تاریخ انتشار
شنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۰۹
کد مطلب : ۴۰۰۴۵۰
گزارش:

ماجرای تخریب تپه روستای گنجگان در کهگیلویه و بویراحمد / ابهام در بودونبود قلعه‌ای با اشیای تاریخی

۲۰
۳
ماجرای تخریب تپه روستای گنجگان در کهگیلویه و بویراحمد / ابهام در بودونبود قلعه‌ای با اشیای تاریخی
کبنا ؛ ماجرا ازاین‌قرار است که در کنار تنها رودخانه روستا که ‌ بشار نام دارد تپه‌ای بود که به گفته مردمان روستا بر روی آن قلعه‌ای قدیمی که یادگار تاریخ گذشته آبادی بود، قرار داشت. هرچند مدیرکل اداره میراث فرهنگی یاسوج در گفت‌وگو با ما منکر وجود چنین قلعه‌ای در روستا شد اما مردمان منطقه معتقدند نیاکانشان از روزی که چشم‌باز کرده‌اند برایشان از قلعه‌ای در روستا گفته‌اند که کنارش درختانی پر از گردو با قدمتی هزارساله داشت؛ اما آنچه این روزها باقی‌مانده تلی از خاک است. به گفته اهالی روستا حدود 10 سال پیش فردی به بهانه ساخت هتل گردشگری بر روی این تپه تمامی آن‌ها را ریشه‌کن کرد و این تپه که متعلق به منابع ملی بود به طول 8 متر توسط این شخص و همکاری برخی نهادهای مسئول خاک‌برداری شد.

 3
تخریب قلعه احتمالی و کشف 700 سکه نقره
 
 اهالی روستا می‌گویند این شخص که کارمند بنیاد مسکن کهگیلویه و بویراحمد هم هست با توجه به مسئولیتی که در این اداره داشت توانست در سال 1385 زمینی به مساحت 2500 مترمربع را که عملاً بیش از هشت هزار مترمربع است مورد تملک خود قرار دهد. وی پس از تملک اقدام به خاک‌برداری و اکتشاف در این قلعه کرد. به گفته همین اهالی که نخواستند نامشان فاش شود این کارمند حین عملیات خاک‌برداری این قلعه را به‌تمامی تخریب کرد. از آن گذشته در هشت متری این تپه نیز به مقادیری اشیای تاریخی ازجمله بیش از 700 سکه نقره بود برخورد کرد که مقداری از آن‌ها را به اداره کل میراث فرهنگی استان تحویل داد.
 
طبق ادعای اهالی روستا این شخص از آن سال تا تاریخ آبان ماه 96 تمامی خاک‌برداری آنجا را انجام داد و بدون مجوز از اداره کل منابع طبیعی این استان تمام درختان و بوته‌زارهای دورتادور تپه را با بیل مکانیکی از میان برداشت تا اینکه اداره کل بازرسی استان کهگیلویه و بویراحمد و در پی شکایت‌های مردمی در این قضیه ورود کرد و دستور توقف ادامه کار را صادر کرد و از اداره میراث فرهنگی و بنیاد مسکن استان نیز خواست که به علت اقدامات این فرد در تخریب منطقه مجوزهای صادرشده لغو شود. البته این فرد نیز بیکار ننشست و از اداره منابع طبیعی استان خواست تا تپه را به وی واگذار کنند که با موافقت این اداره قرار گرفت. هرچند در تاریخ 9-9-96 این حکم نیز لغو شد. فرد مذکور که نامش «ع» است نیز بیکار ننشست و این بار متقاضی واگذاری تپه به نام همسرش شد که تا لحظه تنظیم گزارش هنوز مورد موافقت مسئولان منابع طبیعی قرار نگرفت. اهالی روستا می‌گویند این شخص اگر ریگی به کفش ندارد چرا برای زمینی که خالی است اتاقک ساخته و نگهبان گذاشته است درصورتی‌که این زمین متعلق به همه روستا است و نباید در اختیار شخص خاصی قرار گیرد از طرف دیگر این زمین خارج از طرح هادی است.
 7

این فرد: زمین ملک پدری من است

اما ع مالک فعلی این زمین صحبت‌های هم‌ولایتی‌هایش را قبول ندارد. وی زمین گفته‌شده را متعلق به خودش دانست و گفت: این زمین ملک پدری ما است که نزدیک 80 سال پیش آن را خریداری کرد و از 20 سال گذشته در این زمین درختکاری کرده‌ام.
 
وی درباره معترضان بومی این ملک نیز گفت: این افراد بیکار بوده و از روی بدخواهی با من این ادعاها را مطرح می‌کنند؛ زیرا من متقاضی این ملک برای ساخت هتل و ایجاد یک منطقه گردشگری در روستا هستم برای همین نیز درخواستم را به بنیاد مسکن دادم و این اداره طی استعلاماتی به اداره منابع طبیعی خواهان روند قانونی واگذاری این ملک به من است که با کسب پروانه ساخت به کمک شریک پیمانکارم در این منطقه آغاز به کارکردم تا کنون نیز برای خاک‌برداری و انتقال آب و برق به این زمین 700 میلیون تومان هزینه کرده‌ایم.
 8
وی ادامه داد: همان سال حین خاک‌برداری بیل مکانیکی به یک کوزه پر از سکه نقره برخوردم که بعدها فهمیدم متعلق به دوره ساسانی است. چیزی بیش از 700 سکه که خودم آن‌ها را به اداره کل میراث فرهنگی استان تحویل دادم حتی به‌پاس این اقدام از سوی این اداره لوح تقدیری به مبلغ 350 هزار تومان به من داده شد و صداوسیمای استان نیز با من گفت‌وگو کرد که از شبکه‌های محلی در همان زمان پخش شد.
 6
ک درباره ساخت اتاقک و دیوارکشی زمین نیز گفت: بعد از شکایت اهالی روستا اداره منابع طبیعی استان اجازه ادامه کار در تپه مذکور را به من و شریکم نمی‌دهد و کارمان نیز فعلاً تعطیل‌شده است. ساخت اتاقک روی تپه و نگهبان هم به دلیل وجود مصالح ساختمانی ازجمله سیمان و میلگردهایی است که در آنجا قرار دارد. بالاخره باید کسی به‌عنوان نگهبان ازآنجا محافظت کند جدا از این در جوار این تپه نیز باغ‌هایی دارم که نیاز به مراقبت دارند. در تمام مدت خاک‌برداری هم یک نفر از نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی در محل برای کنترل کار ما همیشه حضور دارد. البته ما نیز برای ادامه روند کاری به تهران آمدیم و توضیحاتی درباره این ملک به بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی دادیم که امیدوارم به‌زودی حل شود.
 
جلوی کار گرفته شد
 
در حال حاضر جلوی کار مالک فعلی زمین‌های مشرف‌به تپه سید محمد شفیع واقع در روستای گنجگان که مدتی است توسط یکی از کارمندان دولتی استان حصارکشی شده، گرفته‌شده است.
 7
این‌ها بخشی از صحبت‌های مدیرکل اداره منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد است. عزت‌الله بهشتی فر افزود: آقای ک برای واگذاری تپه‌ای که در این روستا است درخواست پروانه کارکرد که این اداره کل با این تقاضا مخالفت کرد و از کار وی جلوگیری به عمل آمد؛ زیرا فرد متقاضی واجد شرایط واگذاری این زمین نیست و به دلیل اینکه کارمند یکی از ادارات دولتی است زمین‌های زیادی از منابع ملی در این روستا به وی واگذار شد درصورتی‌که افراد زیادی بدون زمین و مسکن در اولویت واگذاری قرار دارند ضمناً طبق قانون ماده 52 حفاظت از این اراضی متعلق به دولت است.
 
 میراث منکر قلعه تاریخی است
 
اما محمود باقری، مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کهگیلویه، درباره موضوع تپه گنجگان نظر دیگری دارد: 10 سال پیش‌هنگام خاک‌برداری از تپه روستای گنجگان این فرد به یک کوزه تاریخی مربوط به دوره ساسانی بیل مکانیکی برخورد می‌کند که کوزه شکسته می‌شود و 780 سکه نقره از آن به دست می‌آید که ک همه را به اداره کل میراث تحویل داد.
 وی عنوان کرد: پس‌ازاین ماجرا یکی از کارشناسان باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی یاسوج به این منطقه رفت و پس از بررسی اعلام کرد که هیچ‌گونه داده فرهنگی دیگری در این تپه وجود ندارد.
 5
باقری در پاسخ به این پرسش که مردم محلی ادعا کردند درگذشته یک قلعه تاریخی بر روی این تپه وجود داشته است گفت: خیر هیچ‌گونه قلعه تاریخی درروی تپه تاریخی سید محمد شفیع روستای گنجان وجود نداشته است.
 وی گفت: کارشناس کاوش اداره میراث از بهمن‌ماه سال گذشته تا آخر اردیبهشت‌ماه سال جاری به این منطقه رفت و تپه را موردبررسی قرارداد و بر اساس بررسی‌ها اعلام کرد هیچ‌گونه داده فرهنگی در این تپه وجود ندارد. این تیم به همراهی خودم نیز از بهمن‌ماه تاکنون سه بار این منطقه را موردبررسی قراردادیم و تا کنون نیز تمامی ساخت‌وسازها و خاک‌برداری‌ها با حضور یگان حفاظت میراث انجام‌شده است.
 وی درباره نگهبان گذاشتن این فرد بر روی تپه گفت: این اقدام به درخواست ک و با هماهنگی یگان حفاظت اداره میراث منطقه انجام‌شده است. تنها هدف فرد مذکور از خاک‌برداری تپه و زمین‌های اطراف نیز ساخت یک هتل گردشگری در مسیر یاسوج - شیراز است چراکه این روستا دارای آب‌وهوای خوب برای منطقه گردشگری است و در کنار جاده‌ای قرار دارد که چشم‌انداز آن درختان زیبا و رودخانه بشار است.
 5
این ملک مال ک است
 
ابراهیم فرزانه مدیرکل بنیاد مسکن و شهرسازی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز درباره چگونگی خاک‌برداری و ساخت‌وساز تپه مذکور توسط کارمند اداره بنیاد عنوان کرد: این ملک از خیلی سال قبل به این فرد تعلق داشته است. این فرد از بنیاد مسکن نیز درخواست پروانه ساخت یک هتل گردشگری در این محدوده دارد که این تقاضا در کمیسیون مربوط مطرح شد و در دست بررسی است. اگرچه مشابه این نمونه زیاد است و بسیاری متقاضی چنین ساخت‌وسازی درزمینهٔ گردشگری در محدوده زمین‌های خود هستند. طبق استعلاماتی هم که از سوی اداره منابع طبیعی به اداره میراث فرهنگی و بنیاد مسکن داده شد این فرد به دلیل نداشتن مدارک لازم در حال حاضر حق هیچ‌گونه ساخت‌وسازی در زمین نامبرده ندارد.
 --------------------------------------
گزارش از مریم بازوند- (منبع ایلنا)
-----------------------------------------
نام شما

آدرس ايميل شما

مهندس مرمت
Iran, Islamic Republic of
امثآهم فرهنگ و میراث هزاره این مملکت را بر باد می دهند.
اگر این تپه فاقد داده فرهنگی است ۷۰۰ سکه از کجا اومدن!؟
بزرگترین داده فرهنگی گواهی مردم منطقه مبنی بر قلعه بودن این تپه است%
داود
Iran, Islamic Republic of
کاووسی مرد شریف و ابروداریست که فرزند حاج قباد معروف و خانواده شهید وروحانیست و ما گنجگون را به اسم. کاووسی ها میشناسیم و بلدیم.
محمد امیدوار
Iran, Islamic Republic of
. این حرفو جای دیگه نزنی
.
مرعش
Iran, Islamic Republic of
حتمآ.ی آن جا بوده که ا..ه کار میکنه
مهدی ع
Iran, Islamic Republic of
سلام. اگر جناب آقای . بود قطعا همان سکه های قبلی را تحویل میراث فرهنگی نمی داد .اولا ایشان موضوع .ا را شخصا به میراث فرهنگی اطلاع داده نه از طریق افراد روستا.در ثانی راه اندازی چنین طرح های باعث رونق اشتغال و توسعه روستا خواهد شد. امید است مسئولین راجع به چنین موضوعاتی منطقی تر تصمیم گیرند و با آینده نگری اقدامات لازم را برای پیشرفت روزافزون منطقه انجام دهند.
محمد
Iran, Islamic Republic of
باسلام اولا باتوجه به اظهارات مدیر کل بنیاد مسکن و خود آقای ک زمین متعلق به آقای ک میباشد دوم اگه آقای ک ریگی تو کفش داشت که با نظارت مامور میراث فرهنگی کار نمیکرد.ودر آخر متاسفانه بعضی از افراد کوتاه نظر مانع پیشرفت روستا میشن.واقعا برای ای افراد متاسفم
اشرفی
Iran, Islamic Republic of
سلام واقعا چرا مردم نمیزارن.همه چیز ک داره قانونی پیش میره ظاهرا آقای ک هم ک یکی از معتبر ترین افراد روستاست
موسوی مهندس معمار
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه به نظر من درفرهنگ مردم مالرها ومردم بویراحمد این گارشکنیها زیاد هستش.هرکسی تا حالا من یادمه خواست سرمایه گذاری کنه فراریش دادان. اکه انجا هتل زده بشه همون مردم به کارگرفته میشن واقعا برا همچو مردمی جای تاسف دارده باید تا کی این فرهنگ غلطمون ادامه داشته باشه
اریا
Iran, Islamic Republic of
به نظرم مسولین استانی که دارن جلوی چینین اشتغالزایی رو میگیرن باید از کار برکنار کنن چون اینها معلومه. هستن. متاسفانه اینها باعث میشن سرمایه گذارا هرموقع اومدن فرار کنن. متاسفانه مردم روستاهامون هم فرهنگـ استباهی که در گذشته دارن نمیخوان ازبین ببرن فرهنگ بدذاتی همیشه بوده. اکه انجا مجتمع گردشگری زده شه اشتغالزایی برا خودشونه
محمد مهدی
Iran, Islamic Republic of
به نطر من باید ایشون راتشویق کرد تا اینکه فرا ریش داد چرا ما سرمایه گذارها رو همیشه باید فراری بدیم کی باید این فرهنگ ازبین بره به نطرم هرکی مخالفه باید بدترین برخورد بهاش بشه
دکتر مهرگان باستان شناس
Iran, Islamic Republic of
اولا من چندساله توبویراحمد وحوزه جنوب بودم چیزی دال براینکه درروستای گنجکان تپه تاریخی باشه وجود نداشته وهمین . دران محدوده پیدا کرده بود که به نظر کارشناسان همه انها رو تحویل میراث فرهنگی داده .والان هم هیچ چیزی وجود نداره. به نظرم این کارموجب اشتغالزایی خواهد شد. وخوبه ومورد تشویق باید قرار بگیرد
صالح
Iran, Islamic Republic of
آقای دکتر مهرگان
واقعا شما دکترای باستانشاسی دارد ؟ متاسفم مگه قراره تپه تاریخی را دیگران یاد آور شوند که شما میگویید چیزی دال بر تپه تاریخی بودن این تچه وجود ندارد ؟ این هم. آنهم از دوره ساسانی ، نشانگر چیست ؟
جواد
Iran, Islamic Republic of
. میراث فرهنگی تفاوت بین تپه باستانی پیش از تاریخ و تپه باستانی تاریخی و همینطور محوطه تاریخی و آثار تاریخی را.. حالا چطوری میخواهد حافظ این آثار باشد؟ خدا میداند. وقتی در تپه ای.ه و ... بدست می آید ، ان تپه یا محوطه تاریخی است یا قبرستان تاریخی است . بنا براین تپه ی فوق که مورد تخریب قرار گرفته یک اثر تاریخی محسوب میشود . اگر .. را تحویل داده کارش قابل ستایش است ک امیدوارم این فرهنگ در همه جا نهادینه شود . به هر جهت تشخیص تپه های تاریخی و باستانی کار مشکلی است که فقط باستانشناسان از عهده ان بر می ایند.
دادگر
Iran, Islamic Republic of
به نام خدا.......
تا جایی من با رفتار و اخلاق جناب آقای کاووسی آشنا هستم .ایشون اولا از خانواده شهید بودن و شخصا آدمی هستش که دنیا و آخرت رو میشناسه دوما ایشون اگه به طرح این هتل گردشگری روی آورده چون امثال جوانایی که بیکارن دغدغه همیشگی ایشون بوده سوما اگه روزی تو زندگی بنده حقیر به عنوانی مثل دس خدا رو زمین رسیده باشم مصداق مهندس کاووسی هستش پس خواهشا از دروغ و تفرقه نسبت به آدمی که درس اخلاق رو به خیلیا آموخته بپرهیزید
فایق
United Arab Emirates
به اطلاع کلیه مسئولین برسانید که برای هر طرحی نیاز به مجوز است که ایشان پروانه ساخت گرفتن ، پس تمام مراحل واستعلامات لازم انجام شده ، این مدیر تاکنون کجا تشریف داشتن، ضمنا" این طرح برای جوانان بیکار منطقه میباشدوسود حاصل هم برای کل استان بوده وباعث جذب گردشگر داخلی وخارجی میباشد. دوستان تنگ نظر نباشید.
آراسته
Iran, Islamic Republic of
سلام خدمت کاربران کبنا نیوز ، من واقعا شوکه شدم این مطلب دیدم . اهالی این روستا دارند به آینده فرزندان خود پشت پا می زنند چرا که اگر شخصی همچون مهندس کاووسی چنین طرحی را اجرا کند مطمئنا چندین از ساکنان همین روستا به سر کار خواهند رفت و خود روستا نیز از رونق بسیاری برخوردار می گردد.از صحبت های اهالی روستا مشخص است که یک عده تنگ نظر چنین حرف هایی زده اند و حاضر نیستند پیشرفت روز افزون هم ولایتی خود را ببینند و برای اینکه سد راه ایشان شوند از گفتن و زدن هیچ دروغ و تهمتی ابایی ندارد. و جمله آخر بنده به برخی از اهالی این روستا « حماقت و جهالت تا به کی ؟!!»
عالیفر
Iran, Islamic Republic of
واقعابرا .ن باید تاسف خورد که دارن جلوی اشتغالزایی رومیکرن حالا که خودشون ..اشتغالزایی کنن. .. تا استغاازایی.به نظر من هرکی جلوی این کارو میکیره باید به. خورد شه
کوهستان
Iran, Islamic Republic of
درود و سپاس
کجایی این استان سراغ دارید که یک طرح گردشگری بخواهد اجرا شود ، و متاسفانه خیل مخالفان بسویش هجوم نیاورده باشند. نمونه میتوان به غار ده شیخ اشاره کرد که به یک سرمایه گذار ،واگذار شده ومورد بهره برداری قرار گرفته ولی ببینید چگونه هر روز درگیر مناقشات محلی و یا حتی دولتی است.یا شعار سرمایه گذاری ندهید .یا اگر هم چنین بود با قانون درست تا آخر اور احمایت کنید.میراث فرهنگی واگذار می کند ،منابع طبیعی جلوی کار را می گیرد و...
Saeed
Iran, Islamic Republic of
سلام دوستان.بنده خودم اهل همین روستا هستم.به هرحال شما همه چیز بهتر خبر دارید.به هرحال صحبت و دروغ این بحث باید معلوم بشه ..ولی متاسفانه اگه بگیم دولت بیاد خاک برداری و ایناکنه اگه چیزی توش بود.اگه شخص خاصی هم این کار کنه اونم میزنه به جیب.کاش یه ادم دلسوزی بود اگه چیزی توش بود میومد میزد به یه زخمی یه شرکتی کارخونه ای چه من جوون این روستا چه همشهریان گلم به یه َشغلی میرسیدیم.ولی کسی به فکر نیست.جوون بیکار این روستا زیاده خود یاسوج بیکار زیاد داریم..کاش کسی به فکر بود....
رضا
United States
حرف کنتر نیندازه تا دلت ایخا حرف بزن
رمزگشایی از مناقشه روسیه و اوکراین

رمزگشایی از مناقشه روسیه و اوکراین

عده‌ای در ایران معتقدند اگر آمریکا در اوکراین درگیر باشد، ما می‌توانیم مواضع قوی‌تری ...
واقعیات جنگ اوکراین 

واقعیات جنگ اوکراین 

یک استاد تاریخ دانشگاه گفت: «پوتین منتظر یکی از رهبران قویِ اروپا است تا رو در روی او ...
بازتاب منفي گفت و گوی تلفنی رئيسي با پوتين

بازتاب منفي گفت و گوی تلفنی رئيسي با پوتين

 پس از حمله روسیه به اوکراین روز پنجشنبه سیدابراهیم رئیسی در گفت‌وگوی تلفنی با ولادیمیر ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1