند. الحمدالله ما پیش‌بینی‌مان این است که با توجه به ساخت و سازی که در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، فکر می‌کنم تا 8 ریشتر ما مشکلی در این زمینه نداشته باشیم.
 کبنا نیوز: ساختمان‌های مسکن مهر را هم سازمان نظام مهندسی نظارت می‌کند؟
ساختمان‌های مسکن مهر مربوط به قبل است که بین نظام مهندسی و راه و شهرسازی اختلافاتی بوده است که آن‌طور که باید و شاید از کانال نظام مهندسی عبور نکرده ولی الأن مسکن اقشار آسیب‌پذیر کاملاً با نظارت سازمان نظام مهندسی در حال انجام است. 205 واحد آن در قسمت ارم 4 در حال انجام است. ولی مسکن مهر در استان ما، آن طور که باید و شاید تحت نظارت سازمان نظام مهندسی نبود. 
کبنا نیوز: پس به همین خاطر بود که در زلزله این ساختمان‌ها آسیب دیدند.
بله. برمی‌گردد به همین مسائلی که ذکر کردم.
 کبنا نیوز: برخی از مردم، از عملکرد ناظرین ساختمان رضایت ندارند و معتقدند که مهندسین ناظر بی‌دلیل آن‌ها را اذیت می‌کنند.
اگر واقعاً حداقل‌های مقررات ملی ساختمان را رعایت کنیم، مشکلی در این زمینه نداریم. کار مهندس ناظر، نظارت بر ساخت و ساز است، نه اینکه خدایی نکرده بخواهد کسی را اذیت کند. وقتی طرف هم مجری خوب داشته باشد و هم مصالحش باکیفیت باشد، مهندس ناظر ما مشکلی دیگر ندارد. متأسفانه آن طور که باید و شاید، مالک، دانش رعایت مقررات ملی ساختمان را ندارد. متأسفانه ما می‌بینیم، بازاری، پزشک، معلم و ... کار ساخت و ساز انجام می‌دهند که اغلب، دانش چندانی در این زمینه ندارند. تا زمانی که ما کار را به متخصص واگذار نکنیم، این مشکلات را داریم.
 
کبنا نیوز: ما کمتر دیده‌ایم که سازمان نظام مهندسی ورود قاطعانه‌ای به مسائل استان کهگیلویه و بویراحمد داشته باشد. برخی هم می‌گویند جایگاه ستزمان نظام مهندسی باید بالاتر از این باشد. لطفاً بفرمائید چرا تا حالا عمل قاطعانه‌ای از این سازمان ندیده‌ایم؟
هر ساخت و سازی در بخش خصوصی انجام بگیرد، حتماً با نظارت سازمان نظام مهندسی است. ادارات زیرمجموعه‌ی ما نیستند. ما در بحث ادارات، باغات، کشاورزی اصلاً وظیفه‌ای نداریم. این سازمان، مستقل است ولی با مجموعه‌هایی که در بحث ساخت و ساز دخیل هستند مثل راه و شهرسازی، بنیاد مسکن شهرداری‌ها و معاونت عمرانی، تعامل داریم.
 
کبنا نیوز: آیا رشد شهر یاسوج اصولی است؟
 همان طور که گفتم ما در رابطه با ساخت و ساز می‌توانیم اظهار نظر کنیم. طرح تفصیلی، طرح تفیکیک و ... جزو اختیارات ما نیست. برمی‌گردد به راه و شهرسازی، شهرداری، معاونت عمرانی و ... . سطح اشغال و تراکم در شهر یاسوج رعایت نمی‌شود و این به سازمان نظام مهندسی برنمی‌گردد.
کار ما نظارت بر پروژه‌ها است و هیچ اختلافی با سایر سازمان‌ها نداریم؛ اگر پروژه‌ای مجوز 5 طبقه با 50 درصد داشت ولی 10 طبقه و 100 درصد انجام داد، ما در همان ابتدا به ساکن باید به شهرداری گزارش دهیم، اگر ندادیم ما مقصر هستیم. ولی اگر ما گزارش دادیم ولی شهرداری اقدامی نکرد، شهرداری مقصر است. اگر هم مهندس ما قصوری داشته باشد، ما با مهندس‌مان برخورد می‌کنیم. همان‌طور که گفتم کار ما نظارت است. البته کار ما صرفاً نظارت نیست، آزمایشگاه و کیفیت مصالح هم مد نظر ماست.
هر پروژه‌ای که شروع کند، از همان ابتدا به ساکن، مهندس ناظر ما بر آن نظارت می‌کند. هر پروژه‌ای بخواهد شروع به کار کند، حتماً باید با هماهنگی ناظر مربوطه‌اش باشد.
 کبنا نیوز: آیا سازمان نظام مهندسی در مورد نمای ساختمان‌ها هم اقدامی کرده است؟
در بحث نمای ساختمان‌ها، باید مهندسین معمار و شهرساز ما در رابطه با اقلیم منطقه اظهار نظر کنند. انشااله ما برنامه ریزی کردیم که نماها در مناطق مختلف، متفاوت باشد. برنامه داریم در این زمینه با شهرداری هم تعامل داشته باشیم و نماها متناسب با اقلیم هر شهر باشد.
کبنا نیوز: گاهاً مباحثی پیرامون مهر فروشی در بین مهندسین در سطح جامعه مطرح می‌شود، چه توضیحی دارید؟
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کهگیلویه وبویراحمد با رد موضوع مهر فروشی در بین مهندسان، گفت: در قانون نظام مهندسی نیز به صراحت آمده است که اگر مهندسی تخلفی در حوزه ساخت ساز داشته و مالکان نیز گزارش دهند به شورای انتظامی معرفی و با آن برخورد قانونی خواهد شد.
مهر نظام مهندسی همانند مهر پزشکان که برای بیماران نسخه می‌نویسند از ارزش و جایگاه بالایی برخوردار است که شایسته نیست متخصصان مهندسی را برای اینکه منافع ما تأمین نشده زیر سؤال ببریم. ضمن اینکه اگر موردی هم در خارج از چهارچوب قوانین باشد باید از طریق فرآیند قانونی پیگیری و در صورت اثبات بر زبان جاری شود.
تعرفه نظام مهندسی را نیز مانند تعرفه پزشگان، قانون مشخص کرده و باید هر شهروندی که پا در حوزه ساخت ساز می‌نماید این فرآیند قانونی را طی نماید.  اگر ساخت سازهای ما در زلزله آسیب می‌بیند و سرمایه‌های ما هدر می‌رود به دلیل عدم توجه مالکان به توصیه‌های نظام مهندسی است. جایگاه و نقش مهندسین در پیشرفت، سازندگی، خودکفایی و امنیت این مرز و بوم بر کسی پوشیده نیست که امیدوارم با مطالعه قوانین حاکم بر نظام مهندسی و فرهنگسازی و استفاده از نظر متخصصان حوزه ساخت ساز شاهد استحکام سازه‌های ساختمانی در کشور باشیم. امروز پیشرفتهای چشمگیر و عظیم ایران اسلامی درحوزه فنی و مهندسی محصول فکر مهندسان خوشنام ایران زمین است که با باور و شعار ما می‌توانیم نمونه زیبایی از حلاقیت ومعماری ایرانی اسلامی را به عنوان یک الگو معرفی نموده‌اند. مهندسان در احیای معماری ایرانی اسلامی، هویت بخشی شهری، نوسازی بافت‌های فرسوده شهری و روستایی، بهبود کیفیت ساخت و ساز و ایمن سازی در برابر زلزله وسایر بلایای طبیعی در جامعه تلاشهای وافری دارند که باید آنها را قدر بدانیم و به جای تخریب آنها به اصول ومقررات ملی ساختمان برای استخکام بناها بیش از پیش پایبند باشیم.
کبنا نیوز: اگر مطلب دیگری مانده لطفاً بفرمائید.
سازمان نظام مهندسی 4500 مهندس دارد. این مهندسین در رشته‌های عمران، معماری، شهرسازی، نقشه‌برداری، ترافیک، تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی در حال فعالیت هستند.
سازمان نظام مهندسی یک سازمان مستقل است؛ نه دنبال منافع و نه درآمد است. این سازمان، نظارت بر ساخت و ساز دارد. اگر مردم ما حداقل‌های مقررات ملی ساختمان را رعایت کنند، انشاالله اگر زمین‌لرزه‌ای با قدرت 8 ریشتر هم بیادید ما مشکلی نخواهیم داشت. ما کمیته‌ی مصالح را فعال کرده‌ایم. ما آزمایشگاه مکانیک خاک را نیز فعال کرده‌ایم.
 
نام شما

آدرس ايميل شما

ناشناس
Iran, Islamic Republic of
باسلام از سال 57 تاکنون هرکس تو ایران بعلت تحریم انزوای فقر بیکاری فرزندان گرانی وتورم ومشکلات و معضلات اجتماعی وحوادث تلخ ومهاجرت فقط دنبال منافع خودش هست
نظام‌ مهندسی
Iran, Islamic Republic of
والا‌ ۶‌ ریشتر‌ هم‌ جواب‌ نمیدن
استانی‌ که‌ بدون‌ مجری‌ اجازه‌ ساخت‌ و‌ ساز‌ میدن...
نظارت‌ هم‌ با‌ زد‌ و‌ بنده‌ جناب‌ مهندس
فعلا‌ که‌ خدا‌ رحم‌ کرده
مهندس عمران
Iran, Islamic Republic of
یکی بگه آقای مهرجو پروانه اشتغال شامل مهر نطارت .محاسبات خودت رو چطور گرفتی
جواب بده
گچساران
Romania
احسنت درود بر جناب آقای دکتر مهرجواز نخبه گان استان..
عبدالرضا غلامی
Iran, Islamic Republic of
با سلام و احترام محضر مسوولین محترم رسانه مردمی کبنانیوز و سپاس از انجام وظیفه خطیر آگاهی رسانی و همچنین جامعه تخصصی مهندسی ساختمان و سازه، اساتید محترم دانشگاهی و دانشجویان، که بی شک یکی از ستونهای سرمایه گزاری بلند مدت در بحث توسعه اجتماعی، اقتصادی و امنیت جامعه به ویژه سلامت خانواده ها می باشند.
استحضار دارید یکی از المانهای رشد و توسعه افزایش آگاهی مردم است که رسانه می تواند به عنوان پلی امن و حلقه ای با اعتبار از زنجیر ارتباطات در امر آگاهی رسانی مردم موثر باشد.
جامعه ای که با اعتماد و اطمینان نگاه تخصصی به اصحاب فن، دانشگاهیان و متخصصین داشته و در نتیجه انتظار حمایت علمی از این گروه داشته باشند، بی شک مقهور رفتارهای طبیعی طبیعت نخواهند شد. با این بیان که زلزله یک بلای ویرانگر یا بلای طبیعی است کاملا مخالفم. زلزله رفتار طبیعی طبیعت و زمین است. کشور یا سرزمینی که محل تلاقی صفحه ها یا گسلهای زمین است در اثر حرکت این صفحه ها یا گسل ها می لرزد. این دانش، کشف امروز و دیروز بشر نیست.
سالهاست بشر بر این آگاهی یافته است. حال چرا در زلزله سی سخت شاهد آواره شدن هم وطنانمان می شویم که خود سی سخت ساختگاه علم و دانش و فرهنگ استان است، عیب را جایی دیگر باید جستجو کرد. چرا ادعا می کنیم یاسوج در برابر زلزله 8 ریشتری مقاوم است، این ادعا بر پایه ی یک تحقیق و پژوهش علمی است که برای خود داده های علمی و پژوهشی برمبنای آزمایشات و تحقیقات با بکارگیری تکنولوژی های جدید آنالیز سازه بدست امده، بوده یا ادعای یک پیمانکار بساز و بفروش؟
بیایم با خود و جامعه ای که در قبال آنها مسوولیم، روراست باشیم. در برابر جان، مال، سرمایه، آسایش، امنیت روانی و سلامت جامعه مسوولیم چون مسوولیت حفظ این موارد در راستای ساخت سازه ای امن، مستحکم، اقتصادی، بر اساس شرایط بومی، آب و هوایی، و ساختار طبیعی زمین به ما واگذار شده. انجام مسوولیت با اگر و انشالله و ماشالله انجام شدنی نیست. ژاپنی ها از کره مریخ نیامده اند. همین مقرراتی که در تمام بولتن های ملی و بین المللی دنیا تایید شده رو اجرا می کنند. به راستی در طراحی و تولید سازه و ساختمان نظارتی انجام می شود که مردم بدون استرس شب سر بر بالین گزارند و بیاسایند؟
آیا مرجع مرتبط با این وظیفه خطیر اطلاع رسانی کافی برای مردم، جامعه سازندگان ساختمان نموده است؟ آیا در خصوص اینکه زلزله یک رفتار طبیعی زمین است و دیر یا زود میآید فرهنگ سازی نموده ایم؟ آیا برای مردم یا پیمانکارانمان دوره آموزشی ، توجیهی و یا سمینار آموزشی برای شناخت زلزله، اهمیت مقاوم سازی ساختمان و رعایت مقررات ساختمان و فرهنگ سازی موضوع که سازنده با اعتقاد به اینکه زلزله حتما می آید، ساختمانی مقاوم بسازد بعد ادعا کنیم، ساختمان های ما در مقابل 8 ریشتر زلزله مقاومند؟ راستی یادمان باشد مثل بقیه رخدادها زلزله سی سخت هم فراموش نشود؟؟؟ بیست روز بعد از سونامی ژاپن آنجا بودم. چنان می نمود که آب از آب تکان نخورده است.در سی سخت چادرها هنوز برپایند.
کودکان ایلمان برای آموختن نیاز به مدرسه ای امن
دارند. چقدر تعهد داریم و چه میزان دانش؟ آیا با این مسوولیتی که داریم به تعهد و دانش لازم برای ایفای این نقش مسلح شده ایم؟ آمادگی خدمت داریم؟ کاش می شد بیشتر خدمت می کردیم.
Iran, Islamic Republic of
والا اگه ۶ ریشتر زلزله بیاد خونه خودشم خراب میشه چه برسه به خونه ما
بازار داغ گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه

بازار داغ گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه

به زودی دولت سیدابراهیم رییسی کلید پاستور را از حسن روحانی تحویل می‌گیرد و چندی بعد هم ...
سرنوشت نهاد اجماع‌ساز چه می‌شود؟

سرنوشت نهاد اجماع‌ساز چه می‌شود؟

تکلیف نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان که برای انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 تشکیل شده بود، وضعیتی ...
نگران تکرار تجربه ترامپ؛ تضمین می‌خواهد

نگران تکرار تجربه ترامپ؛ تضمین می‌خواهد

گزاره‌هایی که نشان می‌دهد در بازگشت به برجام سیاسی‌کاری صورت می‌گیرد و راستِ سیاسی عزمش ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1