تاریخ انتشار
پنجشنبه ۹ تير ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۰۸
کد مطلب : ۴۴۹۷۳۴
وزارت خارجه: باقری و مورا در تماس خواهند بود

پایان مذاکرات دوحه و ابهام؛‌ انریکه مورا: پیشرفت مورد نظر حاصل نشد

۰
پایان مذاکرات دوحه و ابهام؛‌ انریکه مورا: پیشرفت مورد نظر حاصل نشد
کبنا ؛مذاکرات احياي برجام در راستاي هماهنگي براي از سرگيري مذاکرات از روز سه‌شنبه 7تير با حضور انريکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات برجام، علي باقري رئيس تيم مذاکره کننده ايران و رابرت مالي مسئول تيم مذاکره کننده آمريکا در دوحه قطر آغاز شد. که در نخستين روز شروع اين مرحله از مذاکرات با گفت‌وگوي «علي باقري» مذاکره کننده ارشد کشورمان و «انريکه مورا» معاون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا کليد خورد. آنطور که نورنيوز رسانه نزديک به شوراي عالي امنيت ملي از اتاق مذاکرات آورده است؛ است؛ در اولين روز، گفت‌وگوها بر سر موضوعات باقي مانده با «رويکردي فني و با جديت» دنبال شده است. اين در حالي است که فضاي حاکم بر مذاکرات با تمرکز بر «ابعاد تخصصي» هر يک از گروه‌هاي مورد گفت‌وگو پيگيري شده است. گرچه انريکه مورا به نمايندگي از اتحاديه اروپا نقش هماهنگ کننده مذاکرات و انتقال دهنده ديدگاه‌هاي طرف‌هاي ايراني و آمريکايي را بر عهده دارد لکن در مذاکرات سه‌شنبه شب صرفا گفت‌وگوها ميان او و علي باقري مذاکره کننده ارشد ايران جريان داشته است. قدر مسلم اين مذاکرات مي‌تواند زمينه‌ساز رسيدن به توافق کلي با حضور همه طرفين برجام باشد حال بايد ديد که روند مذاکرات چگونه خواهد بود. هر چند که برخي معتقدند که شايد مذاکرات غير مستقيم با آمريکا به نتيجه‌اي نرسد.
به گزارش کبنا، انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توییتر نوشت: «دو روز مذاکرات فشرده و با واسطه در دوحه در خصوص برجام [داشتیم]. متأسفانه، هنوز پیشرفتی که تیم اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده امیدوار به آن بود حاصل نشده است.»
مذاکرات سه جانبه احیای برجام دقایقی قبل در دوحه پایتخت قطر پایان یافت.
انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توییتر نوشت: «دو روز مذاکرات فشرده و با واسطه در دوحه در خصوص برجام [داشتیم]. متأسفانه، هنوز پیشرفتی که تیم اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده امیدوار به آن بود حاصل نشده است. همکاری‌ها را با فوریت بیشتر برای به آنکه توافق کلیدی برای منع اشاعه و ثبات منطقه را به مسیر بازگردانیم ادامه خواهیم داد.»
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امشب (چهارشنبه) در توئیتر درباره روند مذاکرات دوحه نوشت: «در ادامه روند مذاکرات رفع تحریم‌ها، گفت‌وگوهای فشرده‌ای طی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه با وساطت انریکه مورا در دوحه برگزار شد. نظرات و پیشنهادهای عملیاتی ایران درباره موارد باقیمانده طرح شد و طرف مقابل نیز ملاحظات خود را ارائه کرد.»
او افزود: «در مورد ادامه مسیر و مرحله بعدی گفت‌وگوها، طبق روال همیشه باقری و مورا در تماس خواهند بود.»
همچنین یک مقام ارشد آمریکایی به وب‌سایت اکسیوس گفت که دور جدید مذاکرات احیای برجام بدون هیچ پیشرفتی پایان یافت.
این مقام آمریکایی مدعی شد: «ایرانی‌ها هیچ احساس فوریتی از خود نشان ندادند و مسائل قدیمی را که ماه‌هاست حل و فصل شده و همچنین موضوعات جدیدی را که با برجام ارتباطی ندارد، مطرح کردند.»
این دور از مذاکرات از دیروز (سه‌شنبه) در شهر دوحه قطر برگزار و علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران بدین منظور در رأس هیأتی به دوحه سفر کرد.
او دیروز و امروز با انریکه مورا هماهنگ کننده گفت‌وگوها به گفت‌وگو نشست. پیش از او هم «رابرت مالی» وارد دوحه شده بود. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دوشنبه شب وارد دوحه شد و روز سه‌شنبه نیز با «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در این باره دیدار و گفت‌وگو کرد.
بدون دستاورد
مذاکرات 3 جانبه اما غير مستقيم ايران، آمريکا و نماينده اتحاديه اروپا در روز دوم چنان پيش رفت که به گفته رسانه‌ها چندان اميدوار کننده نبوده و نشست علي باقري، مذاکره‌کننده ارشد ايران با انريکه مورا، معاون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در قطر که قرار بود هفتم و هشتم تيرماه برگزار شود، به پايان رسيد. تسنيم به ‌نقل از منابع آگاه در مذاکرات، در جريان اين دور از گفت‌وگوها که به‌صورت غيرمستقيم بين ايران و آمريکا برگزار شد و اتحاديه اروپا نقش ميانجي و انتقال‌دهنده پيام را به‌عهده داشته آورده است؛ ايران مجدداً بر لزوم دستيابي به يک توافق پايدار تأکيد کرده اما آن چيزي که مانع از به نتيجه رسيدن اين دور از گفت‌وگوها شده، پافشاري طرف آمريکايي بر متن طرح پيشنهادي خود در وين7 است که شامل «تضمين براي انتفاع اقتصادي ايران» نمي‌شود، در واقع واشنگتن به‌دنبال احياي برجام به‌منظور محدود کردن ايران بدون دستاورد اقتصادي براي کشورمان است. همين مساله نيز باعث شده است به‌دليل ضعف دولت بايدن و عدم توانايي در تصميم‌گيري نهايي، احياي توافق هسته‌اي که صرفاً نياز به پذيرش خط قرمز ايران در انتفاع اقتصادي از اين رويداد از سوي آمريکا دارد، نشست دوحه هم فعلا تأثير خاصي در پيشرفت مذاکراتي نداشته باشد. مساله‌اي که موجب شده تا نماينده ارشد اتحاديه اروپا هم از اين رويکرد آمريکا در عدم تلاش براي احياي برجام، انتقاد کند.
براي رسيدن به يک توافق پايدار آمادگي داريم
وزير امور خارجه کشورمان در جمع کارکنان و خانواده‌هاي اعضاي سفارت جمهوري اسلامي ايران در ترکمنستان در بخشي از سخنان خود در خصوص روند تحولات گفت‌وگوها براي رفع تحريم‌ها با بيان اينکه ما براي رسيدن به يک توافق خوب، پايدار و قوي آمادگي داريم و در اين زمينه جدي هستيم، اظهار داشت: به رغم اينکه آقاي جو بايدن رئيس‌جمهور آمريکا مرتبا از کانال‌هاي مختلف پيام‌هايي را براي ايران ارسال مي‌کند و تأکيد مي‌کند که من اراده جدي دارم براي اينکه به توافق برسيم، ولي ما هنوز در عمل چيزي جز رفتارهاي مبتني بر فشار حداکثري دوره ترامپ در آمريکا را شاهد نيستيم.
حسين اميرعبداللهيان گفت: به رغم اينکه لسان و زبان آقاي بايدن متفاوت است، ولي در مرحله عمل بايد ببينيم که در اين مرحله از گفت‌وگوها چه مقدار ادعاي آنها نسبت به داشتن نيت و اراده جدي واقعي است.
وي افزود: ما جدي هستيم و از خطوط قرمز خود به هيچ وجه عبور نخواهيم کرد. خطوط قرمزي که در مذاکرات در سطح سياستگذاري و تصميم گيري در کشور ترسيم شده است، مبتني بر تامين حداکثري منافع ملي کشور است و اين موضوعي است که نسل‌هاي بعدي نيز درباره آن قضاوت مي‌کنند.
رئيس دستگاه ديپلماسي بيان کرد: معتقدم اگر طرف آمريکايي نيت جدي داشته باشد و واقع بينانه برخورد کند، توافق در اين مرحله و در اين دور از مذاکرات در دسترس است.
راهي براي پيشرفت
سخنگوي سرويس سياست خارجي اتحاديه اروپا در يک کنفرانس خبري توضيحاتي را جهت شفـــاف‌سازي برگزاري مذاکــرات غيرمستقيم برجامي ميان ايران و آمريکا در قطر ارائه کرد. پيتر استانو، با اشاره به برگزاري مذاکرات غيرمستقيم برجامي ميان تيم‌هاي مذاکره‌کننده ايران و آمريکا در قطر، گفت: مذاکرات احياي توافق هسته‌اي از وين به جاي ديگري منتقل نشده است. وي در يک‌ کنفرانس خبري در بروکسل در اين باره بيان کرد: آنچه در حال حاضر در قطر در حال رخ دادن است، مذاکرات غيرمستقيم ميان ايران و آمريکا با تسهيل‌گري اتحاديه اروپاست. اين چيزي است که مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا شنبه گذشته در سفرش به تهران اعلام کرد و گفت که ما توانستيم مانع را از سر راه برداريم و پيش خواهيم رفت.
نام شما

آدرس ايميل شما

راه تغییرات از کدام طرف است؟

راه تغییرات از کدام طرف است؟

اولین و شاید جدی‌ترین گام در مسیر انجام اصلاحات و تغییرات در جوامع مختلف، نیازمند پذیرش ...
روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنچه که اکنون در سرزمین ما اتفاق می‌افتد، به سادگی می‌شد ...
متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

رهبر معنوی اهل سنت ایران در جریان حیات دینی و سیاسی خود همواره مواضع قابل تامل و جنجالی ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1