تاریخ انتشار
دوشنبه ۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۱۷
کد مطلب : ۴۲۰۲۸۳
معاون وزیر بهداشت اعلام کرد

۱۱۶ شهرستان در وضعیت سفید کرونا /توصیه اکید به استفاده از ماسک و دستکش در مترو و اتوبوس

۰
۱۱۶ شهرستان کشور در وضعیت سفید کرونا / شطرنج‌بازی با کرونا
کبنا ؛معاون بهداشت وزارت بهداشت با ابراز نگرانی از عادی شدن کرونا برای مردم، در عین حال به تعریف وضعیت سفید، قرمز و زرد کرونا در استان‌ها پرداخت و گفت: طی دو هفته گذشته ۱۱۶ شهرستان بودند که کمتر از یک بیمار در روز داشتند، برخی مناطق هم میزان بیمارشان صفر بوده، برخی مناطق هم دو دهم یا سه دهم بیمار در روز داشته‌اند؛ البته باید توجه کرد که این شهرستان‌ها ممکن است وضعیت‌شان تغییر کند.
به گزارش کبنا، دکتر علیرضا رییسی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره وضعیت بیماری کرونا در کشور، گفت: دغدغه من خیلی درباره بیماری و عوارض آن نیست، بلکه بزرگترین نگرانی و دغدغه من عادی شدن این بیماری است. اگر مردم به سمت عادی سازی روند و فکر کنند که ویروس ضعیف شده و فعالیتش تمام شده و می‌توانیم دیگر مسائل بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت نکنیم، بزرگترین معضل را برای کنترل و مدیریت بیماری ایجاد می‌کند.
خطر کرونا همچنان وجود دارد / فاصله‌گذاری اجتماعی را جدی بگیرید
وی افزود: ضمن تشکر از مردم، خواهش می‌کنم که اگر احساس می‌کنند که ما داریم بر بیماری غلبه می‌کنیم و یا خودمان را با سایر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی که میزان مرگ و میرشان بالاست، مقایسه می‌کنیم، نباید فراموش کنیم که خطر بیماری کووید-۱۹ هنوز وجود دارد. فراموش کردن بیماری  خطرناک‌ترین اتفاقی است که می‌تواند رخ دهد. همچنان فاصله‌گذاری اجتماعی را جدی گرفته و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنیم. در عین حال مردم می‌توانند به عنوان ناظر عمل کنند و اگر شاهد بودند که  در جایی پروتکلی رعایت نمی‌شود، تذکر دهند که با توجه به اینکه در ماه رمضان هم هستیم، مصداق امر به معروف و نهی از منکر است. زیرا آنچه با سلامت و جان بیماران در ارتباط است را باید جدی بگیریم.
بسیج ملی مقابله با کرونا؛ افتخاری درتاریخ حوزه سلامت
وی ادامه داد: بسیج ملی مقابله با کرونا یک برگ زرین و افتخاری در تاریج حوزه سلامت جمهوری اسلامی ایران است که با همکاری و همت مردم رقم خورد. به طوری که دبیر کل سازمان بهداشت جهانی که می‌خواست از ایران اسم ببرد، از بسیج ملی نام برد که در مرحله اول در قالب این بسیج بیش از ۷۱ میلیون نفر غربالگری شدند و به عبارتی به ۷۱ میلیون نفر مشورت پزشکی دادیم و افرادی که نیاز به ارجاع داشتند، این کار برایشان انجام شد. این باعث شد که بار مراجعه به بیمارستان‌ها بسیار کاهش یابد و در عین حال حتی کسانی که در مراحل اولیه و خفیف بودند، شناسایی شده و تحت درمان قرار گرفتند که بار مراجعه افراد بدحال به بیمارستان‌ها کاهش یافت.
فعال‌سازی آزمایشگاه های سرپایی در مراکز بهداشت و درمان
وی اظهار کرد: استراتژی اصلی الگوی کشوری در مقابله با این بیماری که در نوع خودش از مترقی‌ترین راه‌هاست، بحث فعال‌سازی آزمایشگاه‌های سرپایی ما در مراکز بهداشت و درمان است. به طوری که افرادی که نیاز داشته باشند، آزمایش برایشان انجام می‌شود. افرادی که تست‌شان مثبت شود، مورد مراقبت قرار گرفته و خانواده‌شان هم مورد مراقبت قرار می‌گیرند و در صورت نیاز از آنها تست گرفته می‌شود و افراد باید ایزوله باشند تا بتوانیم زنجیره انتقال بیماری را قطع کنیم.
رییسی گفت: تا امروز بیش از ۳۵ هزار آزمایش سرپایی انجام دادیم که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی بوده است. یک فرمول ساده برای مقابله با این بیماری وجود دارد که این است که باید افراد مثبت حتی با علائم خفیف را پیدا کرده و مورد مراقبت قرار دهیم و افرادی که در ارتباط با این افراد بوده‌اند هم باید مورد مراقبت قرار گیرند که این کار به خوبی در حال انجام است. دانشگاه‌هایی که در این زمینه اقدام کردند طی یک هفته تا ۱۰ روز اخیر تاثیر بسیار مثبتی بر ورودی بیمارستان‌ها گذاشته است.
رییسی گفت: تاکنون حدود ۳۶۹ مرکز نمونه‌برداری در کشور ایجاد کردیم که به ۴۲۰ مرکز می‌رسد. پیش‌بینی کردیم که در این فاز  ۱.۵ میلیون تست انجام شود که باید در سراسر کشور انجام شود.
وی تاکید کرد: اگر این بیماری عادی شود، دوباره می‌تواند بازگردد. همانطور که تاکنون همدلانه در کنار ما بودید، امیدواریم همدلی‌ها ادامه داشته باشد و بتوانیم به طور کامل این بیماری را کنترل کنیم.
رییسی در پاسخ به سوالی درباره تعداد مناطق سفید کرونا در کشور، گفت: برای تصمیم‌گیری در حوزه این بیماری نمی‌توانیم برای همه استان‌ها و کل کشور یک نسخه واحد بپیچیم. زیرا وقتی روند بیماری و آمار تجمیعی بیماری را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که در دو استان یا شهری که از نظر جمعیتی یکسان هستند، آمار بالا یا پایین است. به عنوان مثال ممکن است یک استان ۳۰۰ بیمار داشته باشد، اما استان  دیگری ۵۰۰ بیمار داشته باشد. این موضوع به آن معنی نیست که استانی که ۳۰۰ بیمار دارد، وضعیتش بهتر است. بلکه ممکن است استانی که ۵۰۰ بیمار دارد، برخی از شهرستان‌هایش هیچ بیماری نداشته باشند. از طرفی ممکن است استانی که ۳۰۰ بیمار داشته، هر یک از شهرستان‌هایش ۵۰ بیمار داشته باشند. بنابراین شهرستان به شهرستان وضعیت متفاوت است.
وضعیت کرونا در هر استان و شهرستان با گذشت زمان تغییر می‌کند
وی افزود: اگر شهرستانی باشد که طی دو هفته گذشته، کمتر از یک بیمار بستری در روز داشته است و این یکی از شهرستان‌هایی است که آلودگی زیادی ندارد، این‌ها به معنی این نیست که تضمینی وجود دارد که بیماری در آن شهرستان نیست و برای همیشه سفید باقی می‌ماند. در عین حال باید توجه کرد که هر شهرستان ممکن است با گذشت زمان شرایطش تغییر کند. شهرستانی که در دوهفته گذشته دو یا سه بیمار داشته، ممکن است در هفته بعد ۱۰ بیمار داشته باشد.
۱۱۶ شهرستان در وضعیت سفید کرونا طی دو هفته گذشته
رییسی ادامه داد: نکته دیگر این است که خیلی بر روی رنگ سفید و قرمز تاکید نکنید. زیرا برخی می‌گویند تعریف وضعیت سفید یا قرمز یا زرد چگونه است. این‌ها یک سطح است. سطح پایین، متوسط و بالا. بر اساس آخرین آمار طی دو هفته گذشته ۱۱۶ شهرستان بودند که این شرایط را داشتند و کمتر از یک بیمار در روز داشتند. بر این اساس برخی مناطق میزان بیمارشان صفر بوده، برخی مناطق هم دو دهم یا سه دهم بیمار در روز داشته‌اند. باید توجه کرد که این شهرستان‌ها ممکن است وضعیتشان تغییر کند.
وی درباره وضعیت بازگشایی‌ها نیز گفت: در حال حاضر برای بازگشایی اماکن و واحدهای صنفی، مشاغلی که ریسک پایین داشتند باز شده‌اند؛ البته با رعایت پروتکل‌ها که باید فاصله‌گذاری باشد و پروتکل‌ها رعایت شود. تنها مورد در ماه رمضان این است که به عنوان مثال ممکن است در یک شهر تعدادی بخواهند برای نماز خواندن مراجعه کنند. ما اعلام کردیم که با پروتکل‌هایی که اعلام کردیم و با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی بروند و ترجیحا در خانه وضو بگیرند، از ماسک استفاده کرده و با خودشان مهر، جانماز و... ببرند و در آن مساجد هم فعلا بحث سخنرانی و محافل قرآن خوانی و دعاخوانی نباید انجام دهند. این تصمیم‌گیری فعلا فقط در حوزه مساجد انجام شده است. این رنگ سفید،   زرد و قرمز نوعی تقسیم‌بندی میزان بروز و شیوع بیماری در سطح شهرستان‌ها و استان‌هاست تا بتوانیم به صورت محلی و استانی و شهرستانی تصمیم‌ بگیریم.
رییسی تاکید کرد: آرزوی همه ماست که اماکن مذهبی بازگشایی شوند و زیارت کنیم، اما فعلا  شرایط برای این اماکن اصلا وجود ندارد و تا پایان ماه مبارک رمضان این شرایط وجود ندارد. اگر زمانی وضعیت‌مان به مرحله ای رسیدیم که این اماکن در مناطق سفید باشند، تصمیم‌گیری می‌کنیم. البته با روند فعلی بعید می‌دانم که به زودی این اتفاق بیفتد، اما امیدوارم همه ما به این آرزویمان برسیم.
کرونا در استان‌های جنوبی کمتر است؟
وی در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات مبنی بر وجود بیشترین مناطق سفید در مناطق جنوبی و گرمسیر کشور، گفت: با توجه به شناختی که از اجداد این ویروس یعنی کروناویروس‌ها دیگری مانند سارس و مرس و... داریم، این تصور وجود داشت که این ویروس هم به گرما حساس است، اما  متاسفانه این ویروس خیلی شواهدی مبنی بر اینکه با هوای گرم از بین برود، هنوز وجود ندارد.   شاهدش هم این است که در حال حاضر قسمت‌هایی از شهرهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان افزایش بیماری می‌بینیم. در عین حال ۱۱۶ شهرستانی هم که اعلام شده فقط مربوط به مناطق جنوب نیست، بلکه مربوط به ۲۴ استان است و در ۲۴ استان کشور مناطق سفید یا کمتر آلوده وجود دارد.
توصیه اکید به استفاده از ماسک و دستکش در مترو و اتوبوس
وی در پاسخ به سوال دیگری، درباره اجباری شدن استفاده از ماسک و دستکش در حمل ونقل عمومی، گفت: اگر توانایی اجرای پروتکلی که وزارت بهداشت در ارتباط با فاصله‌گذاری اجتماعی ارائه داد، وجود داشت، خیالمان راحت بود، اما الان می‌بینم که این پروتکل‌ها رعایت نمی‌شود و مترو و اتوبوس‌ها شلوغ هستند. بنابراین استفاده از ماسک و حتی دستکش به شدت توصیه می‌شود. برنامه هم این شد که خود شهرداری با وزارت صمت و وزارت بهداشت در صورت امکان بتوانند در محل سوار شدن اتوبوس و مترو ماسک در اختیار مردم قرار دهند. البته این‌ها رایگان نخواهد بود و مبلغی می‌گیرند. اما قرار شد ماسک‌های ارزان‌ قیمت در اختیار قرار دهند. در عین حال در خانه هم می‌توان ماسک درست کرد و نیاز نیست که حتما ماسک سه لایه یا N۹۵ استفاده کنند.
ورود به پارک‌ها فقط برای قدم‌زدن
رییسی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی پارک‌ها، گفت: باید توجه کرد که بحث سلامت را فقط نداشتن بیماری نمی‌دانیم، بلکه تعریف سلامت از نظر سازمان بهداشت جهانی سلامت جسم، ‌ روح و روان و حتی سلامت معنوی را شامل می‌شود. تصمیماتی که اتخاذ می‌شود، بر این اساس است. در پارک‌ها اعم از پارک‌های محله‌ای و... نشستن و سفره پهن کردن و غذا خوردن حتی بعد از افطار هم ممنوع است. در عین حال سیستم‌های آب‌خوری و... قرار شد تعطیل باشند و اگر قرار شد که در پارک‌ها آب وجود داشته باشد، می‌تواند به صورت مرکز فروش باشد و جایی برای نشستن نباید داشته باشد. صرفا برای قدم زدن و ... می‌توانند از پارک‌ها استفاده کنند.
خدمات سلامت روان در داخلی ۸ سامانه ۴۰۳۰
وی افزود: از طرفی نمی‌توانیم بین سلامت جسمی و روحی و روانی تفکیک قائل شویم. در حال حاضر ما در بحث سلامت روان هم اقداماتی را انجام داده‌ایم. در سامانه ۴۰۳۰ داخلی هشت کارشناسان ما در حوزه سلامت روان به خوبی خدمات ارائه می‌دهند و تاکنون ۴۵۰ هزار تماس و مشورت در حوزه سلامت روان ارائه شده است. بنابراین بازگشایی پارک‌ها به معنای عادی‌سازی نیست، اما در عین حال مردم هم خوب رعایت می‌کنند و تجمع زیادی وجود ندارد. هرچند که در زمانی هم که پارک‌ها بسته بود، یکسری افراد باز هم وارد می‌شدند.
شطرنج‌بازی با کرونا
رییسی در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت مقابله با کرونا در کشور و اظهاراتی که با عنوان شطرنج‌بازی با کرونا مطرح شده بود، گفت: واقعیت این است که ما با رقیبی طرف شده‌ایم که هر حرکتی که انجام می‌دهد، ما هم باید متناسب با آن پیش رویم. بحث هوشمندسازی به همین معناست که اگر دیدید در جایی ویروس میزان ابتلا را بالا می‌برد، باید آنجا را تعطیل کنید. اگر جایی دیدید که میزان ابتلا کم است، ‌ بر اساس پروتکل‌ها اجازه برخی فعالیت‌ها را بدهیم. اگر دیدیم ویروس به ظاهر به دارویی جواب می‌دهد، ‌ آن دارو را استفاده می‌کنیم. نه فقط ما بلکه دنیا این اقدامات را انجام می‌دهد. در دنیا هزاران کارآزمایی بالینی در حوزه درمان این بیماری در حال انجام است.
رفتار متفاوت کرونا در اروپا
وی تاکید کرد: بنابراین از آنجایی که رفتار ویروس ناشناخته است، باید به همین صورت عمل شود و گام به گام با رفتار ویروس پیش رویم. به عنوان مثال یک زمانی تعداد زیادی تخت برای بیماران کرونایی در کشور خالی کردیم و با توجه به شرایطی که در چین دیدیم، حدود ۲۰ هزار تخت نقاهتگاه ایجاد کردیم، اما به میزان کمی از آن استفاده کردیم. زیرا پیش‌بینی‌های ما مبنی بر ایجاد شرایطی مانند چین در کشور محقق نشد و اکنون اعلام کردیم که تعداد نقاهتگاه‌ها کاهش یابد. در عین حال اگر ایتالیا می‌خواست بر اساس الگوی کشور ما پیش رود، نمی‌توانست. دیدیم که در اروپا چه اتفاقی افتاد. رفتاری که ویروس در ایتالیا، اسپانیا و فرانسه و حتی هلند نشان داد، بسیار متفاوت بود.
رییسی تاکید کرد: بنابراین اقدام درست این است که بر اساس رصدی که انجام می‌شود، پیامدهای ویروس را رصد کرده و بر اساس آن تصمیم‌گیری کنیم. ما باید هوشمند عمل کنیم و رفتار ویروس را مدنظر قرار دهیم. باید توجه کرد که نمی‌توان یک نسخه واحد برای کل کشور پیچید و هر استان با استان دیگر متفاوت است و باید بر اساس وضعیت هر استان و شهرستان تصمیم بگیریم. این یعنی حرکتی مانند بازی شطرنج.
حدود ۶۰ شهرستان در وضعیت قرمز کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره مناطق قرمز کرونا، گفت: حدود ۶۰ شهرستان در وضعیت قرمز هستند که در خود این شهرستان‌ها هم شرایط یکسان نیست و طیف بسیار وسیعی وجود دارد. به عنوان مثال شاخص‌ها در این استان‌ها از  ۵ بیمار به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است تا ۳۵ بیمار به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر. از آنجایی که این شهرستان‌ها جزو مراکز استان‌ها بوده و از شهرهای بزرگ محسوب می‌شوند، جمعیت زیادی را به خودشان اختصاص می‌دهند. در عین حال ۱۱۶ شهرستانی که جزو مناطق سفید هستند، جمعیتی حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون را شامل می‌شوند. بر همین اساس در اکثر مناطق کشور همچنان درگیر ویروس هستیم و باید همچنان به صورت جدی مبارزه کنیم و اصلا وضعیت عادی و خوب نیست. ما بر اساس رصد روزانه تصمیم‌گیری می‌کنیم. در عین حال هر سه روز یکبار جدول مناطق سفید را به روز می‌کنیم. اگر مناطق سفید را کنار بگذاریم، بقیه مناطق قرمز و زرد محسوب می‌شوند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: مناطق قرمز در جاهای مختلف است، اما نزدیک به ۶۰ شهرستان ما جزء‌ مناطقی هستند که بیشترین میزان بروز بیماری را دارند. این مناطق عمدتا شامل مراکز استان‌ها هستند. مناطقی در لرستان، خوزستان، تهران، اصفهان و شیراز چند شهرستان وجود دارد که وضعیت قرمز دارند. در اکثر استان‌های ما حداقل یک شهرستان علاوه بر مرکز استان به عنوان منطقه قرمز وجود دارد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره استفاده از ماسک در مترو و اتوبوس و رایگان کردن این ماسک‌ها، گفت: در بسیاری از موارد نیازی به خرید ماسک نیست و در خانه هم قابل تهیه است. طی چند روز آینده هم درباره عرضه ماسک در ورودی وسایل حمل و نقل عمومی به مردم تصمیم‌گیری می‌شود. قرار شد به این ماسک‌ها سوبسید دهند و به صورت ارزان حتی ارزان‌تر از قیمت واقعی ماسک در اختیار افراد قرار دهند. توصیه می‌کنم کسانی که برنامه مشخصی در استفاده از حمل و نقل عمومی دارند، در خانه ماسک تهیه کنند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره امکان ابتلا به کرونا از طریق کولر گازی، گفت: تاکنون چندین بار مقالاتی مطرح شد که آیا ویروس از طریق هوا هم منتقل می‌شود یا خیر. با توجه به آخرین بررسی‌ها انتقال ویروس از طریق ترشحات اتفاق می‌افتد. از آنجایی که ویروس کرونا، ویروسی سنگین است، در قطراتی مانند سرفه و عطسه می‌تواند منتشر شود و به همین دلیل استفاده از ماسک می‌تواند کمک کننده باشد. اینطور نیست که ویروس بتواند از طریق کولرگازی منتشر شود. اتفاقا وجود تهویه می‌تواند شانس انتقال را کاهش دهد. ضمن اینکه همه کولرهای گازی فیلتر دارند و حتی برخی از کولرهای گازی، فیلترهای آنتی‌باکتریال دارند. در عین حال آنقدر زیاد نیست که این انتقال بتواند به این صورت اتفاق افتد. بیشترین انتقال از طریق هوا مربوط به کادر درمان است. در فضای باز امکان انتقال هوایی وجود ندارد و تهویه می‌تواند غلظت ویروس را کاهش داده و شانس انتقال را پایین آورد.
غربالگری ۷۱ میلیون نفر در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا
رییسی درباره نحوه انجام آزمایش‌های سرپایی، گفت: در طرح غربالگری بسیج ملی مقابله با کرونا، از ۷۱ میلیون نفری که غربالگری کردیم، به یک میلیون نفر دارای علائم رسیدیم که از سوی پزشک ویزیت شدند. به طوری که در مراکز سرپایی‌مان  ۷۰۰ هزار ویزیت انجام دادیم و از این تعداد حدود ۱۱۰ هزار نفر در مرحله اول واجد شرایط تست بودند. بنابراین راه انجام تست‌مان از این مسیر است. یعنی فرد از مسیر غربالگری وارد می‌شود، پزشک معاینه می‌کند و در صورت نیاز به تست در سیستم ثبت می‌کند. سپس فرد در مراکز نمونه‌برداری حضور پیدا کرده و نمونه‌برداری می‌شود. در مرحله بعد اگر این افراد مثبت شدند، اعضای خانواده آنها هم تست می‌شوند و حتما باید به مدت ۱۴ روز قرنطینه باشند. افرادی هم که با این افراد مثبت ارتباط داشتند حتی اگر بدون علامت باشند، تست می‌گیریم.
وی افزود: در ۶۳ دانشگاه و دانشکده‌ پزشکی این اقدام را استارت زدیم و ۳۶۹ مرکز نمونه‌گیری ایجاد شده که به ۴۲۰ مورد خواهد رسید. پیش‌بینی می‌کنیم که به احتمال زیاد بتوانیم روزانه ۱۰ هزار تست انجام دهیم. فکر می‌کنیم نهایتا بین ۲۰ روز تا یک ماه می‌توانیم ۱.۵ میلیون تست را انجام دهیم.
آغاز مرحله دوم غربالگری
رییسی در پاسخ به سوالی درباره جمعیتی که مورد غربالگری قرار نگرفته‌اند، گفت: این ۷۱ میلیون افرادی هستند که در سامانه سیب ثبت شده بود. همچنین حدود ۶ میلیون نفر هم در سامانه ناب و سینا در استان گلستان و خراسان رضوی ثبت شدند و در حقیقت آمار واقعی ما حدود ۷۷ میلیون نفر است. در عین حال ما اکنون مرحله دوم غربالگری را آغاز کرده‌یم. در مرحله اول غربالگری ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از افرادی را که دچار بیماری‌های زمینه‌ای اعم از قلبی، ریوی و... بودند یکبار غربالگری کردیم. همچنین حدود ۵.۸ میلیون نفر افراد بالای ۶۵ سال را غربالگری کردیم. به علاوه یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مادر باردار. مجددا در مرحله دوم، غربالگری این افراد پرریسک دارد آغاز می‌شود و طبق آخرین آمار غربالگری حدود ۱۲ میلیون نفر از افراد پر ریسک آغاز شده است.
تظاهرات پوستی کرونا
معاون بهداشت وزیر بهداشت درباره تظاهرات پوستی بیماری کرونا، گفت: موارد مختلفی از تغییر رنگ پوست تا اگزما و پوسته پوسته شدن، عفونت‌های پوستی و تغییر رنگ نقطه نقطه‌ای پوست برای کرونا گزارش شده‌اند. طبق آخرین بررسی‌ها این اتفاق به دلیل درگیری مویرگ‌ها و لخته شدن خون در مویرگ‌هاست که می‌تواند منجر به تغییر رنگ شود. مواردی هم بوده که تغییر رنگ پوستی زیادی انجام شده که در دست بررسی است. بنابراین تغییرات پوستی هم جزو علائم کووید-۱۹ است، اما میزان آن بسیار کم است.
در پاییز منتظر موج بعدی کرونا باشیم
گروه‌های پرخطر شهریورماه واکسن آنفلوآنزا بزنند
رییسی درباره زمان از بین رفتن کرونا، گفت: این بیماری به طور کلی از بین نخواهد رفت، بلکه با ما خواهد ماند، اما با حالت کنترل شده. متاسفانه در پاییز باید منتظر موج بعدی کرونا باشیم و باید این آمادگی را هم داشته باشیم. یادمان باشد که در پاییز بیماری فصلی آنفلوآنزا را هم داریم که علائم این بیماری‌ها هم شبیه به یکدیگر است. بر همین اساس از همین الان پیش‌بینی کردیم که گروه‌های آسیب پذیر باید قبل از پاییز و در شهریور ماه واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. نکته دیگر این است که ما به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی هم درخواست دادیم که بر روی تست‌هایی کار کنند که به صورت همزمان هم بتواند آنفلوآنزا را بسنجد و هم کرونا را. این بسیار می‌تواند به ما کمک کند.
از کرونا درس بگیریم
وی تاکید کرد: در عین حال باید از کرونا درس بگیریم. کرونا درس‌آموخته‌های زیادی دارد. به عنوان مثال واقعا باید در کشور بانکداری الکترونیک را بیش از این تقویت کرده و آموزش‌های مجازی را در دانشگاه‌ها و مدارس قوی‌تر کنیم. همچنین خریدهای مجازی را هم باید بیشتر کنیم و این‌ها را توسعه دهیم و دولت تسهیلاتی قائل شود. زیرا اگر دست‌مان در این حوزه‌ها باز باشد، بسیاری از افراد می‌توانند در خانه بمانند. مردم کشور ما خیلی خوب همکاری کردند و سیزده به در دیدیم که کسی بیرون نیامد. مردم مراقب سلامتی‌شان هستند و همکاری می‌کنند، اما گاهی ناچارند از منزل خارج شوند. وقتی قرار است برای دریافت وام، سیم‌کارت بخرند، مردم بیرون می‌آیند، اما اگر تمهیداتی بیندیشیم و سیم‌کارت را با پست در منزل تحویل دهیم، بسیار موثر است. این فرصتی است که از اکنون باید به فکر پاییز باشیم. اگر در حال حاضر مشکلاتی در حوزه تولید ماسک داریم باید از هم‌اکنون به فکر تولید ماسک برای پاییز باشیم. مجموعه‌ای از این اقدامات باید انجام شود تا بتوانیم پاییز ایمن‌تری را بگذارنیم.
رییسی تاکید کرد: طی دو هفته گذشته در ۱۲۷ شهرستان فوتی نداشتیم و در ۱۱۶ شهرستان نیز کمتر از یک بستری داشته‌ایم. ممکن است یک شهرستان ۱۰۰ بستری داشته است، اما فوتی نداشته است. اتفاقا بسیاری از شهرستان‌هایی که وضعیت سفید دارند، با شهرستان‌هایی که فوتی نداشتند، همپوشانی داشته‌اند. بنابراین شاخص بستری بیمارستانی بسیار مهم است.
تالارها، رستوران‌ها و باشگاه‌های ورزشی هنوز اجازه بازگشایی ندارند
رییسی درباره بازگشایی غیر قانونی اماکنی مثل ورزشگاه ها، تالارها و رستوران‌ها، گفت: وزارت بهداشت حداکثر سعی خود را کرده که مسائل مختلف جامعه را در نظر بگیرد، اما اولویت اول ما سلامتی است. اگر قرار اشد که بازگشایی‌ها به صرف توجه به مسائل اقتصادی، اجتماعی و مذهبی انجام شود و سلامت مردم را زیر سوال برد، قطعا واکنش نشان می‌دهیم و از آن جلوگیری خواهیم کرد. اماکنی که جزء واحدهای صنفی پر ریسک هستند مانند تالارها، رستوران‌ها، باشگاه‌های ورزشی و... اکنون اجازه بازگشایی ندارند. اگر جایی باز باشد، غیر قانونی است و تاکنون هم بیش از ۳۰۰ واحد پلمبپ شده‌اند. بیش از ۸۰۰ واحد تذکر گرفتند. مردم هم می‌توانند در صورت مشاهده تخلف در این زمینه  با ۱۹۰ تماس بگیرند و گزارش دهند. وزارت بهداشت پروتکل‌ها را تدوین کرده است، اما نظارت صرفا به عهده وزارت بهداشت نیست، بلکه  تعزیرات و قوه قضاییه و نیروی انتظامی و اصناف جزء همکاران ما در حوزه نظارت هستند.
تست سرولوژی برای تشخیص کرونا نیست
رییسی درباره انجام تست‌های سرولوژی یا آنتی بادی نیز گفت: تست آنتی‌بادی به هیچ وجه به‌عنوان تست تشخیصی بیماری کرونا نیست. امروز پیام تبلیغی از یکی از آزمایشگاه‌ها دیدم که نوشته بود «انجام تست کرونا در کمترین زمان با یک قطره خون» که منظورش تست آنتی‌بادی است، اما ما اصلا این تست را به‌عنوان یک تست تشخیصی قبول نداریم. این تست فقط مواجهه با ویروس را نشان می‌دهد و بعد از گذشت ۱۴ روز از علائم بیماری، می‌تواند قسمتی از آنتی‌بادی مثبت باشد که نشان می‌دهد یک مواجهه قبلی با ویروس وجود داشته است.
وی ادامه داد: ما در دستور کار داریم که این تست را در چند جا انجام دهیم و نتایج آن را بررسی کنیم. به عنوان مثال می‌خواهیم بررسی کنیم که برای افرادی که بیشترین برخورد را با بیماران کرونایی داشتند، آیا تست آنتی‌بادی در بدن‌شان تولید شده که بتواند از ابتلای بعدی فرد جلوگیری کند یا خیر. بر این اساس اگر افرادی مبتلا شده و تست PCR او  مثبت  شده باشد، بعد هم تست آنتی‌بادی را برایش انجام دهیم و ببینیم که آنتی بادی او مثبت است، به احتمال زیاد تا مدتی در برابر ویروس ایمن خواهد بود. به گفته سازمان بهداشت جهانی این تست‌ها فقط برای سیر اپیدمیولوژیکی بیماری و تحقیقات است و برای تشخیص کاربردی ندارد.
منعی برای فعالیت کلینیک‌های زیبایی نیست
رییسی درباره بازگشایی و فعالیت کلینیک‌های جراحی زیبایی نیز اظهار کرد: مراکز بخش خصوصی درمانی و کلینیک‌های زیبایی منعی برای فعالیت ندارند و می‌توانند باز باشند، اما واقعیت این است که میزان مراجعه مردم به بخش خصوصی به‌خصوص کلینیک‌های  زیبایی پایین آمده است. این مساله یکبار در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مطرح شد که این مراکز جزء مشاغل آسیب‌دیده قرار گرفته و تسهیلات دریافت کنند و یکبار هم در کمیته اقتصادی ستاد ملی مبارزه با کرونا مورد بحث قرار گرفت که به زودی در مورد آن تصمیم‌گیری خواهند کرد. به‌ویژه اینکه ۶۰ درصد این مراکز میزان مراجعات‌شان بسیار کاهش یافته است و درآمدشان کم شده است و ممکن است برخی از افراد نیروی انسانی این مراکز تعدیل شوند که در حال پیگیری است و فکر می‌کنم تسهیلاتی برایشان در نظر گرفته شود.
رییسی درباره بسیج ملی مقابله با کرونا اظهار کرد: اگر می‌بینید ورودی بیمارستان‌ها کم شده ناشی از اقدامات بسیج ملی مقابله با کروناست که افراد را در مراحل اولیه و در مراکز سرپایی شناسایی می‌کند. حدود یک میلیون نفر از ۷۱ میلیون نفری که غربالگری شدند و علائم داشتند، بررسی شدند و ۷۰۰ هزار ویزیت در مراکز ما انجام شد و برای ۱۲۳ هزار نفر هم یک اقدام موثر شامل درمان سرپایی، مراقبت یا بستری در بیمارستان انجام شد و حدود ۹۰۰۰ نفر از آنها به بیمارستان ارجاع شدند. بنابراین یک کار سیستماتیک و بسیار موثر در کشور انجام شد و در بسیاری از موارد مدیون اجرای بسیج ملی مقابله با کرونا هستیم.
رییسی درباره شلوغی خیابان‌ها و ترافیک در سطح شهر، گفت: شلوغی که اکنون در خیابان‌ها می بینیم، ‌ دو دسته است. یک علت شلوغی به دلیل وجود بیشتر خودروهای شخصی خیابان‌هاست؛ در حالی که پیش از شیوع کرونا برای پیشگیری از آلودگی هوا تاکید بر استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی داشتیم، اما اکنون توصیه ما بر عکس است؛ چرا که استفاده از وسیله حمل و نقل شخصی می تواند در رعایت فاصله گذاری اجتماعی موثر باشد و منجر به کاهش انتقال کرونا شود، اما ترافیک و آلودگی هوا را به دنبال دارد. البته نباید فقط تهران را در نظر گرفت، بلکه باید تمام کشور را رصد کرد.
وی ادامه داد: درباره اصناف هم طبق گزارشی که اصناف در کمیته امنیتی و اجتماعی ارائه دادند، علی‌رغم بازگشایی اصناف متاسفانه واحدهای صنفی بازگشایی شده رونق زیادی ندارند و مراجعه برای خرید در این اصناف مانند کیف، کفش و پوشاک استقبالی از طرف مردم صورت نگرفته است. در عین حال همچنان به مردم توصیه می‌کنیم که فقط برای خرید ضروری به مراکز خرید و پاساژها مراجعه کنند و اگر افراد برای پاساژ گردی از خانه بیرون بیایند، دچار چالش خواهیم شد. البته واقعا هم چنین مواردی را مشاهده نکردیم و این موارد بسیار کم است.
شعار در خانه بمانیم؛ استراتژی اصلی باشد
وی با بیان اینکه از طرفی برخی شلوغی‌ها به دلیل استفاده افراد از حمل و نقل عمومی است، گفت: متاسفانه زیرساخت حمل و نقل عمومی کلان‌شهرهای ما همواره ضعیف بوده است و هنوز هم ضعیف است. زمانی که بحث آلودگی هوا بود نیز همین مشکل را داشتیم و اکنون هم همین مشکل را داریم. کار اصلی برعهده مردم است و شعار در "خانه بمانیم" شعار اصلی ماست و اگر کسی از منزل خارج می‌شود برای موضوعات ضروری باید بیرون بیاید. باید توجه کرد که این ویروس ناشناخته است و مدام رفتار خود را تغییر می دهد و ما مدام با کرونا شطرنج بازی می کنیم. اینطور نیست که بتوانیم حرکت بعدی‌اش را پیش‌بینی کنیم.
علایم جدید کرونا
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره علائم بیماری کرونا و تغییر این علامت‌ها، اظهار کرد: ابتدا علائمی مانند سرفه، عطسه، گلو درد و مشکلات تنفسی از علائم شبه انفلوانزایی کرونا بودند. باید توجه داشت که ۴۴ درصد مبتلایان در شروع علائم بیماری تب ندارد، اما بیش از ۹۰ درصد افراد در طول بیماری تب می‌کنند. این دو نکته با یکدیگر فرق دارند و اینکه فکر کنیم می‌توانیم با تب سنجی بیماران کرونا را شناسایی کنیم، درست نیست. بنابراین در ابتدای بیماری با تب‌سنجی نمی توانیم همه بیماران را شناسایی کنیم. زمان تب سنجی در شناسایی بیماران مهم است. در عین حال ویروس کرونا علایم گوارشی، سردرد، اختلال چشایی و بویایی دارد. همچنین با توجه به اثری که روی حلق و حنجره می‌گذارد، حتی می‌تواند در شنوایی اختلال ایجاد کند. حتی ممکن است فقط خودش را با سردرد نشان دهد.
رییسی تاکید کرد: در پزشکی برخی علامت‌ها را پزشک تشخیص می‌دهد و برخی علامت‌ها را بیمار اعلام می‌کند. به عنوان مثال پزشک میزان اکسیژن را می‌سنجد. اخیرا در مواردی دیده شده که یکسری بسته شدن عروق در مغز، ریه و قلب رخ دهد و موجب سکته شود. این بیماری با توجه به اینکه گیرنده خاصی به نام AC۲ را هدف قرار می‌دهد، می‌تواند بر عروق، قلب، ریه و کلیه را مورد حمله قرار دهد. باید توجه داشت که تشخیص بیماری از روی مجموع علائم است و کار دشواری نیست.( منبع: ایسنا)
نام شما

آدرس ايميل شما

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

هر چه مجلس کوتاه بیایید، دیگران او را به گوشه رینگ برده و مورد ضرباتی قرار می‌دهند. تخریب‌گران ...
اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

باور بر این است که اختلال عاطفی فصلی به دلیل اختلال در ریتم شبانه روزی بدن رخ می دهد....
سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مصاحبه‌اش اشاره کرد که از 16 میلیون واکسن آنفولانزای ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1