۱۵ خرداد را براى همیشه عزاى عمومى اعلام مىکنم
15 خرداد 1399 ساعت 15:38
۱۵ خرداد سرآغاز نهضت اسلامى روحانیت است. این نهضت از حوزه علمیه قم، مرکز فقاهت راستین برخاست و برقآسا در سایر حوزههاى علمیه و دانشگاهها و در تهران و سایر شهرها، قشرهاى عظیم ملت را فرا گرفت و همه را به میدان مبارزه کشید.
۱۵ خرداد سرآغاز نهضت اسلامى روحانیت است. این نهضت از حوزه علمیه قم، مرکز فقاهت راستین برخاست و برق آسا در سایر حوزههاى علمیه و دانشگاهها و در تهران و سایر شهرها، قشرهاى عظیم ملت را فرا گرفت و همه را به میدان مبارزه کشید.
فرازهایی از فرمایشات مقام معظم رهبری درباره قیام 15 خرداد به شرح ذیل است:
قیام 15 خرداد؛ قیامى اسلامى، نه ملى
اولین و مهمترین فصل خونین مبارزه، در عاشوراى 15 خرداد رقم خورد.(1) این قیامى که از پانزده خرداد شروع شد - و تاکنون باقى است و امید است باقى باشد تا به همه اهداف اسلام، جامه عمل بپوشاند - قیامى اسلامى است، قیامى ایمانى است، پیرو هیچ قیامى نیست. همه مىدانیم که پانزده خرداد، مبدأ عطفى بود در تاریخ، نه پیرو نهضتهاى دیگر و قیامهاى دیگر. این شعار باید محفوظ باشد که این قیام، قیام ملى نیست، این قیام، قیام قرآنى است، این قیام، قیام اسلامى است. یک ملت ضعیفى که هیچ نداشت، در مقابل، ابرقدرتها و در مقابل قدرتهاى شیطانى که همهچیز داشتند و تا دندان مسلح بودند، بر قوه ملت نتوانست غلبه کند.(2)
15 خرداد؛ الهامگرفته از عاشورا
ملت عزیز باید این خمیرمایه و بذر پربرکت را در عصر عاشوراى 83 جستجو کند؛ عصر عاشوراى مصادف با ساعات شهادت نصرتآفرین سید مظلومان سرور شهیدان، عصر عاشورایى که خون طاهر و مطهر ثارالله و ابنثاره به زمین گرم کربلا ریخت و ریشه انقلابات اسلامى را آبیارى نمود. ملت عظیمالشأن در سالروز شوم این فاجعه انفجارآمیزى که مصادف با 15 خرداد 42 بود، با الهام از عاشورا آن قیام کوبنده را به بار آورد. اگر عاشورا و گرمى و شور انفجارى آن نبود، معلوم نبود چنین قیامى بدون سابقه و سازماندهى واقع مىشد. واقعه عظیم عاشورا از 16 هجرى تا خرداد 61 و از آن تا قیام عالمى بقیة الله اروحنا لمقدمه الفدا، در هر مقطع، انقلابساز است. آن روز یزیدیان با دست جنایتکاران گور خود را کندند و تا ابد، هلاکت خویش و رژیم ستمگر جنایتکار خویش را به ثبت رساندند و در 15 خرداد 42، پهلویان و هواداران و سردمداران جنایتکارشان با دست ستمشاهى خود، گور خود را کندند و سقوط و ننگ ابدى را براى خویش به جا گذاشتند که ملت عظیمالشأن ایران بحمدالله تعالى با قدرت و پیروزى بر گور آتشبار آنان لعنت مىفرستد.(3)
15 خرداد؛ مبدأ جنبش
15 خرداد، یک نقطه عطفى در تاریخ کشور ما است که از همان وقت، شروع به فعالیت سیاسى شد و روحانیون از همان وقت، خودشان را مجهز کردند، لکن در عین حالى که 15 خرداد، یک مصیبتى بود براى ملت ما، لکن مبدأ جنبش بود. از همان وقت و جلوتر از آن وقت، روحانیون قیام کردند و به دست روحانیون نهضت شروع شد، از قم شروع شد و 15 خرداد یک انعکاسى بود از همان قیام.
در عین حالى که 15 خرداد براى ما مصیبت بود، لکن این موهبت هم خداى تبارک و تعالى به ما عطا کرد که مردم بیدار شدند و به صداى روحانیون لبیک گفتند و در همهجا، در همه مملکت این نهضت شروع کرد و مبدأش از همان 15 خرداد بود و بعد کمکم تدریجاً ریشه گرفت. بنابراین، 15 خرداد در عین حالى که مصیبت بود، لکن مبارک بود براى ملت که منتهى شد به یک امر بزرگى و آن، استقلال کشور و آزادى براى همه مملکت (بود).(4)
15 خرداد؛ انعقاد نطفه مقاومت و مفتاح نجات
نهضت ملت بزرگ ایران که در دوازدهم محرّم، 15 خرداد به شکوفایى گرایید، پردههاى تزویر و عوامفریبى شاه را پاره کرد و قتلعام شاهانه و فداکارى ملت، مبدأ عظیمى در تاریخ ایران گردید و مفتاح نجات اسلام و عدالت بهدست آمد و نطفه مقاومت ملى، منعقد و با تربیت و روشنگرى روشنگران، رو به رشد و تکامل نهاد.(5)
15 خرداد؛ مبدأ و خمیرمایه نهضت
پانزده خرداد - که ما مردان با اراده را از دست دادیم و جوانانى از دست ملت ما رفت - نقطه عطفى است در تاریخ و مبدأ این نهضت است. آنها که در پانزده خرداد قیام کردند - قیام مردانه کردند و در مقابل دژخیمان، «نه» گفتند و به شهادت رسیدند - آنها مبدأ این نهضت عظیم شدند.(6) سالروز خرداد 42، خمیرمایه نهضت مبارک ملت بزرگ ایران و روز بذر انقلاب بزرگ اسلامى ما است.(7)
15 خرداد؛ سرآغاز نهضت اسلامى روحانیت
15 خرداد سرآغاز نهضت اسلامى روحانیت است. این نهضت از حوزه علمیه قم، مرکز فقاهت راستین برخاست و برقآسا در سایر حوزههاى علمیه و دانشگاهها و در تهران و سایر شهرها، قشرهاى عظیم ملت را فرا گرفت و همه را به میدان مبارزه کشید و ملت بزرگ با شعار اسلام و فریاد «اللَّهاکبر» و نور ایمان و وحدت کلمه، بنیاد پهلوى را از بُن کند.(8)
15 خرداد؛ مبدأ نهضت اسلامى ایران
15 خرداد مبدأ نهضت اسلامى ایران است.(9) نهضت اخیر، پرتوى از نهضت 15 خرداد است.(10) در حقیقت، دستاورد نهضت 15 خرداد 42، پیروزى 22 بهمن 57 بود.(11)
15 خرداد: روز تولد جدید اسلام و مسلمانان
(15 خرداد)، سرآغاز شکوفایى اسلام و استقلال و آزادى ملت است. روز 15 خرداد، در عین حال که چون عاشورا، روز عزاى عمومى ملت مظلوم است، روز حماسه و تولد جدید اسلام و مسلمانان است.(12)
15 خرداد؛ سند مخالفت ملتْ مقابل استبداد
15 خرداد از خاطرهها محو نخواهد شد و باید در سالروز آن، هر چه بیشتر آنرا زنده نگاه داشت. 15 خرداد که مصادف با دوازده محرّم بود، سند زنده مخالفت شجاعانه ملت ایران در مقابل استبداد عمال اجانب و در قبال استعمار چپ و راست بود و از شعلههاى فروزان نهضت سید مظلومان در مقابل دستگاه استبداد بنىامیه علیهماللعنة بود.(13)
15 خرداد؛ گلولههاى تفنگ و تحجر
در 15 خرداد 42، مقابله با گلوله تفنگ و مسلسل شاه نبود که اگر تنها این بود، مقابله را آسان مىنمود. بلکه علاوه بر آن، از داخل جبهه خودى، گلوله حیله و مقدسمآبى و تحجر بود؛ گلوله زخم زبان و نفاق و دورویى بود که هزار بار بیشتر از باروت و سرب، جگر و جان را مىسوخت و مىدرید. در آن زمان روزى نبود که حادثهاى نباشد، ایادى پنهان و آشکار آمریکا و شاه به شایعات و تهمتها متوسل شدند، حتى نسبت تارک الصلاة و کمونیست و عامل انگلیس به افرادى که هدایت مبارزه را به عهده داشتند، مىدادند. واقعاً روحانیت اصیل در تنهایى و اسارت خون مىگریست که چگونه آمریکا و نوکرش پهلوى مىخواهند ریشه دیانت و اسلام را برکنند و عدهاى روحانى مقدسنماى ناآگاه یا بازىخورده و عدهاى وابسته که چهرهشان بعد از پیروزى روشن گشت، مسیر این خیانت بزرگ را هموار مىنمودند. آن قدر که اسلام از این مقدسین روحانىنما ضربه خورده است، از هیچ قشر دیگر(ى) نخورده است.(14)
15 خرداد؛ فریاد علیه تسلیمشدگان مکاتب غرب
بزرگداشت و راهپیمایىهاى روز پانزده خرداد، فریادى کوبنده است از مستضعفان بر سر مستکبران و از متعهدان به مکتب مترقى قرآن در مقابل تسلیمشدگان بىچون و چرا به مکاتب انحرافى یا التقاطى شرق و غرب که بهطور خزنده در انحراف ملت مظلوم ما دست به قلم و زبان، در کوشش بىامان هستند.
بر ملت شریف ما است که این ایام اللَّه را که هدیههایى از عالم غیب ربوبى است، با جان و دل حفظ و با چنگ و دندان نگهدارى کنند و با شعار و شعور، بر مخالفان مکتب و خدمتگزاران به شیاطین بزرگ و کوچک بتازند و صفهاى خود را فشردهتر و دلهاى خود را مطمئنتر، با قدم استوار و تصمیم آهنین، بر مشکلات و توطئههاى غرب و شرق غلبه کنند و مجهز به جهاز ایمان به خدا شوند در مقابله با مشکلات.(15)
15 خرداد؛ بالاترین ننگ براى رژیم طاغوت
15 خرداد، ننگى بر دامن این مملکت گذاشت که تا آخر محو نخواهد شد. تاریخ اینرا ضبط مىکند. خودهاشان هم گفتند که 15 خرداد ننگ بود، من هم مىگویم ننگ بود، لکن (این) نکته را نگفتند، من مىگویم؛ ننگ بود که مسلسلها را، تانکها را، توپها را، تفنگها را از مال این ملت فقیر بهدست آوردند و به روى این ملت فقیر بستند. آیا ننگ از این بالاتر مىشود که انسان، یک ملتى را اینطور پایمال کند؟ این بیچارهها چه کرده بودند؟(16)
واقعه 15 خرداد، ننگ بزرگى براى هیأت حاکمه بهبار آورد. این واقعه فراموششدنى نیست. تاریخ آنرا ضبط کرد. ملت مسلمان چه جرمى مرتکب شده بود؟ زنها و اطفال صغیر چه گناهى کرده بودند؟ چرا آنها را به مسلسل بستند؟ علماى اسلام و خطباى مذهبى چه جرمى داشتند؟ گناه آنها دفاع از حق بود، دفاع از قرآن کریم بود. به جرم نصایح مشفقانه و صلاحاندیشى اهانت شدند، به حبس کشیده شدند، محصور گردیدند، مبتلا به مصایب شدند.(17)
از بزرگداشت این دو روز الهى غفلت نکنید
بزرگداشت روز حماسهآفرین 15 خرداد، بزرگداشت ارزشهاى انسانى در طول تاریخ است، همانسان که بزرگداشت روز سرنوشتساز عاشورا، بزرگداشت اسلام و قرآن کریم است. ملت شریف ما، بلکه ملتهاى مظلوم، از هر چه غفلت کنند، از این دو روز الهى نباید غفلت کنند.(18)
این ایام بزرگ الهى که از «ایّام اللَّه» است، اینها را یادتان باشد. یادتان نرود که ما یک 15 خرداد داشتیم، 15 خرداد مبدأ نهضت اسلامى ایران است. یادتان نرود که ما یک 17 شهریور داشتیم. 17 شهریور از «ایّام اللَّه» است و باید یادمان نرود اینرا (که) آن روز آنقدر شهید دادیم و آنقدر خون دادیم؛ در مقابل اجانب و در مقابل وابستگان به اجانب. ملت ما قیام کردند و خونشان ریخته شد، لکن پیروز شدیم.
شما این مفخرهاى خودتان را از یاد نبرید. روشنفکرهاى ما و نویسندگان ما و تمام طبقه عالم و روشنفکر توجه به مفاخر خودشان داشته باشند. این قدر طرف غربْ سجده نکنند.(19)
باید 15 خرداد و 19 دى جاوید و زنده نگه داشته شود تا جلادى شاه از خاطرهها نرود و نسلهاى آتیه، جرایم شاهان سفاک را بدانند.(20)
وضعیت 15 خرداد، مرا کوبید
من تاکنون در صحبتها احساس عجز نکردهام، (اما) امروز خودم را عاجز مىدانم، عاجز مىدانم از اظهار تألمات روحیهاى که دارم براى اوضاع اسلام عموماً و اوضاع ایران خصوصاً و قضایایى که(21) پیش آمد؛ خصوصاً قضیه مدارس علمى، قضیه 15 خرداد. خدا مىداند که اوضاع 15 خرداد مرا کوبید.(22)
15 خرداد؛ عزاى عمومى براى همیشه
با فرا رسیدن 15 خرداد، خاطره غمانگیز و حماسهآفرین این روز تاریخى تجدید مىشود؛ روزى که بنابر آنچه مشهور است، قریب به پانزده هزار نفر از ملت مظلوم و ستمکشیده ما به خاک و خون کشیده شد، روزى که طلیعه نهضت اسلامى این ملت شجاع و غیور گردید.
ملت ما این روز را عزیز مىشمارد و من روز 15 خرداد را براى همیشه عزاى عمومى اعلام مىکنم و براى بزرگداشت شهداى خویش در این روز بزرگ، در مدرسه فیضیه به سوگ مىنشینم.(23)
واقعه شوم 15 خرداد و مدارس علمى - فیضیه و غیر آن - پشت ما و هر مسْلمِ غیرتمند را مىشکند. ملت اسلام این مصیبت را فراموش نمىکند. ما روز 12 محرّم(24) را عزاى ملى اعلام مىکنیم.(25) جراحتِ قتل عام 15 خرداد، از قلب ملت پاک نخواهد شد.(26)
15 خرداد ثابت کرد راه رهایى هر ملتى از چنگال استعمار، مذهب است که ریشه در عمق جان آن ملت دارد.(27) هیچ قدرتى نمىتوانست 15 خرداد را آنطور کند، مگر قدرت خون سیدالشهدا(ع).(28) 15 خرداد و سالروز 15 خرداد ثابت کرد که این مردم در صحنه هستند و براى اسلام هم در صحنه هستند.(29)
ملتى که 15 خرداد، روز خون و 17 شهریور، روز نوید پیروزى خون و جمعه سیاه، روزى که رژیم را با افتخار و پیروزى پشت سر گذاشته است، از این محاصرات اقتصادى و نظامى باک ندارد.
آنان باک دارند که اقتصاد را زیربنا و شکم را قبلهگاه و دنیا را مقصد و مقصود مىدانند.(30)
1) صحیفه امام، ج 21، ص 273
2) صحیفه امام، ج 5، ص 184
3) صحیفه امام، ج 16، ص 290
4) صحیفه امام، ج12، صص 396 - 397
5) صحیفه امام، ج 5، ص 283
6) صحیفه امام، ج 10، صص 405
7) صحیفه امام، ج 16، ص 290
8) صحیفه امام، ج 8، صص 50 - 51
9) صحیفه امام، ج 9، صص 468 - 469
10) صحیفه امام، ج 3، ص 315
11) صحیفه امام، ج 14، ص 403
12) صحیفه امام، ج 14، ص 404
13) صحیفه امام، ج 2، ص 287
14) صحیفه امام، ج 21، صص 279 - 280
15) صحیفه امام، ج14، صص 404 - 405
16) صحیفه امام، ج 1، ص 289
17) صحیفه امام، ج 1، ص 335
18) صحیفه امام، ج 14، ص 404
19) صحیفه امام، ج 9، صص 468 - 469
20) صحیفه امام، ج 3، ص 324
21) عبارت «در این یک سال منحوس» حذف شده است.
22) صحیفه امام، ج 1، ص 285
23) صحیفه امام، ج 8، صص 50 - 51
24) برابر است با 15 خرداد سال 1342
25) صحیفه امام، ج 1، ص 337
26) صحیفه امام، ج 1، ص 413
27) صحیفه امام، ج 3، ص 423
28) صحیفه امام، ج 16، ص 346
29) صحیفه امام، ج 14، ص 416
30) صحیفه امام، ج 13، ص 188
کد مطلب: 421659