کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

سلامتی و تندرستی؛

هر آنچه باید درباره خواص و عوارض شکلات تلخ بدانید!

27 آبان 1402 ساعت 22:33

شکلات تلخ تعدادی از مزایای شگفت انگیز مانند کاهش فشار خون، مبارزه با استرس اکسیداتیو، بهبود سلامت قلب، جلوگیری از سرطان، تنظیم سطح کلسترول، بهبود توانایی شناخت و بسیاری موارد دیگر را به همراه دارد؛ غنی از آنتی اکسیدان است که باعث مراقبت از مو و پوست می‌شود.


شکلات تلخ از فواید و خواص فراوانی برای سلامتی و زیبایی برخوردار است و این در حالی می‌باشد که مصرف زیاد آن هم می‌تواند عوارضی را به همراه داشته باشد.
شکلات تلخ تعدادی از مزایای شگفت انگیز مانند کاهش فشار خون، مبارزه با استرس اکسیداتیو، بهبود سلامت قلب، جلوگیری از سرطان، تنظیم سطح کلسترول، بهبود توانایی شناخت و بسیاری موارد دیگر را به همراه دارد؛ غنی از آنتی اکسیدان است که باعث مراقبت از مو و پوست می‌شود.
شکلات تلخ چیست؟ از چه ترکیباتی تشکیل شده است؟
شکلات تلخ (Dark chocolate)، که به نام شکلات سیاه نیز شناخته می‌شود، از کره کاکائو به جای کره‌ی شیری ساخته شده است.
حاوی سطح بالایی از کاکائو است، حدود ۶۰ تا ۹۹ درصد. کاکائو حاوی آنتی اکسیدان‌های فنولی بیشتری نسبت به اکثر غذا‌ها است و محتوای کاکائو در این شکلات‌ها پر از آنتی اکسیدان است.
هر چه میزان کاکائو در یک شکلات بیشتر باشد، غنی‌تر و کمی تلخ‌تر خواهد شد. طعم خشک و نیمه شیرین این شکلات برای عدم وجود جامدات شیر در آن است در عوض حاوی وانیل و برخی از امولسیفایر‌های دیگر است.
حقایقی در مورد ترکیبات مغذی شکلات تلخ
شکلات غنی از آنتی اکسیدان‌ها است، مانند پلی فنل‌ها و فلاونوئیدها.
کالری، قند و محتوای چربی اش بستگی به نوع شکلات تلخی دارد که انتخاب می‌کنید.
یک منبع غنی از مواد معدنی مانند منگنز، منیزیم، آهن و مس است.
سایر ترکیبات مغذی موجود در شکلات، فسفر، پتاسیم، ویتامین K، B۱۲ و A سلنیوم و کلسیم هستند.
مزایای سلامتی و خواص شکلات تلخ
غنی از آنتی اکسیدان‌ها: شکلات تلخ یک آنتی اکسیدان قوی است. این آنتی اکسیدان ها، رادیکال‌های آزاد و دیگر مولکول‌های خطرناک را که ممکن است خطرات بالقوه برای سلامتی را ایجاد کنند و باعث بیماری‌هایی مثل سرطان، پیری زودرس و بیماری‌های قلبی می‌شوند را نابود می‌کنند.
شکلات تلخ برای بهبود سلامت قلب: با داشتن ۶۵% کاکائو غنی شده از پلی فنول در شکلات تلخ و دیگر آنتی اکسیدان‌ها مانند کاتچین‌ها و پلی فنل ها، می‌توانند به کاهش فشار خون و خطر بیماری‌های قلبی کمک کنند. مصرف این شکلات انعطاف پذیری شریان‌ها را حفظ می‌کند که از خطر حملات قلبی و سکته مغزی جلوگیری می‌کند. حتی مصرف کم این شکلات سلامت قلب و عروق را افزایش می‌دهد.
کاهش فشار خون از خواص شکلات تلخ: شکلات تلخ غنی از مواد معدنی مانند منیزیم و مس است؛ این مواد معدنی در تنظیم فشار خون طبیعی و سپس حفظ ضربان قلب مفید است.
شکلات تلخ برای مبارزه با رادیکال‌های آزاد: این شکلات حاوی بیشترین مقدار فلاونوئید‌ها و پلی فنول ها، حتی بیشتر از شراب و چای است. به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند و مواد سمی زیست محیطی را از بدن انسان خارج می‌کند.
شکلات تلخ برای جلوگیری از سرطان: ترکیبات فلاونوئید‌ها و آنتی اکسیدانی موجود در شکلات تلخ نیز توانایی‌های پیشگیرانه سرطانی دارند؛ اما تحقیقات بیشتری در این زمینه ادامه دارند.
اندورفین‌ها را آزاد می‌کند و خلق و خو را بهبود می‌بخشد: خوردن یک تکه شکلات خوشمزه احتمالا می‌تواند سطح استرس را کاهش دهد، با تحریک تولید اندورفین (Endorphins) که موجب احساس خوشحالی می‌شود، کمک می‌کند. علاوه بر این، شکلات‌های تلخ مختلف حاوی محرک‌هایی نظیر تئوبرومین و کافئین هستند که محرک اصلی در کاهش افسردگی هستند.
کاهش سطح کلسترول از خواص شکلات تلخ: شکلات تلخ میزان کلسترول LDL (کلسترول بد) را در بدن انسان ۱۰ تا ۱۲ درصد کاهش می‌دهد. تحقیقات همچنین نشان می‌دهند که کاکائو، که یک عنصر کلیدی این شکلات‌ها است، ممکن است به افزایش کلسترول HDL (خوب) و به سرکوب LDL اکسید شده کمک کند. LDL اکسید شده می‌تواند به بافت‌های اطراف واکنش نشان دهد و احتمال حمله قلبی را افزایش دهد.
تقویت شناخت از خواص شکلات: شکلات تلخ یکی از بهترین خوراکی‌ها برای بهبود عملکرد مغز است که مسئول تمرکز و حافظه است؛ محتوای فلاونول و محتوای پلی فنول کاکائو در پیشگیری از خطر سکته مغزی و زوال عقل در میان سالمندان و جوانان کمک می‌کند. استفاده از شکلات ۷۰%، هیپرپلازی مغز را بهتر می‌کند، که توانایی انطباق برای آموزش و یادگیری مهارت‌های جدید است.
شکلات تلخ برای تقویت ایمنی: دو نوع از فلاونوئید‌ها موجود در شکلات عمدتا کتچین (Catechin) و اپی کاتچین (Epicatechin_gallate) هستند؛ شکلات تلخ دارای سطح زیادی از کاتچین‌ها است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن انسان می‌شود و احتمالا مانع از بیماری‌های مزمن می‌شود.
درمان کم خونی از خواص شکلات تلخ است: ترکیبات فلاونوئیدی در درمان بیماران کم خون و همچنین افرادی که عادات رژیم غذایی ضعیفی دارند، مفید است.
کاهش قند خون از خواص شکلات تلخ: شکلات تلخ نشان داده است که قند خون ناشتا را در میان بیماران دیابتی کاهش می‌دهد. پلی فنل‌های کاکائو همچنین در تقویت مقاومت به انسولین کمک می‌کنند و به عنوان یک وازودیلاتور در میان بیماران دیابتی عمل می‌کنند.
درمان افسردگی از خواص شکلات تلخ: سطح سروتونین در این شکلات می‌تواند به عنوان یک ضد افسردگی مؤثر عمل کند. شکلات تلخ حاوی سروتونین است که دارای ویژگی‌های تقریبا یکسان ضد افسردگی می‌باشد.
شکلات تلخ برای جلوگیری از سکته مغزی: خوردن شکلات تلخ نه تنها بدن را آرام می‌کند، بلکه عروق خونی را انعطاف‌پذیر‌تر نیز می‌کند. همچنین عملکرد سلول‌های اندوتلیالی که سلول‌های خونی را تشکیل می‌دهند را افزایش می‌دهد. همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی بی شماری را کاهش می‌دهد و از سکته مغزی جلوگیری می‌کند.
شکلات تلخ برای مراقبت از پوست: ترکیبات بیولوژیکی و فلاونول این شکلات همچنین در افزایش هیدراتاسیون پوست، به جلوگیری از آسیب خورشیدی و بهبود جریان خون به پوست کمک می‌کند.
شکلات تلخ برای مراقبت از مو: با داشتن خواص ضد التهابی شگفت انگیز و افزایش جریان خون به مو، این شکلات می‌تواند رشد مو را تقویت کند و از عفونت پوست سر و ریزش مو جلوگیری کند.
افزایش استقامت از خواص شکلات تلخ: با افزایش میزان متابولیسم بدن، شکلات تلخ کمک می‌کند تا سطح انرژی شما افزایش یابد و در نتیجه باعث استقامت می‌شود.
شکلات تلخ برای تقویت بینایی: با بهبود دادن جریان خون بهتر به مغز، شکلات تلخ نیز در بهبود دید مؤثر است.
شکلات تلخ برای کاهش التهاب: شکلات تیره دارای خواص ضد التهابی شگفت انگیزی است و بنابراین به کاهش التهاب در بافت‌های روده و قلب کمک می‌کند.
شکلات تلخ مفید در دوران بارداری: شکلات تلخ برای زنانی که باردار هستند مفید است، زیرا در پیشگیری از مشکلاتی مانند پره اکلامپسی (Pre-eclampsia) کمک می‌کند، فشار روی عضلات را کاهش می‌دهد و به شما احساس آرامش می‌دهد و باعث افزایش ایمنی کلی بدن می‌شود.
درمان سرفه از خواص مصرف شکلات تلخ: حضور تئوباریم در شکلات تلخ، آن را به یک درمان مؤثر برای درمان سرفه و جلوگیری از علائم آسم تبدیل کرده است. بر خلاف سایر دارو‌های سرفه، تئوبرومین باعث خواب آلودگی نمی‌شود.
شکلات تلخ آسم را کنترل می‌کند: شکلات تلخ نیز در درمان علائم آسم و سایر مسائل تنفسی به علت داشتن تئوباریم و متیلکسانتین مفید است.
کاهش وزن از خواص شکلات تلخ: شکلات تلخ با کاهش جذب چربی در بدن، می‌تواند در درمان علائم چاقی کمک کند و در نتیجه باعث کاهش وزن می‌شود. همچنین، خوردن یک تکه کوچک از این شکلات ممکن است به شما کمک کند که گرسنگی خود را از دست بدهید و به شما اجازه می‌دهد که رژیم کاهش وزن خود را حفظ کنید.
عوارض جانبی شکلات تلخ: اگر چه شکلات تلخ دارای مزایای سلامتی شگفت انگیزی است، اما مصرف بیش از حد از هر چیزی می‌تواند به داشتن عوارض جانبی منجر شود، حتی اگر آن یک خوراکی معجزه آسا باشد. برخی از عوارض جانبی عمده این شکلات عبارتند از:
کافئین بالا از مضرات شکلات تلخ: شکلات تلخ، کافئین بیشتری نسبت به سایر شکلات‌ها دارد. مصرف آن در مقادیر زیاد ممکن است موجب اضطراب، اسهال، عصبانیت و کم آبی شود.
کاکائو به میزان بالا: میزان کاکائوی بالا در این شکلات می‌تواند باعث بیماری‌های مختلفی، مانند:بیماری پوست، یبوست و سردرد میگرن شود؛ همچنین می‌تواند باعث تهوع و گاز شود.
مضرات مصرف زیاد شکلات تلخ در بارداری: مصرف زیاد این شکلات در زنان باردار به شدت ممنوع است، زیرا ممکن است باعث تحریک زایمان زودرس، سقط جنین و وزن کم هنگام تولد شود.
سایر عوارض جانبی شکلات تلخ عبارتند از:
تپش قلب
سندرم روده تحریک پذیر (ibs)
پوکی استخوان
فشار خون بالا (در صورت مصرف بیش از اندازه)
گلوکوم
اختلالات خونریزی


کد مطلب: 469438

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/469438/آنچه-باید-درباره-خواص-عوارض-شکلات-تلخ-بدانید

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1