تاریخ انتشار
سه شنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۰۷:۳۰
کد مطلب : ۴۵۹۷۶۷
تحلیلی بر ادعای علی اف؛

الهام، «شلتاق» نکن / ادعای جاسوسی شهروندان جمهوری آذربایجانی برای ایران؟

۰
الهام، «شلتاق» نکن / ادعای جاسوسی شهروندان جمهوری آذربایجانی برای ایران؟
کبنا ؛رسانه‌هاي جمهوري آذربايجان به تازگي ادعا کرده‌اند که تعدادي از شهروندان اين کشور به اتهام جاسوسي براي ايران دستگير شده‌اند.
به گزارش کبنا نیوز به نقل از آرمان امروز، اواسط بهمن ماه نيز چنين اخباري از سوي رسانه‌هاي جمهوري آذربايجان منتشر شده بود. در آن زمان نشريه ريپورت آذربايجان مدعي شده بود که وزارت کشور آذربايجان در عمليات‌هايي که در چند نقطه اين کشور انجام داده، 7 فردي را که براي ايران جاسوسي مي‌کرده‌اند، بازداشت کرده است. ادعا شده بود که بين اين افراد، کارمندان سايت سلام نيوز (SalamNews) و اينتر آذ (İnteraz) نيز حضور دارند. جمهوري آذربايجان در پي حمله يک فرد مسلح به سفارت اين کشور در تهران اقدام به تخليه سفارت خود کرد، مقامات باکو ادعا کرده بودند که اين حمله تروريستي است. باکو هر از چندي و به‌دنبال سرد شدن روابط با تهران اقدام به انتشار اخباري مبني بر دستگيري جاسوسان منتسب به ايران مي‌کند.
در ادامه اين گزارش به افزايش تحرکات باکو برعليه ايران اشاره‌اي خواهيم داشت که حالا الهام علي‌اف، رئيس دولت باکو با فرانسه بر عليه ايران متحده شده است. در اين گزارش به توزيع ميليونها دلار در سراسر جهان از سوي لابي باکو اشاره شده که به ديپلماسي خاويار معروف است. به گفته اين مرکز مطالعاتي فرانسوي، پول هايي که بايد صرف جلب نظر «سياستمداران» و «رسانه ها» در کشورهاي هدف مي شدند ابتدا به چهار شرکت بريتانيايي منتقل شده و سپس در کشورهاي مختلف از جمله جمهوري اسلامي ايران هزينه شده اند.
دو کشور ايران و فرانسه داراي دو تمدن بزرگ و باسابقه در دو قاره مهم جهان هستند و حفظ روابط دو کشور براي ارتقاي صلح و امنيت در جهان اهميت فراواني دارد. اما برخي نيروهاي ثالث که حفظ و ارتقاي اين روابط را به ضرر منافع خود مي دانند براي تخريب آن تلاش مي کنند. از جمله اين نيروها بايد به لابي باکو در ايران و فرانسه اشاره کرد. يک نمونه روشن در اين زمينه تيره شدن روابط دو کشور بعد از انتشار کاريکاتورهاي نشريه شارلي هبدو است. براي صاحب نظران و کارشناسان مشخص بود که دولت فرانسه از چاپ کاريکاتورهاي ضد ايراني و ضداسلامي در اين نشريه حمايت نکرده و نشريه مذکور با تنها 55 هزار نسخه تيراژ جايگاه بالايي در ميان مطبوعات فرانسوي ندارد. همچنين آشکار بود که بخش عمده کاريکاتورهاي مذکور با حمايت سازمان مجاهدين خلق (منافقين) طراحي شده اند. اين سازمان عامل بسياري از اقدامات تروريستي در ايران و عراق، کشتار مردم عادي و حامي صدام حسين در هشت سال جنگ عليه ايران در دهه 80 ميلادي بوده است. نيروهاي اين سازمان مدتي است به آلباني منتقل شده اند و الهام عليف در سفر به آلباني مذاکراتي براي انتقال برخي از اعضاي اين سازمان به مرز ايران براي فعاليت هاي تروريستي داشته است.  اما لابي باکو در تهران به خواست الهام عليف اين رويداد را به گونه اي جلوه داد که انگار نشريه شارلي هبدو، نشريه بسيار مهم و معتبري است و دولت فرانسه حامي و سفارش دهنده چاپ کاريکاتورهاي مذکور بوده و به همين علت بايد در برابر رويداد مذکور پاسخگو باشد. اين لابي اصرار داش دولت فرانسه به همين علت مجازات شود. 
در نتيجه، اين فشارها و مصاحبه ها و تحريک بخش قابل توجهي از افکار عمومي، انجمن ايران شناسي فرانسه در تهران تعطيل شد. لابي باکو در فرانسه نيز نقش مخربي دارد. ميرزامحمدعلي، فعال سياسي ساکن فرانسه که در يوتيوب به انتقاد از سياست هاي مافياي حاکم بر باکو مي پردازد، بارها مورد ضرب و شتم لابي باکو قرار گرفته است. 
روزنامه لوموند هفت سال قبل با تکيه بر 46 مدرک افشا شده توسط پليس فرانسه، سازمان اطلاعات ملي ترکيه را به عنوان عامل ترور سه فعال زن پ.ک.ک معرفي کرد.  مرکز تحقيقات اطلاعات فرانسه هم در ژانويه سال 2021 گزارش مفصلي در مورد فعاليت هاي برون مرزي جمهوري آذربايجان و ترکيه در فرانسه با استفاده از ابزارهاي قوميتي و نژادي با عنوان دياسپوراي ترکيه و جمهوري آذربايجان در فرانسه:  ابزارهايي در خدمت پان ترکيسم منتشر کرد.  در اين گزارش به هزينه‌ مالي گسترده باکو در برخي کشورهاي جهان براي لابي گري سياسي، ضرب و شتم ارمنيان فرانسه و گسترش ايدئولوژي افراطي پانترکي در ميان مهاجران ترکيه در فرانسه با هدايت دولت ترکيه اشاره شده است. علاوه بر لابي باکو، لابي اسرائيل نيز در اين زمينه نقش مخربي ايفا مي کند. نکته جالب اين است که باکو و تل آويو رابطه بسيار خوبي با يکديگر دارند و تل آويو عليه ارمنستان فعاليت مي کند و حتي به تازگي ارامنه ساکن بيت المقدس مورد ضرب و شتم قرار گرفتند، اما لابي باکو به دروغ مدعي مي شود که لابي اسرائيل با ارمنستان دوستي و همراهي دارد! اين ادعاي دروغ به خصوص در تهران توسط لابي باکو براي تحريک مردم ايران ضد ارمنستان مطرح مي شود.  نکته جالب اين است که رسانه هاي دولت عليف به طور مرتب به ايران و رهبران جمهوري اسلامي توهين مي کنند و به خاطر همراهي ايران و ارمنستان از لفظ "خوک" درباره ايرانيان استفاده مي کنند و به مقام معظم رهبري علنا توهين مي کنند تا جايگاه ايران را در ميان کشورهاي اسلامي تضعيف کنند. اما لابي حامي باکو در تهران در اين موارد سکوت مي کند و خواستار پاسخگويي دولت عليف نمي شود! 
بنابراين دولت الهام عليف که هم از حمايت مردم و دولت فرانسه از ارمنستان خشمگين است و هم به علت حمايت ايران از ارمنستان در برابر تجاوزات مکرر باکو، قصد تضعيف جمهوري اسلامي را دارد، با ضربه زدن به روابط ايران و فرانسه تلاش مي کند از شکل گيري يک محور همکاري احتمالي عليه خود جلوگيري کند و ايران و فرانسه را از يکديگر دور کند. متاسفانه دولت هاي ايران و فرانسه به اين نکته ظريف توجه کافي ندارند.  علت موفقيت نسبي الهام عليف و لابي حامي وي اين است که تعاملات و گفت وگوهاي مستقيم دو کشور ايران و فرانسه تا حدي زيادي متوقف شده و ارتباطات دو کشور با يکديگر به طور غيرمستقيم و از طريق رسانه ها و کشورهاي ثالث صورت مي گيرد که تمايلي به تقويت روابط دو کشور ندارند. رسانه هاي ثالث با تحريف واقعيات و بزرگ نمايي اختلافات ايران و فرانسه دو کشور مهم و تاثيرگذار در غرب آسيا و اروپا را از يکديگر دور مي کنند.
بنابراين، کارشناسان و متخصصان ايراني و فرانسوي بايد در گفت وگوي مستقيم با يکديگر براي رفع سوءتفاهم ها تلاش کنند. دانشگاهيان، صاحبان صنايع، کارشناسان و غيره مي توانند ديدگاه هاي دو کشور را در بسياري از زمينه ها به يکديگر نزديک کنند. دولت فرانسه به خوبي آگاهي دارد که ايران از صدور تروريسم به اروپا و گسترش فعاليت هاي تروريست هاي وابسته به داعش در کشورهايي مانند فرانسه مانع شد.
اگر فرماندهان برجسته نظامي ايراني مانند ژنرال قاسم سليماني نيروهاي داعش را در عراق و سوريه متوقف نکرده بودند، اين تروريست ها امنيت مردم اروپا را به طور جدي به خطر مي انداختند. خوشبختانه اين خطر امروزه از اروپا دور شده است. امروزه کاملا مشخص شده که شکل گيري داعش حاصل همکاري برخي کشورهاي عربي مانند عربستان سعودي و امارات با ترکيه بوده است و هر سه کشور نيز از طريق همکاري گسترده با باکو به دنبال آسيب زدن به ارمنستان هستند. اين همکاري به حضور تروريست هاي تکفيري در منطقه حساس قفقاز منجر خواهد شد که به منافع ايران و فرانسه هم آسيب خواهد زد.
نام شما

آدرس ايميل شما

آینده کشور در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ چگونه خواهد بود؟

آینده کشور در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ چگونه خواهد بود؟

آینده قرن بعد نیست، آینده همین فردا است. اگر برای ۵ یا ۱۰ یا ۲۰ سال بعد هم آینده‌نگری ...
روایت مجلس از رکوردهای تاریخی ارز / راهکار کنترل دلار چیست؟

روایت مجلس از رکوردهای تاریخی ارز / راهکار کنترل دلار چیست؟

سیاستگذاری‌های ارزی که در خلال نوسانات نیمه دوم سال انجام شد، به تشدید نوسانات ارز منجر ...
ایران و عربستان؛ پایان نقش تندروها

ایران و عربستان؛ پایان نقش تندروها

چینی‌ها در سیاست خارجی خود اصلی را تحت عنوان توسعه مسالمت‌آمیز به عنوان راهبرد اصلی چهل ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1