تاریخ انتشار
دوشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۷:۴۲
کد مطلب : ۴۳۵۵۹۲
پاسخ سخنگوی قوه قضائیه در خصوص لیست 11 نفره «همتی»/ آقای همتی شاه مهره های شما در زندانند
۲
کبنا ؛سخنگوی دستگاه قضا گفت: خوشبختانه کارنامه قوه قضائیه در رسیدگی به پروندههای معوقات بانکی و بدهکاران عمده بانکی همانند بسیاری از موارد دیگر درخشان است.
به گزارش کبنا به نقل از فارس، در مناظره سوم انتخابات ریاست جمهوری بود که عبدالناصر همتی با ارائه کاغذی دست نوشته نام یازده بدهکار عمده بانکی را در اختیار آیت الله سیدابراهیم رئیسی قرار داد.
ساعتی بعد از اقدام همتی در ارائه لیست غیر رسمی و دست نوشته در مناظره، تصویری از کاغذ مورد اشاره در فضای مجازی منتشر شد که نام بدهکاران عمده بانکی در آن به ترتیب زیر نوشته شده بود.
۱. دانیالزاده ۲. عظام ۳. صدرهاشمی نژاد ۴. العقیلی ۵. اقدامیان ۶. فلاحتیان ۷. شفیعی ۸. گرامی ۹. ایزدپناه ۱۰. رستمی صفا ۱۱. ریخته گران.
در همین مورد سخنگوی قوه قضاییه با ارائه توضیحاتی از جزییات و روند رسیدگی قضایی به پرونده افراد مورد اشاره توضیحاتی ارائه کرده است.
در توضیحات ارائه شده از سوی اسماعیلی آمده است: خوشبختانه کارنامه قوه قضاییه در رسیدگی به پروندههای معوقات بانکی و بدهکاران عمده بانکی همانند بسیاری از موارد دیگر درخشان است.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به نوع اقدامات صورت گرفته در پروندههای بدهکاران بانکی میگوید: اقدامات انجام شده صرفا بر اساس تدابیر این قوه، تلاش همکاران قضایی و ضابطین قوه قضاییه است نه بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور. در این پروندهها تاکنون نه تنها سیستم بانکی مدعی نبوده بلکه در برخی از موارد مانع تراشی هم داشتهاند.
سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به اینکه بانک مرکزی تاکنون در مورد پروندههای رسیدگی شده مکاتبهای با قوه قضاییه نداشته است به ارائه توضیحاتی در مورد پرونده افراد فوق الذکر پرداخته است که در زیر میخوانید:
ردیف یک: در این مورد پرونده قضایی تشکیل شده و در برخی موارد حکم هم صادر شده که در مرحله فرجام خواهی دیوان عالی کشور است. با پیگیری قضایی در فرآیند رسیدگی ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به بانک ملی مسترد و معادل ۲۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال از اموال وی به بانک منتقل شده که مطالبات این بانک وصول شده است.
بخشی از مطالبات ارزی نیز از طریق تعزیرات حکومتی وصول گردیده است. در مورد مطالبات سایر بانکها موضوع در حال پیگیری است.
ردیف ۲: پرونده قضایی تشکیل، رسیدگی و حکم صادر شده است. تلاشهای قوه قضاییه برای پرداخت بدهی و تداوم فعالیت کارخانجات تولیدی این گروه در حال انجام است.
ردیف ۳: با وجود همکاری نکردن شبکه بانکی کشور، با پیگیری قوه قضاییه (دادسرای تهران) و تلاش سازمان اطلاعات سپاه به عنوان ضابط پرونده، تاکنون ۴۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانکها وصول و در اختیار بانکهای ذینفع قرار گرفته است. این اقدام صرفا با پیگیری قضایی، تعامل و همکاری و پذیرش گروه مذکور انجام گردیده و پرونده در دادسرا مطرح رسیدگی بوده و هنوز حکمی صادر نشده است.
در همین پرونده از بانک مرکزی خواسته شده در مورد نحوه پرداخت تسهیلات کلان و رعایت ضوابط و مقررات بانکی بررسی و اظهار نظر نماید که پاسخ دادهاند به لحاظ محدودیت منابع انسانی انجام خواسته مقدور نیست و از کارشناسان رسمی استفاده شود.
ردیف ۴: پرونده قضایی تشکیل شده است. اقدامات زیادی در مورد شناسایی و حفاظت از اموال گروه از جمله شرکت پلی اکریل اصفهان انجام شده که با اموال توقیف شده مطالبات بانکها قابل وصول است. ضمنا شخص مورد اشاره در سال ۹۵ فوت کرده است.
ردیف ۵: پرونده قضایی تشکیل و در حال رسیدگی است. در فرآیند رسیدگی برای نحوه پرداخت بدهیها، توافقاتی حاصل شده و بر اساس توافق تاکنون بخشی از مطالبات پرداخت شده است.
ردیف ۶: در این مورد پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده و حکم ده سال حبس و رد مال صادر شده و محکوم در زندان است. با پیگیری قوه قضاییه در فرآیند رسیدگی ۲۹ میلیون درهم و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از بدهی گروه مذکور به بانکهای ذینفع پرداخت شده است.
ردیف ۷: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰۰ میلیارد ریال بدهی یکی از بانکها پرداخت شده است.
ردیف ۸: در این مورد پرونده در دادسرای تهران تشکیل شده و در فرآیند رسیدگی مطالبات بانکهای گردشگری، آینده و سینا تسویه شده است. ۶۲۰ دستگاه خودروی هیوندا بابت بدهی گروه مذکور به بانک آینده تحویل شده است. ده فقره ملک با ارزش حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال توسط قوه قضاییه شناسایی و توقیف شده و در حال کارشناسی است که به بانکها منتقل و احتمالا تمامی بدهیها تسویه خواهد شد.
ردیف ۹: پرونده قضایی تشکیل شده و با پیگیری قضایی مطالبات تعدادی از بانکها وصول شده و بر اساس هماهنگی انجام شده مقرر است تا شهریور ماه سال جاری بدهیها پرداخت شود.
ردیف ۱۰: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰ هزار میلیارد ریال از بدهی بانکها وصول شده است.
ردیف ۱۱: پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده است. متهمان به ۲۵ سال و ۱۷ سال حبس محکوم شدهاند و هم اکنون در زندان هستند. تاکنون با پیگیریهای قضایی و شناسایی اموال ۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانکها وصول شده است. علاوه بر آن ۱۷۰ میلیارد ریال و ۲۶ میلیون یورو به بانک توسعه پرداخت شده. همزمان از تعطیلی پتروشیمی اصفهان متعلق به گروه مذکور جلوگیری شد.
افشای اسامی ابر بدهکاران بانکی همواره از مطالبات مردم بوده است. همان مردم معمولی که برای اخذ ناچیزترین تسهیلات بانکی میبایست دست به دامن چند ضامن شوند و تعهدات باز پرداخت سودهای نه چندان منصفانه به بانک ها را هم پذیرا باشند.
ضامن، سند ملک، جواز کسب، ارائه چند فقره چک، ردیف برگههای سفته، کسر از حقوق و گواهی اشتغال مطالبات بانک ها از همین مردم معمولی است، آن هم نه برای پرداخت وامهای کلان بلکه برای رقمهای ناچیزی که گاهی کفاف رفع یک مشکل از این خانوادهها را هم نمیدهد.
در چنین شرایطی مفسدان اقتصادی صرف داشتن رابطه، وامهایی با رقمهای چند ده میلیاردی میگیرند و تسویه آن را به زمان نامعلومی حواله میدهند. دستگاه قضا در رویکرد جدید خود و به واسطه اجرایی کردن سند تحول خواهی و عدالت محوری به طور جدی به افشای این اسامی پرداخته و روند دادرسی برای این ابر بدهکاران بانکی را آغاز کرده است. طی جلساتی در مجمع و همین طور مراسلات و مکاتباتی همواره یکی از درخواستهای متولیان دستگاه قضایی کشور افشای نام و پرونده این ابربدهکاران و همچنین رقم دقیق وامهای پرداختی توسط بانک مرکزی به این افراد بوده است. با این حال این ماجرا در مناظره سوم نامزدهای ریاستجمهوری توسط آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی به گونهای ناقص مطرح شد که شرح آن و همچنین روند رسیدگی به وضعیت تخلف برخی از این ابربدهکاران را در این گزارش میخوانید.
***اقدام عجیب همتی در مناظره سوم
در مناظره سوم نامزدهای ریاست جمهوری این بار عبدالناصر همتی بود که از اسامی یازده تن از ابر بدهکاران بانکی وام گرفت تا به گمان خود عملکرد دستگاه قضا را در رسیدگی به وضعیت این مفسدان اقتصادی زیر سوال ببرد. همتی با اشاره به این که این متخلفان از سال ها پیش این منابع را گرفته و تسویه آن را به تعویق انداختهاند سعی در رفع مسئولیت در این زمینه از جانب عملکرد مدیریتی خود در بانک مرکزی را داشت: «اولا این یازده نفری که منابع بانکی را برده اند بیش از ۱۰ سال پیش این منابع را گرفته اند در حالی که من در دو سال گذشته در بانک مرکزی محکم ایستاده ام و توانستم ۲۵هزار میلیارد از این ۹۰ هزار میلیارد را کم کنم.ولی الان چون آقای رئیسی اعلام کرده بودند من همین الان لیست این ۱۱ نفر را به ایشان می دهم و خواهش می کنم اگر صلاح دانستند خودشان به مردم اعلام کنند.»
***چرا در مناظره به یاد انجام وظیفه تان افتاده اید؟
پاسخ حجت الاسلام رئیسی به این صحبتهای رئیس سابق بانک مرکزی تامل برانگیز است. ایشان پیش از هر چیز این سوال را پرسیدند که اگر شما این تکلیف را داشتید و ملزم به انجام آن بودید چرا الان و در این مناظره اقدام به این کار کردهاید: «واقعا این خیلی عجیب است. مردم و این جوانهایی که نشستهاند و این برنامه را میبینند، سوال نمیکنند که اگر ایشان مسئولیت داشت این لیست را بدهد چرا الان و در این مناظره؟ چرا قبلا این لیست را ندادند و چرا به وظیفهاش عمل نکرد؟ این سوالی است واقعا، مثل لیستی که در رابطه با اقتصاد گفتند ارز صادارات برنگشته، دستگاه قضا پیگیری کند، چقدر؟ ۲۷ میلیون دلار. بسیار خب ما دیدیم هرچه گذشت این ها تنها ۷ میلیون دلار آن را اعلام کردند و باقی را اعلام نمیکنند. چندین بار هم در مصاحبهها گفتم که چرا اعلام نمیکنید؟ ایشان در یک جلسهای در مجمع گفتند باشد و من بقیهاش را اعلام میکنم...
***تشکیل شعبه ویژه ای برای رسیدگی به مفسدان اقتصادی
ضرورت سالم سازی عرصههای اقتصادی کشور از جرائم اقتصادی و همچنین نیاز به هماهنگی موثر همه نهادها متولی با این جرائم منتج به تشکیل شعبه ویژهای برای رسیدگی به مفسدان اقتصادی شد. دستورالعمل تشکیل این مجتمع تخصصی از سوی آیت الله رئیسی در ۱۳ مرداد سال ۱۳۹۸ ابلاغ شد. پیشگیری، شناسایی، اولویتبندی حوزههای آسیب پذیر اقتصادی و برنامهریزی کارآمد و اثربخش برای مصونسازی آن ها در برابر تهدیدهای ناشی از جرائم و برخورد قاطع و بازدارنده با مجرمان اقتصادی از مهم ترین اهداف این مجتمع از آغاز تشکیل آن تا کنون بوده است.
***جرائمی که در مجتمع جرائم اقتصادی به آنها رسیدگی میشود
متولیان مجمتمع جرائم اقتصادی تاکنون با روند پروندههایی که بسیاری از آن ها با جزئیات رسانهای شدهاند، نشان دادهاند در صدد تحقق اهداف بلند مدت این شعبه قضایی هستند. اختلاس، رشا و ارتشاء، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی، تعدیات ماموران دولتی نسبت به دولت، جرائم مالیاتی و گمرکی از مهمترین تخلفهای اقتصادی است که در این مجتمع به آنها رسیدگی میشود.
***شفافسازی دستگاه قضا در گزارش از رسیدگی به پرونده بدهکاران بانکی
مدارک و اسناد این نشانی را به ما می دهند که بلافاصله پس از معرفی مجرمان وام های کلان بانکی برای رسیدگی به تخلف آن ها در همین شعبه پرونده تشکیل شده است.برخی از آنها اکنون که رئیس بانک مرکزی از افشای نام آن ها به عنوان برگ برنده ای در مناظره های انتخاباتی وام می گیرند اکنون در زندان به سر می برند و دوره محکومیت خود را از سر می گذارنند!وضعیت برخی از افرادی که در این فهرست به آنها اشاره شده به قرار زیر است.
***رسول دانیال زاده؛ بدهکاری که از آلمان به کشور بازگردانده شد
«رسول دانیال زاده » از بدهکارانی است که نامش در صدر فهرست به یغما برندگان منابع بانکی مطرح میشود. خبر بازداشت این مجرم اقتصادی در تاریخ ۲۲ آبان ماه سال ۱۳۹۸ و بازگرداندن او از آلمان به کشور رسانهای شد. این ابر بدهکار بانکی در دهه هفتاد و با تمرکز بر شعبه فردوسی بانک ملی اقدام به اخذ وام و ال سی های کلان به اسم کارخانه نورد سمنان کرد. دریافت این وام های کلان که طبق اسناد و گزارشات قوه قضاییه در بیشتر موارد با تخلف در اسناد و محل مصرف آن همراه بوده باعث رشد سریع مالی این متهم شد.
حمایت مالی از برخی مدیران بانکی، حمایتهای ویژه و همکاری با ستاد انتخاباتی در ازای امتیاز دریافت تسهیلات سفارشی برادر یکی از مقامات دولتی و سرویس گرفتن در تسهیلات بانکی در کوتاهترین زمان ممکن ثروت دانیال زاده را به طور تصاعدی افزایش داد. این متهم و بدهکار بانکی بخش قابل توجهی از این ثروت را به شیوه پول شویی در خیریهها و هدیه به همسر برخی از افراد منتصب به مقامات ارشد دولت تطهیر کرده و در داخل و خارج از کشور اقدام به ساخت برجهای فوق سلطنتی کرد.
با جمع آوری این اسناد بازداشت این متهم و رسیدگی به پرونده او در دستور کار مجتمع قضایی رسیدگی به پرونده های مجرمان اقتصادی قرار گرفت.در سال ۱۳۹۸ بود که این متهم با قرار وثیقه آزاد و به بهانه درمان بیماری از کشور خارج شد. پس از گذشت ۳ ماه و عدم بازگشت متهم به کشور امر فرار رسول دانیال زاده صحت پیدا کرد. اما تنها یک ماه پس از علنی شدن موضوع فرار این ابر بدهکار بانکی قوه قضاییه به صورت رسمی اعلام کرد که این متهم دوباره به کشور بازگشته است.رسول دانیال زاده با شرکت در فرآیند دادرسی به ۱۵ سال زندان محکوم شد و اکنون در زندان دوران محکومیت خود را می گذراند.
***عباس ایروانی؛ اخلالگر نظام اقتصاد ملی
این متهم را به عنوان یکی از مافیاهای تاثیر گذار در صنعت قطعات خودرو میشناسند. عباس ایروانی مالک و سهام دارد گروه سرمایه گذاری عظام است که گفته میشود در حوزههای مختلفی مانند تولید قطعات خودرو و صنعت گردشگری فعالیت داشته است. این متهم طبق رصدهای اطلاعاتی با تشکیل شبکه فساد و قاچاق سازمان یاقته اقدام به تحصیل مال نامشروع کرده است. اخذ وامهای کلان از بانکهای مختلف به بهانه تولید قطعات خودرو، جعل سند، اظهارات و گزارشهای خلاف واقع و ایجاد شبکه ارتشاء در گمرکات و آلوده سازی مدیران متنفذ در بخش های مختلف از مهم ترین اتهامات این ابر بدهکار بانکی بوده است. دادگاه رسیدگی به جرائم این متهم در سه دوره برگزار شده و اکنون در مرحله ختم دادرسی قرار دارد. وی در حال حاضر در زندان به سر می برد به زودی حکم نهایی دوران محکومیت این ابر بدهکار بانکی از سوی دادگاه رسیدگی به جرائم اقتصادی اعلام خواهد شد.
***بهروز ریخته گران؛ ابربدهکاری که بدون خرج یک ریال صاحب بانک شد!
پرونده برادران ریختهگران تا مدتها در افکار عمومی با عنوان پرونده «ر» معرفی میشد. ابعاد این پرونده و میزان و جرائم و همین طورافراد دخیل در آن به اندازه ای بود که از سوی قوه قضاییه اعلام شد این پرونده ۱۴۰ جلد دارد!
شهریور ماه سال ۱۳۹۲ بود که رسانه ها از بازداشت ۲ برادر به اتهام فساد کلان اقتصادی خبر دادند.ثبت ده ها شرکت کاغذی، استفاده از شگردهایی مانند تبانی و پرداخت میلیارد تومان رشوه و دریافت صدها میلیارد تومان تسهیلات بانکی توانستند در مدت زمان کوتاهی به ثروت هنگفتی دست پیدا کنند. بهروز ریختهگران ابر بدهکار بانکی بود که در آستانه فرار از کشور بود بازداشت شد. ۱۰ چمدان بزرگ مسافرتی حاوی طلا و جواهر تنها بخشی از ثروتی بود که او قصد داشت آن را به گاوصندوق از پیش تعیین شدهای منتقل کند که تمامی این اموال ضبط و به بانک مرکزی تحویل داده شد. این متهم در یکی از جرائم خود موفق شده بود با آلوده سازی مدیران بانک و پرداخت رشوه های چند ده میلیاردی بدون پرداخت حتا یک ریال از جیب خود و با استفاده از ضمانت نامههای یک بانک دولتی اقدام به خرید ۴۰ درصد از سهام یک بانک خصوصی کند. او پس از تصاحب غیر مشروع این بانک از همان بانک وام گرفته و ضمانت نامه های دولتی را تسویه کرده است !
برادران ریخته گران پس از رسیدگی به این اتهامات به ۱۵ سال حبس محکوم شدند و اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت خود در زندان هستند.
***مهدی فلاحتیان؛ تبانیگری با آلودهسازی مسئولان بانکی
تبانی مهدی فلاحتیان با مجید سعادتی از کارمندان بانک ملت باعث شد این متهم بدون تودیع وثیقه بتواند به تسهیلات کلان ارزی دسترسی پیدا کند. مهدی فلاحتیان از طریق تحصیل این مال نامشروع اقدام به اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری کرده است. اخذ وام هایی به میزان ۳۸۹ میلیون درهم از بانک ملت و وام دیگری به مبلغ ۲۲۰ میلیون درهم از بانک پارسیان از دیگر جرائم این متهم بانکی است. ابوالحسنی متهم به عضویت در شبکه کلاهبرداری و اسماعیل احدی آزاد از همدستان این متهم هستند.
طبق گزارش های نماینده دادستان در جریان دادرسی پرونده این مفسد اقتصادی اعلام شد که فلاحتیان در بانک ملت بدون توجه به شرایط ۳۸۸ میلیون درهم تسهیلات اخذ کرده است.گرفتن این تسهیلات مقارن میشود با زمانی که دیوانداری از بانک ملت به بانک پارسیان منتقل شده و آنجا مدیرعامل میشود. در این بانک اقدام به تاسیس شرکت های زیرمجموعهای میشود. احدی از دیگر متهمان این پرونده نیز قبلا با سعادتی کارمند بانک ملت در شرکتهایی عضو هیئت مدیره بودهاند. زمانی که فساد در بانک ملت برملا میشود دیوانداری تصمیم میگیرد از بانک پارسیان به فلاحتیان وام بدهد تا پرونده بانک ملت تسویه شود. بنابراین به ابوالحسنی دیگر متهم این پرونده دستور میدهند این مبلغ به حساب یکی از شرکتهای فلاحتیان واریز شود.
گزارش همراه با جزئیات نماینده دادستان از پیگیری جدی این پرونده توسط مقامات قضایی خبر میداد. قهرمانی نماینده دادستان در ادامه اظهارات خود از پوچ بودن وثایق فلاحتیان و شیوه و شگرد او در اخذ وام های کلان بانکی پرده برداشت: «این آقایان به مدت ۸ ماه ارز دولتی را به صورت مخفیانه به فلاحتیان می دادند. در این مدت هم فلاحتیان به سعادتی سود با مبلغ ۶ میلیون درهم پرداخت میکرده است. فلاحتیان نیروگاه را به عنوان وثیقه اعلام کرده اما تا امروز هیچ وثیقهای از نیروگاه تودیع نشده و چکهای فلاحتیان نیز برگشت خورده است. پس از آن که وثیقه نیروگاه و چکهای فلاحتیان تودیع نشد، قرار شد ۳ درصد از سهام بانک صادرات که متعلق به فلاحتیان بود به عنوان وثیقه اعطا شود اما بعد از مدتی معلوم شد که این سهام در وثیقه تسهیلات دیگر است.
پس از روند رسیدگی به جرائم اقتصادی این ابر بدهکار بانکی مهدی فلاحتیان به عنوان اخلالگرنظام اقتصادی کشور به همراه ۵ نفر دیگر به زندان معرفی شده و اکنون در حال گذراندن دوران محکومیت خود هستند.
به گزارش کبنا به نقل از فارس، در مناظره سوم انتخابات ریاست جمهوری بود که عبدالناصر همتی با ارائه کاغذی دست نوشته نام یازده بدهکار عمده بانکی را در اختیار آیت الله سیدابراهیم رئیسی قرار داد.
ساعتی بعد از اقدام همتی در ارائه لیست غیر رسمی و دست نوشته در مناظره، تصویری از کاغذ مورد اشاره در فضای مجازی منتشر شد که نام بدهکاران عمده بانکی در آن به ترتیب زیر نوشته شده بود.
۱. دانیالزاده ۲. عظام ۳. صدرهاشمی نژاد ۴. العقیلی ۵. اقدامیان ۶. فلاحتیان ۷. شفیعی ۸. گرامی ۹. ایزدپناه ۱۰. رستمی صفا ۱۱. ریخته گران.
در همین مورد سخنگوی قوه قضاییه با ارائه توضیحاتی از جزییات و روند رسیدگی قضایی به پرونده افراد مورد اشاره توضیحاتی ارائه کرده است.
در توضیحات ارائه شده از سوی اسماعیلی آمده است: خوشبختانه کارنامه قوه قضاییه در رسیدگی به پروندههای معوقات بانکی و بدهکاران عمده بانکی همانند بسیاری از موارد دیگر درخشان است.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به نوع اقدامات صورت گرفته در پروندههای بدهکاران بانکی میگوید: اقدامات انجام شده صرفا بر اساس تدابیر این قوه، تلاش همکاران قضایی و ضابطین قوه قضاییه است نه بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور. در این پروندهها تاکنون نه تنها سیستم بانکی مدعی نبوده بلکه در برخی از موارد مانع تراشی هم داشتهاند.
سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به اینکه بانک مرکزی تاکنون در مورد پروندههای رسیدگی شده مکاتبهای با قوه قضاییه نداشته است به ارائه توضیحاتی در مورد پرونده افراد فوق الذکر پرداخته است که در زیر میخوانید:
ردیف یک: در این مورد پرونده قضایی تشکیل شده و در برخی موارد حکم هم صادر شده که در مرحله فرجام خواهی دیوان عالی کشور است. با پیگیری قضایی در فرآیند رسیدگی ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال به بانک ملی مسترد و معادل ۲۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال از اموال وی به بانک منتقل شده که مطالبات این بانک وصول شده است.
بخشی از مطالبات ارزی نیز از طریق تعزیرات حکومتی وصول گردیده است. در مورد مطالبات سایر بانکها موضوع در حال پیگیری است.
ردیف ۲: پرونده قضایی تشکیل، رسیدگی و حکم صادر شده است. تلاشهای قوه قضاییه برای پرداخت بدهی و تداوم فعالیت کارخانجات تولیدی این گروه در حال انجام است.
ردیف ۳: با وجود همکاری نکردن شبکه بانکی کشور، با پیگیری قوه قضاییه (دادسرای تهران) و تلاش سازمان اطلاعات سپاه به عنوان ضابط پرونده، تاکنون ۴۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانکها وصول و در اختیار بانکهای ذینفع قرار گرفته است. این اقدام صرفا با پیگیری قضایی، تعامل و همکاری و پذیرش گروه مذکور انجام گردیده و پرونده در دادسرا مطرح رسیدگی بوده و هنوز حکمی صادر نشده است.
در همین پرونده از بانک مرکزی خواسته شده در مورد نحوه پرداخت تسهیلات کلان و رعایت ضوابط و مقررات بانکی بررسی و اظهار نظر نماید که پاسخ دادهاند به لحاظ محدودیت منابع انسانی انجام خواسته مقدور نیست و از کارشناسان رسمی استفاده شود.
ردیف ۴: پرونده قضایی تشکیل شده است. اقدامات زیادی در مورد شناسایی و حفاظت از اموال گروه از جمله شرکت پلی اکریل اصفهان انجام شده که با اموال توقیف شده مطالبات بانکها قابل وصول است. ضمنا شخص مورد اشاره در سال ۹۵ فوت کرده است.
ردیف ۵: پرونده قضایی تشکیل و در حال رسیدگی است. در فرآیند رسیدگی برای نحوه پرداخت بدهیها، توافقاتی حاصل شده و بر اساس توافق تاکنون بخشی از مطالبات پرداخت شده است.
ردیف ۶: در این مورد پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده و حکم ده سال حبس و رد مال صادر شده و محکوم در زندان است. با پیگیری قوه قضاییه در فرآیند رسیدگی ۲۹ میلیون درهم و ۱۲۰ هزار میلیارد ریال از بدهی گروه مذکور به بانکهای ذینفع پرداخت شده است.
ردیف ۷: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰۰ میلیارد ریال بدهی یکی از بانکها پرداخت شده است.
ردیف ۸: در این مورد پرونده در دادسرای تهران تشکیل شده و در فرآیند رسیدگی مطالبات بانکهای گردشگری، آینده و سینا تسویه شده است. ۶۲۰ دستگاه خودروی هیوندا بابت بدهی گروه مذکور به بانک آینده تحویل شده است. ده فقره ملک با ارزش حدود ۴۰ هزار میلیارد ریال توسط قوه قضاییه شناسایی و توقیف شده و در حال کارشناسی است که به بانکها منتقل و احتمالا تمامی بدهیها تسویه خواهد شد.
ردیف ۹: پرونده قضایی تشکیل شده و با پیگیری قضایی مطالبات تعدادی از بانکها وصول شده و بر اساس هماهنگی انجام شده مقرر است تا شهریور ماه سال جاری بدهیها پرداخت شود.
ردیف ۱۰: پرونده در حال رسیدگی است و در فرآیند رسیدگی ۳۰ هزار میلیارد ریال از بدهی بانکها وصول شده است.
ردیف ۱۱: پرونده در قوه قضاییه رسیدگی شده است. متهمان به ۲۵ سال و ۱۷ سال حبس محکوم شدهاند و هم اکنون در زندان هستند. تاکنون با پیگیریهای قضایی و شناسایی اموال ۹ هزار میلیارد ریال از مطالبات بانکها وصول شده است. علاوه بر آن ۱۷۰ میلیارد ریال و ۲۶ میلیون یورو به بانک توسعه پرداخت شده. همزمان از تعطیلی پتروشیمی اصفهان متعلق به گروه مذکور جلوگیری شد.
افشای اسامی ابر بدهکاران بانکی همواره از مطالبات مردم بوده است. همان مردم معمولی که برای اخذ ناچیزترین تسهیلات بانکی میبایست دست به دامن چند ضامن شوند و تعهدات باز پرداخت سودهای نه چندان منصفانه به بانک ها را هم پذیرا باشند.
ضامن، سند ملک، جواز کسب، ارائه چند فقره چک، ردیف برگههای سفته، کسر از حقوق و گواهی اشتغال مطالبات بانک ها از همین مردم معمولی است، آن هم نه برای پرداخت وامهای کلان بلکه برای رقمهای ناچیزی که گاهی کفاف رفع یک مشکل از این خانوادهها را هم نمیدهد.
در چنین شرایطی مفسدان اقتصادی صرف داشتن رابطه، وامهایی با رقمهای چند ده میلیاردی میگیرند و تسویه آن را به زمان نامعلومی حواله میدهند. دستگاه قضا در رویکرد جدید خود و به واسطه اجرایی کردن سند تحول خواهی و عدالت محوری به طور جدی به افشای این اسامی پرداخته و روند دادرسی برای این ابر بدهکاران بانکی را آغاز کرده است. طی جلساتی در مجمع و همین طور مراسلات و مکاتباتی همواره یکی از درخواستهای متولیان دستگاه قضایی کشور افشای نام و پرونده این ابربدهکاران و همچنین رقم دقیق وامهای پرداختی توسط بانک مرکزی به این افراد بوده است. با این حال این ماجرا در مناظره سوم نامزدهای ریاستجمهوری توسط آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی به گونهای ناقص مطرح شد که شرح آن و همچنین روند رسیدگی به وضعیت تخلف برخی از این ابربدهکاران را در این گزارش میخوانید.
***اقدام عجیب همتی در مناظره سوم
در مناظره سوم نامزدهای ریاست جمهوری این بار عبدالناصر همتی بود که از اسامی یازده تن از ابر بدهکاران بانکی وام گرفت تا به گمان خود عملکرد دستگاه قضا را در رسیدگی به وضعیت این مفسدان اقتصادی زیر سوال ببرد. همتی با اشاره به این که این متخلفان از سال ها پیش این منابع را گرفته و تسویه آن را به تعویق انداختهاند سعی در رفع مسئولیت در این زمینه از جانب عملکرد مدیریتی خود در بانک مرکزی را داشت: «اولا این یازده نفری که منابع بانکی را برده اند بیش از ۱۰ سال پیش این منابع را گرفته اند در حالی که من در دو سال گذشته در بانک مرکزی محکم ایستاده ام و توانستم ۲۵هزار میلیارد از این ۹۰ هزار میلیارد را کم کنم.ولی الان چون آقای رئیسی اعلام کرده بودند من همین الان لیست این ۱۱ نفر را به ایشان می دهم و خواهش می کنم اگر صلاح دانستند خودشان به مردم اعلام کنند.»
***چرا در مناظره به یاد انجام وظیفه تان افتاده اید؟
پاسخ حجت الاسلام رئیسی به این صحبتهای رئیس سابق بانک مرکزی تامل برانگیز است. ایشان پیش از هر چیز این سوال را پرسیدند که اگر شما این تکلیف را داشتید و ملزم به انجام آن بودید چرا الان و در این مناظره اقدام به این کار کردهاید: «واقعا این خیلی عجیب است. مردم و این جوانهایی که نشستهاند و این برنامه را میبینند، سوال نمیکنند که اگر ایشان مسئولیت داشت این لیست را بدهد چرا الان و در این مناظره؟ چرا قبلا این لیست را ندادند و چرا به وظیفهاش عمل نکرد؟ این سوالی است واقعا، مثل لیستی که در رابطه با اقتصاد گفتند ارز صادارات برنگشته، دستگاه قضا پیگیری کند، چقدر؟ ۲۷ میلیون دلار. بسیار خب ما دیدیم هرچه گذشت این ها تنها ۷ میلیون دلار آن را اعلام کردند و باقی را اعلام نمیکنند. چندین بار هم در مصاحبهها گفتم که چرا اعلام نمیکنید؟ ایشان در یک جلسهای در مجمع گفتند باشد و من بقیهاش را اعلام میکنم...
***تشکیل شعبه ویژه ای برای رسیدگی به مفسدان اقتصادی
ضرورت سالم سازی عرصههای اقتصادی کشور از جرائم اقتصادی و همچنین نیاز به هماهنگی موثر همه نهادها متولی با این جرائم منتج به تشکیل شعبه ویژهای برای رسیدگی به مفسدان اقتصادی شد. دستورالعمل تشکیل این مجتمع تخصصی از سوی آیت الله رئیسی در ۱۳ مرداد سال ۱۳۹۸ ابلاغ شد. پیشگیری، شناسایی، اولویتبندی حوزههای آسیب پذیر اقتصادی و برنامهریزی کارآمد و اثربخش برای مصونسازی آن ها در برابر تهدیدهای ناشی از جرائم و برخورد قاطع و بازدارنده با مجرمان اقتصادی از مهم ترین اهداف این مجتمع از آغاز تشکیل آن تا کنون بوده است.
***جرائمی که در مجتمع جرائم اقتصادی به آنها رسیدگی میشود
متولیان مجمتمع جرائم اقتصادی تاکنون با روند پروندههایی که بسیاری از آن ها با جزئیات رسانهای شدهاند، نشان دادهاند در صدد تحقق اهداف بلند مدت این شعبه قضایی هستند. اختلاس، رشا و ارتشاء، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی، تعدیات ماموران دولتی نسبت به دولت، جرائم مالیاتی و گمرکی از مهمترین تخلفهای اقتصادی است که در این مجتمع به آنها رسیدگی میشود.
***شفافسازی دستگاه قضا در گزارش از رسیدگی به پرونده بدهکاران بانکی
مدارک و اسناد این نشانی را به ما می دهند که بلافاصله پس از معرفی مجرمان وام های کلان بانکی برای رسیدگی به تخلف آن ها در همین شعبه پرونده تشکیل شده است.برخی از آنها اکنون که رئیس بانک مرکزی از افشای نام آن ها به عنوان برگ برنده ای در مناظره های انتخاباتی وام می گیرند اکنون در زندان به سر می برند و دوره محکومیت خود را از سر می گذارنند!وضعیت برخی از افرادی که در این فهرست به آنها اشاره شده به قرار زیر است.
***رسول دانیال زاده؛ بدهکاری که از آلمان به کشور بازگردانده شد
«رسول دانیال زاده » از بدهکارانی است که نامش در صدر فهرست به یغما برندگان منابع بانکی مطرح میشود. خبر بازداشت این مجرم اقتصادی در تاریخ ۲۲ آبان ماه سال ۱۳۹۸ و بازگرداندن او از آلمان به کشور رسانهای شد. این ابر بدهکار بانکی در دهه هفتاد و با تمرکز بر شعبه فردوسی بانک ملی اقدام به اخذ وام و ال سی های کلان به اسم کارخانه نورد سمنان کرد. دریافت این وام های کلان که طبق اسناد و گزارشات قوه قضاییه در بیشتر موارد با تخلف در اسناد و محل مصرف آن همراه بوده باعث رشد سریع مالی این متهم شد.
حمایت مالی از برخی مدیران بانکی، حمایتهای ویژه و همکاری با ستاد انتخاباتی در ازای امتیاز دریافت تسهیلات سفارشی برادر یکی از مقامات دولتی و سرویس گرفتن در تسهیلات بانکی در کوتاهترین زمان ممکن ثروت دانیال زاده را به طور تصاعدی افزایش داد. این متهم و بدهکار بانکی بخش قابل توجهی از این ثروت را به شیوه پول شویی در خیریهها و هدیه به همسر برخی از افراد منتصب به مقامات ارشد دولت تطهیر کرده و در داخل و خارج از کشور اقدام به ساخت برجهای فوق سلطنتی کرد.
با جمع آوری این اسناد بازداشت این متهم و رسیدگی به پرونده او در دستور کار مجتمع قضایی رسیدگی به پرونده های مجرمان اقتصادی قرار گرفت.در سال ۱۳۹۸ بود که این متهم با قرار وثیقه آزاد و به بهانه درمان بیماری از کشور خارج شد. پس از گذشت ۳ ماه و عدم بازگشت متهم به کشور امر فرار رسول دانیال زاده صحت پیدا کرد. اما تنها یک ماه پس از علنی شدن موضوع فرار این ابر بدهکار بانکی قوه قضاییه به صورت رسمی اعلام کرد که این متهم دوباره به کشور بازگشته است.رسول دانیال زاده با شرکت در فرآیند دادرسی به ۱۵ سال زندان محکوم شد و اکنون در زندان دوران محکومیت خود را می گذراند.
***عباس ایروانی؛ اخلالگر نظام اقتصاد ملی
این متهم را به عنوان یکی از مافیاهای تاثیر گذار در صنعت قطعات خودرو میشناسند. عباس ایروانی مالک و سهام دارد گروه سرمایه گذاری عظام است که گفته میشود در حوزههای مختلفی مانند تولید قطعات خودرو و صنعت گردشگری فعالیت داشته است. این متهم طبق رصدهای اطلاعاتی با تشکیل شبکه فساد و قاچاق سازمان یاقته اقدام به تحصیل مال نامشروع کرده است. اخذ وامهای کلان از بانکهای مختلف به بهانه تولید قطعات خودرو، جعل سند، اظهارات و گزارشهای خلاف واقع و ایجاد شبکه ارتشاء در گمرکات و آلوده سازی مدیران متنفذ در بخش های مختلف از مهم ترین اتهامات این ابر بدهکار بانکی بوده است. دادگاه رسیدگی به جرائم این متهم در سه دوره برگزار شده و اکنون در مرحله ختم دادرسی قرار دارد. وی در حال حاضر در زندان به سر می برد به زودی حکم نهایی دوران محکومیت این ابر بدهکار بانکی از سوی دادگاه رسیدگی به جرائم اقتصادی اعلام خواهد شد.
***بهروز ریخته گران؛ ابربدهکاری که بدون خرج یک ریال صاحب بانک شد!
پرونده برادران ریختهگران تا مدتها در افکار عمومی با عنوان پرونده «ر» معرفی میشد. ابعاد این پرونده و میزان و جرائم و همین طورافراد دخیل در آن به اندازه ای بود که از سوی قوه قضاییه اعلام شد این پرونده ۱۴۰ جلد دارد!
شهریور ماه سال ۱۳۹۲ بود که رسانه ها از بازداشت ۲ برادر به اتهام فساد کلان اقتصادی خبر دادند.ثبت ده ها شرکت کاغذی، استفاده از شگردهایی مانند تبانی و پرداخت میلیارد تومان رشوه و دریافت صدها میلیارد تومان تسهیلات بانکی توانستند در مدت زمان کوتاهی به ثروت هنگفتی دست پیدا کنند. بهروز ریختهگران ابر بدهکار بانکی بود که در آستانه فرار از کشور بود بازداشت شد. ۱۰ چمدان بزرگ مسافرتی حاوی طلا و جواهر تنها بخشی از ثروتی بود که او قصد داشت آن را به گاوصندوق از پیش تعیین شدهای منتقل کند که تمامی این اموال ضبط و به بانک مرکزی تحویل داده شد. این متهم در یکی از جرائم خود موفق شده بود با آلوده سازی مدیران بانک و پرداخت رشوه های چند ده میلیاردی بدون پرداخت حتا یک ریال از جیب خود و با استفاده از ضمانت نامههای یک بانک دولتی اقدام به خرید ۴۰ درصد از سهام یک بانک خصوصی کند. او پس از تصاحب غیر مشروع این بانک از همان بانک وام گرفته و ضمانت نامه های دولتی را تسویه کرده است !
برادران ریخته گران پس از رسیدگی به این اتهامات به ۱۵ سال حبس محکوم شدند و اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت خود در زندان هستند.
***مهدی فلاحتیان؛ تبانیگری با آلودهسازی مسئولان بانکی
تبانی مهدی فلاحتیان با مجید سعادتی از کارمندان بانک ملت باعث شد این متهم بدون تودیع وثیقه بتواند به تسهیلات کلان ارزی دسترسی پیدا کند. مهدی فلاحتیان از طریق تحصیل این مال نامشروع اقدام به اخلال عمده در نظام ارزی کشور از طریق عضویت در شبکه کلاهبرداری کرده است. اخذ وام هایی به میزان ۳۸۹ میلیون درهم از بانک ملت و وام دیگری به مبلغ ۲۲۰ میلیون درهم از بانک پارسیان از دیگر جرائم این متهم بانکی است. ابوالحسنی متهم به عضویت در شبکه کلاهبرداری و اسماعیل احدی آزاد از همدستان این متهم هستند.
طبق گزارش های نماینده دادستان در جریان دادرسی پرونده این مفسد اقتصادی اعلام شد که فلاحتیان در بانک ملت بدون توجه به شرایط ۳۸۸ میلیون درهم تسهیلات اخذ کرده است.گرفتن این تسهیلات مقارن میشود با زمانی که دیوانداری از بانک ملت به بانک پارسیان منتقل شده و آنجا مدیرعامل میشود. در این بانک اقدام به تاسیس شرکت های زیرمجموعهای میشود. احدی از دیگر متهمان این پرونده نیز قبلا با سعادتی کارمند بانک ملت در شرکتهایی عضو هیئت مدیره بودهاند. زمانی که فساد در بانک ملت برملا میشود دیوانداری تصمیم میگیرد از بانک پارسیان به فلاحتیان وام بدهد تا پرونده بانک ملت تسویه شود. بنابراین به ابوالحسنی دیگر متهم این پرونده دستور میدهند این مبلغ به حساب یکی از شرکتهای فلاحتیان واریز شود.
گزارش همراه با جزئیات نماینده دادستان از پیگیری جدی این پرونده توسط مقامات قضایی خبر میداد. قهرمانی نماینده دادستان در ادامه اظهارات خود از پوچ بودن وثایق فلاحتیان و شیوه و شگرد او در اخذ وام های کلان بانکی پرده برداشت: «این آقایان به مدت ۸ ماه ارز دولتی را به صورت مخفیانه به فلاحتیان می دادند. در این مدت هم فلاحتیان به سعادتی سود با مبلغ ۶ میلیون درهم پرداخت میکرده است. فلاحتیان نیروگاه را به عنوان وثیقه اعلام کرده اما تا امروز هیچ وثیقهای از نیروگاه تودیع نشده و چکهای فلاحتیان نیز برگشت خورده است. پس از آن که وثیقه نیروگاه و چکهای فلاحتیان تودیع نشد، قرار شد ۳ درصد از سهام بانک صادرات که متعلق به فلاحتیان بود به عنوان وثیقه اعطا شود اما بعد از مدتی معلوم شد که این سهام در وثیقه تسهیلات دیگر است.
پس از روند رسیدگی به جرائم اقتصادی این ابر بدهکار بانکی مهدی فلاحتیان به عنوان اخلالگرنظام اقتصادی کشور به همراه ۵ نفر دیگر به زندان معرفی شده و اکنون در حال گذراندن دوران محکومیت خود هستند.