تاریخ انتشار
جمعه ۸ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۷:۲۹
کد مطلب : ۴۳۷۳۲۵
کبنا گزارش می‌دهد

«خشکسالی» علوفه و مدیریت کارآمد روزگار دامداران و عشایر را سیاه کرده است / بازار داغ دلالان

۰
کبنا ؛ خشکسالی و کمبود علوفه در کهگیلویه و بویراحمد و ندانم‌کاری برخی مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد سبب شده دامداران روستایی و عشایری دام خود را با کمترین قیمت به دلالان فروش کنند و این در حالی است که این استان ظرفیت دارد، تا قطب تولید دام و گوشت قرمز باشد، اما مسئولان استان گویا همچنین چشم اندازی ندارند و به دنبال راهکاری هم برای آن نیستند.
به گزارش کبنا، کمبود علوفه و آب به‌دلیل خشکسالی در استان کهگیلویه و بویراحمد صنعت دامداری را با مشکل روبه‌رو کرده تا جایی که دامداران روستایی و عشایری زودهنگام دام خود را تصمیم به فروش گرفته‌اند که در این بین بازار دلالان داغ شده و دام را با کمترین قیمت ممکن از دامدار خریداری می‌کنند در حالی که قیمت گوشت بره تا 130 هزار تومان رفته است.
 بررسی‌ها نشان می‌دهد در شرایط کنونی ازدیاد جمعیت دام از یک سو و هزینه بالای تولید ناشی از خشکسالی و کمبود علوفه دامداران را تحت فشار گذاشته که در صورت عدم چاره‌اندیشی توسط مسئولان و متولیان امر برای خرید حمایتی دام، توزیع نهاده‌های دامی و حمایت از صادرات در این بخش شاهد نابودی این صنعت خواهیم بود.
 مهرنوش صادقی از عشایر بویراحمد می‌گوید: به‌دلیل کمبود علوفه و آب برای مصرف احشام راهی جز فروش نداریم که در این بین مجبور هستیم زحمت چندین ماهه خود را با کمترین قیمت به دلالان فروش کنیم. به‌دلیل هزینه‌های بالا توان نگهداری دام خود را نداریم و مجبور به فروش دام هستیم که در این شرایط انتظار داریم حداقل دولت نهاده‌ها مورد نیاز را تأمین و خرید حمایتی را در دستور کار قرار دهد.
این در حالی است که فضل الله آذرفر مدیرکل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد از توانایی استان برای تولید خوراک مورد نیاز دام این استان خبر می‌دهد و می‌گوید: ظرفیت اسمی کارخانه دام طیور این اداره‌کل 3 هزار تن است که ماهیانه 3 هزار تن کنسانتره دام و طیور تولید می‌کند.
وی در ادامه به موضوع جالبی اشاره کرد و از گره‌های سد راه تولید کارخانه دام طیور استان کهگیلویه و بویراحمد پرده برداشت و اظهار داشت: کارخانه دام طیور امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد این ظرفیت را دارد که ضمن تولید خوراک دام‌های استان حتی به استان‌های همجوار صادرات انجام بدهد، به شرط اینکه اقلام مورد نیاز کنسانتره در اختیار کارخانه قرار بگیرد، می‌توانیم، خوراک دام استان کهگیلویه و بویراحمد را تولید کنیم.
آذر گفت: معاونت دام سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد باید اقلام مورد نیاز کارخانه را فراهم کند. ذرت، جو و سبوس مواد مورد نیاز است و آئین نامه وجود دارد که سبوس مورد نیاز هر استان باید داخل همان استان تأمین شود. اما متأسفانه کارخانه‌های آرد استان کهگیلویه و بویراحمد توان تولید سبوس مورد نیاز کارخانه دام طیور عشایر استان را ندارند. اگر چرخ کارخانه دام طیور استان با تمام ظرفیت‌هایش بچرخد، اشتغالزایی بیشتری ایجاد می‌شود.
آذر فر به تلاش‌هایش برای استفاده از تمام ظرفیت این کارخانه به نفع عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد خبر داد و گفت: نامه نگاری‌ها زیادی انجام گرفت که امیدوارم به نتیجه بنشیند.
به گزارش کبنا، زمانی که استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت تولید خوراک دام را دارد، الیاس تاج‌الدینی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد که گویا توجهی به این ظرفیت ندارد، با اشاره به خشکسالی و کمبود علوفه، به تسنیم، گفت: تاکنون در زمینه نهاده‌های دامی در استان مشکلی نداشته‌ایم.
تاج‌الدینی افزود: 2 میلیون و 466 هزار و 590 رأس دام در استان داریم که از این تعداد یک میلیون و 479 هزار و 954 رأس روستایی و مابقی متعلق به جامعه عشایری است.
 وی عنوان کرد: توزیع استانی تمام نهادهای دامی وارداتی شامل جو، کنجاله، سویا و ذرت با قیمت مصوب و براساس آمار جمعیتی دام، طیور و شاخص توانمندی استان‌ها در تولید محصولات دامی متناسب با میزان عرضه توسط واردکنندگان بخش خصوصی از محل ذخایر شرکت پشتیبانی امور دام کشور در سامانه بازارگاه کشاورزی انجام می‌پذیرد.
 تاج الدینی ابراز کرد: در صورت رفع مشکل ارزی و تسریع در ترخیص نهاده‌ها از مبادی ورودی کشور پیش‌بینی می‌شود با افزایش عرضه نهاده‌ها سهم استان‌ها نیز افزایش یابد به دنبال کاهش بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته سهم ویژه‌ای از نهادها به استانهای در معرض خشکسالی اختصاص یافته است.
 رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: در مجموع برای تولیدکنندگان زیر بخش دام و طیور استان از اول فروردین 99 تا دوم تیرماه امسال میزان 31 هزار و 477 تن جو، 92 هزار و 213 تن ذرت، 38 هزار و 168 تن کنجاله سویا، 204 تن کنجاله کلزا و 15 هزار و 98 تن سبوس گندم در قالب سهمیه عادی و میزان 3 هزار و 840 تن سبوس گندم به صورت فوق‌العاده اختصاص یافته است.
 تاج الدینی خاطرنشان کرد: همچنین علاوه بر این تخصیص‌ها، امسال نیز 60 هزار تن جو، 20 هزار تن ذرت و 20 هزار تن کنجاله سویا به سازمان امور عشایر کشور برای تولید خوراک آماده و توزیع بین دامداران عشایر نشین کشور تخصیص داده شده است.
مشکلات عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد به همین جا ختم نمی‌شود. خرید تضمینی دام عشایر کشور یکی از راهکارهای دولت برای حمایت از عشایر کشور در وضعیت خشکسالی و به طور کلی خرید دام زنده مازاد عشایر سبب حذف دلالان و حمایت از تولید کنندگان عشایری می‌شود. آمارها نشان می‌دهد سالانه هفت هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر زحمت کش کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازار مصرف می‌شود اگر چه عشایر نفع چندانی از فروش این مقدار گوشت قرمز نمی‌برند و بیشتر نفع آن به جیب دلالان می‌رود.
 اکنون دولت خود پیشقدم شده تا دام مازاد عشایر را بصورت تضمینی و قیمت روز خریداری کند تا در شرایط خشکالی و کمبود آب زیان کمتری به عشایر و دام‌های آنان وارد شود.  بر اساس طرح خرید دام مازاد عشایر، قیمت هر کیلوگرم گوشت بره به صورت زنده ۵۰ هزار تومان، بزغاله ۴۵ هزار تومان، میش ۳۲ هزار تومان و قوچ ۴۲ هزار تومان تعیین شده است. طبق این طرح بهای دام خریداری شده از سوی شرکت امور پشتیبانی دام به حساب فروشندگان دام‌ها یعنی عشایر واریز خواهد شد.
 گوشت دام‌های خریداری شده پس از کشتار در بازار عرضه می‌شود و گوشت مازاد نیز پس از بسته بندی در سردخانه‌ها ذخیره سازی می‌شود تا به تدریج وارد بازار مصرف شود.
 فضل‌الله آذرفر مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: خشکسالی و تنش آبی در استان کهگیلویه و بویراحمد سبب شده تا عشایر به فکر فروش دام‌های مازاد خود بیفتند تا دام‌های آن‌ها از خشکسالی آسیب بیشتری نبینند.
 آذرفر افزود: به منظور حمایت از عشایر استان، برای نخسین بار دام مازاد عشایر این استان برای تأمین گوشت مورد نیاز استان کهگیلویه و بویراحمد بصورت تضمینی خریداری می‌شود.
 وی با انتقاد از اینکه این طرح هنوز در استان کهگیلویه و بویراحمد اجرایی نشده است، گفت: شرکت پشتیبانی امور دام استان هنوز همکاری لازم در خصوص خرید دام مازاد عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد را انجام نداده است.
 مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: عشایر استان از آغاز نشدن طرح خرید تضمینی دام ناراضی‌اند و پیگیر عملیاتی شدن این طرح هستند اگرچه جزئیات لازم در خصوص اقدامات انجام شده برای خرید دام مازاد عشایر استان به سازمان امور عشایر کشور ارسال شده است.
وی تاکید کرد: سهمیه استان برای خرید تضمینی دام عشایر منطقه، ۱۰ هزار رأس دام بوده که تاکنون کمتر از ۲۰۰ رأس دام مورد خریداری شده است.
او گفت: دستورالعمل اجرایی طرح خرید دام مازاد عشایر تاکنون ۲ بار تغییر پیدا کرده و اما هنور این طرح به درستی اجرایی نشده است.
آذرفر حذف دست دلال‌ها از خرید دام و تثبیت قیمت دام را در استان از فواید اجرای این طرح عنوان کرد.
مدیرکل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد در ادامه دست روی برخی سنگ اندازی‌ها در این مسیر گذاشت و اظهار داشت: دستورالعمل‌های وجود دارد، خرید تضمینی زنده دام عشایر کار خوبی است که متأسفانه هنوز انجام نگرفته و شرکت پشتیبانی امور دام همکاری لازم را ندارد و هر بار به بهانه‌ای طفره می‌رود، یا می‌گوید منابع نداریم و شاید هم به صرفه اقتصادی آنها نیست. دستور العمل ها مرتب تغییر می‌کنند.
به گزارش کبنا، خرید تضمینی دام زنده عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد ضمن پایداری درآمد عشایر به حیات اقتصادی و زندگی عشایری آنها رونق بیشتری خواهد بخشید، کاری که حتی می‌تواند استان کهگیلویه و بویراحمد را در برهه‌های مختلف از لحاظ گوشت قرمز بی نیاز کند. چرا شرکت پشتیبانی دام با عشایر استان همکاری ندارد. فضل الله آذر فر مدیرکل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه شرکت پشتیبانی دام عشایر به تنظیم بازار کمک می‌کند و در این زمینه وظایفی دارد، افزود: شرکت پشتیبانی امور دام استان کهگیلویه و بویراحمد باید این دام‌های مازاد عشایر را خریداری کند و 10 هزار دام مازاد سهمیه استان کهگیلویه و بویراحمد است و با این کار، دلال‌ها حذف می‌شوند و قیمت بازار گوشت هم تثبیت می‌شود. هیچ خریدی از سوی شرکت پشتیبانی دام انجام نمی‌گیرد و هر روز هم به بهانه‌های مختلف سر باز می زند.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد در گفت‌وگو با ایرنا اجرای این طرح را به شرکت پشتیبانی امور دام کشور حواله کرد و اظهار داشت: منتظر صدور مجوز خرید دام در استان از سوی شرکت پشتیبانی امور دام کشور هستیم که باید کارهای نهایی در این خصوص انجام گیرد.
محمد شفیع عزیزی افزود: با گرفتن مجوز از تهران، کار خرید و کشتار دام‌های عشایر آغاز خواهد شد و دلیل اجرا نشدن این طرح در استان روال اداری آن است که باید طی شود.
 مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: تاکنون جلسه‌های متعددی با حضور مسئولان متولی استان برگزار شده و در مراحل آخر کار هستیم و به احتمال قوی در هفته آینده کار خرید دام مازاد عشایر در استان آغاز می‌شود!
 وی ادامه داد: دستورالعمل خرید دام مازاد عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد دریافت شده اما اصلاحاتی در دستور کار است که مختص این استان نیست و باید انجام شود.
 مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد در عین حال عنوان کرد که خرید دام مازاد عشایر استان جزو اولویت اول نیست، ۸ استان مجوز خرید دام مازاد عشایر را گرفته‌اند و ما با رایزنی استان خود را وارد این گروه برای خرید دام مازاد عشایر کرده‌ایم.
 وی بیان کرد: بحث خرید دام مازاد عشایر برای حمایت از دامدار است و قیمت‌های ارائه شده تغییراتی خواهد داشت که به زودی اعلام می‌شود.
 مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد گفت: به گونه‌ای برنامه ریزی خواهد شد که هم دلالان وارد عرصه نشوند و دست آنان کوتاه شود و از سوی دیگر دامداران ضرر نکنند.
عزیزی ادامه داد: این کار مشترک را وزارت جهاد کشاورزی، شرکت پشتیبانی امور دام، اتحادیه عشایری کشور و امور عشایر کشور آغاز کرده‌اند.
 مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد افزود: همه کارهای خرید شامل انعقاد قرار داد با کشتارگاه جهت کشتار دام، بسته بندی گوشت و سایر کارها انجام گرفته است و امید است از هفته آینده کار خرید دام مازاد عشایر استان آغاز شود.
 اجرای طرح خرید تضمینی دام مازاد عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد، بدون شک عشایر را دلگرم‌تر از گذشته خواهد کرد و سبب می‌شود خسارت کم‌تری به آن‌ها وارد شود بنابراین می‌طلبد مسئولان متولی کمی بیشتر و با جدیت این موضوع را پیگیری و مطالبه کنند تا هر چه سریع‌تر کار سامان یابد و خرید دام مازاد عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز شود.
۱۰ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در قالب ۱۲ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۲ هزار نفر عشایر هستند. جامعه عشایری کهگیلویه و  بویراحمد نزدیک به یک میلیون رأس دام سبک و سنگین در اختیار دارند که ۳۴۰ هزار رأس آن مازاد است.۳۵ درصد صنایع‌دستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید می‌کند. عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد با هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی، ۱۳ زیست‌بوم در کهگیلویه و بویراحمد دارند.
نام شما

آدرس ايميل شما

بازار داغ گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه

بازار داغ گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه

به زودی دولت سیدابراهیم رییسی کلید پاستور را از حسن روحانی تحویل می‌گیرد و چندی بعد هم ...
سرنوشت نهاد اجماع‌ساز چه می‌شود؟

سرنوشت نهاد اجماع‌ساز چه می‌شود؟

تکلیف نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان که برای انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 تشکیل شده بود، وضعیتی ...
نگران تکرار تجربه ترامپ؛ تضمین می‌خواهد

نگران تکرار تجربه ترامپ؛ تضمین می‌خواهد

گزاره‌هایی که نشان می‌دهد در بازگشت به برجام سیاسی‌کاری صورت می‌گیرد و راستِ سیاسی عزمش ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1