تاریخ انتشار
دوشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۳۲
کد مطلب : ۴۴۸۲۸۰
لزوم چاره‌اندیشی مسئولان در خصوص غرق شدگی در رودخانه‌های کهگیلویه و بویراحمد؛

آبتنی‌های مرگبار در کهگیلویه و بویراحمد

۱
آبتنی‌های مرگبار در کهگیلویه و بویراحمد
کبنا ؛هر ساله با رو به گرمی نهادن هوا در استان کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین رودخانه‌های خروشان شاهد کوک شدن ساز غرق شدگی‌های گاه و بی گاه و به دنبال آن ناله‌های زنان و مادرانی هستیم که عزیزانشان را بر اثر غرق شدگی در برکه‌ها و رودخانه‌ها از دست می‌دهند.
 به گزارش کبنا، ایرنا در این باره نوشت: حوالی فروردین تا روزهای گرم تابستان گردشگران و مسافران به هوای گشت و گذار تابستانی راهی استان کهگیلویه وبویراحمد می‌شوند و در این روزها هیچ چیز به اندازه آب تنی کردن در آب‌های خروشان و زلال این دیار لذت بخش نیست.
 این درحالی است که سالانه شاهد غرق شدگی‌های ناگواری برای عزیزانمان در سراسر استان هستیم و هر بار کلیپ‌های وحشتناکی از سووشون پدران و مادران داغدار برای جوانان و کودکان خردسالشان انتشار می‌یابد ولی باز هم این تجربه تلخ عبرت نمی‌شود.
 کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و ۸ و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد. این استان با داشتن ۶۶ رودخانه دائمی و فصلی یکی از استان‌های آسیب پذیر در زمینه غرق شدگی است. 

هر ساله وجود دریاچه و سدهای کوثر، مارون و بیش از ۱۰ رودخانه پرآب، کانون پرمخاطره‌ای برای سلامت مسافران، گردشگران و حتی جوانان کهگیلویه و بویراحمدی در فصل گرما به وجود آورده است.
 بر اساس اعلام آمار پزشکی قانونی کهگیلویه و بویراحمد این استان با وجود آنکه فاقد خط ساحلی و دریایی است اما شمار غرق شدگان بالاست و سدها و آبگیرهای این استان حتی شناگران ماهر را هم به کام مرگ کشانده است.
 آمار غرق شدگی‌ها در استان به ترتیب در سال‌های ۹۶ و ۹۷ بترتیب، ۱۲ نفر و ۱۳ نفر، سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ بترتیب ۲۶، ۱۴ نفر و ۲۵ نفر اعلام شده و طی سه ماهه امسال هم ۱۰ نفر گزارش شده است که نگاهی به این ارقام طی سال‌های اخیر نسبت به جمعت ۷۰۰ هزار نفری کهگیلویه و بویارحمد بسیار بالا و در عین حال دردناک است.
مدیرکل پزشکی قانونی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به آمار بالای ناشی از غرق شدگی در سه ماهه امسال گفت: شمار غرق شدگان در استان به ویژه در سال جاری نگران کننده است.
 کامروز امینی افزود: امسال کار معاینات پنج جسد غرق شده در پزشکی قانونی انجام شده و احتمالاً آمار غرق شدگی‌های استان بیش از این موارد باشد و به پزشکی‌های قانونی استان‌های همجوار منتقل شده باشند.
 وی ادامه داد: در مدت مشابه سال گذشته تنها یک مورد غرق شدگی در استان گزارش شده بود که می‌طلبد مسئولان متولی در این باره چاره اندیشی کنند.
 امینی ابراز داشت: افراد باید هنگام شنا کردن در رودخانه‌ها و استخرها نکات ایمنی را رعایت کنند تا از بروز حادثه و خطر غرق شدن جلوگیری شود.

 بی توجهی والدین و افزایش شمار فوتی‌های غرق شدگی‌ها در سنین پایین
 رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال غرق شدگی افراد در سنین پایین زیاد گزارش شد که یکی از دلایل آن بی توجهی والدین به فرزندانشان در کنار رودخانه‌ها است.
 جهانبخش وحدت نژاد افزود: این خانواده‌ها بدون در نظر گرفتن خطر غرق شدگی در حاشیه رودخانه و مکان‌هایی نا امن چادر می‌زنند و کودک بدون آگاهی از عمق آب جان خود را از دست می‌دهد.
 وی بیان کرد: تقریباً هشت نفر از فوتی‌های غرق شدگی امسال در سنین پایین هستند و آمار امسال نسبت به مدت مشابه افزایش چشمگیر داشته است.
 وی ادامه داد: همچنین آموزش شنا و مهارت‌های رعایت موارد ایمنی به کودکان در سنین دبستان (بالای ۶ سال) از اهم واجبات در امر شنا است.
 وحدت نژاد گفت: افراد به هیچ وجه، تشت‌های آب، لگن‌ها یا حوضچه‌های کوچک آب را در جایی که کودک خردسال وجود دارد، بدون توجه رها نکنند و همچنین در حمام و حین استفاده از وان، مراقب کودکان و سالمندان باشند. 
وی تاکید کرد: شنا کردن در شب ممنوع است و فرد باید در مکانی که آشنایی با عمق رودخانه دارد شنا کند و آشنا به فنون آن باشد.
 رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: شیرجه در آب‌های کم عمق، خطر ضربه به سر و شکستگی گردن را به دنبال داشته و به آب‌های عمیق برای مبتدیان، خطر غرق شدگی را افزایش می‌دهد. 
وحدت نژاد گفت: آشنایی با فنون اولیه شنا، آشنایی با محدودیت‌ها و رعایت آن‌ها از ابتدایی‌ترین الزامات قبل از شنا محسوب می‌شود.
 مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد افزود: البته جهت شنا بررسی دمای آب ضروری است، برای نمونه اگر مدت زیادی در آفتاب مانده‌اید، از وارد شدن ناگهانی به آب سرد خودداری کنید، زیرا علت این توصیه، پیشگیری از شوک دمایی است.

 وی افزود: همچنین به هیچ وجه، تنها و در محیط‌هایی که نجات غریق وجود ندارد، شنا نکنید و از شنا کردن در تاریکی بپرهیزید. 
با توجه به وجود رودخانه‌های خروشان در استان، بسیاری از این رودخانه‌ها با وجود ظاهری آرام، بسیار خطرناک و عمیق هستند، به نحوی که فرد بعد از چند قدم جلو رفتن در رودخانه، متوجه عمق زیاد آن و گرفتار گرداب می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود بدون آگاهی از وضعیت رودخانه، هرگز برای شنا در آن اقدام نکنیم.
  بر اساس آمارهای موجود، تعداد قابل توجهی از موارد غرق شدگی در رودخانه‌ها و آب‌های کم عمق اتفاق می افتد. 
اقدامات اورژانسی برای نجات فرد غرق شده
 مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در صورت مواجهه با یک غریق، اگر با فن نجات غریق آشنا نیستید، سعی کنید تنها با استفاده از چوب یا طناب یا جلیقه نجات و یا تشکیل زنجیره انسانی به او کمک کنید. 
وی بیان کرد: برای نجات یک غریق، نخست امنیت خود را در نظر بگیرید و از پشت به غریق نزدیک و از او بخواهید تقلا نکند و پس از رساند غریق به ساحل، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.
 وحدت نژاد عنوان کرد: مساله خلأ نجات غریق در استان یک چالش جدی محسوب می‌شود که می‌طلبد در این باره اقدامات لازم توسط متولیان امر صورت گیرد. 
امسال ۱۰ نفر در فروردین ماه دچار سانحه غرق شدگی شدند و جان خود را از دست دادند این درحالی است که در مدت مشابه سال گذشته این آمار ۲ نفر بوده است.
 ممنوعیت شنا در رودخانه‌ها و تاسیسات آبی کهگیلویه و بویراحمد
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: شنا در رودخانه‌ها، مخازن سدها، کانال‌های آبی، آب بندها و دیگر تاسیسات آبی استان ممنوع است.
 آرش مصلح افزود: متاسفانه همه ساله شاهد شنیدن خبرهای ناگوار غرق شدن هموطنان و هم استانی‌های عزیزمان در رودخانه‌ها و تاسیسات آبی به دلیل بی توجهی به هشدارها و تابلوهای شنا ممنوع و نادیده گرفتن خطرات شنا در این مناطق، بوده‌ایم.
 وی ادامه داد: لازم است که همه مردم، این موضوع را جدی گرفته و از شنا در این گونه مناطق، جداً خودداری کنند. 
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: وجود دو سد کوثر و شاه قاسم، یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر طول رودخانه‌های اصلی و همچنین کانال‌های آبیاری و دیگر تاسیسات آبی موجود در سطح استان و از طرفی گردش پذیر بودن کهگیلویه و بویراحمد، بروز خطر غرق شدگی را بالا می‌برد.

 مصلح ابراز داشت: این موارد می‌طلبد تا نسبت به موضوع غرق شدگی، حساسیت بیشتری به خرج دهیم که البته شرکت آب منطقه‌ای بنابر وظیفه خود، اقداماتی از جمله اطلاع‌رسانی ممنوعیت شنا در دریاچه سدها، رودخانه‌ها و کانال‌های آبیاری و زهکشی، شناسایی نقاط حادثه‌خیز و نصب علائم هشدار دهنده، تهیه و پخش کلیپ‌ها و تیزرهای مرتبط با خطرات شنا در تاسیسات آبی، مصاحبه با صدا و سیما و خبرگزاری‌ها و همچنین درج آگهی ممنوعیت شنا در روزنامه‌های محلی را انجام می‌دهد.
 وی تصریح کرد: باید همه مردم کمک کنند تا نگاه عمومی به این موضوع، بیشتر و اثرگذارتر از قبل شود و دیگر شاهد حوادث تلخ غرق شدگی در تاسیسات و منابع آبی استان نباشیم.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: به دلیل شرایط و وضعیت فنی تاسیسات آبی و همچنین وجود رسوبات در برخی منابع آبی و علاوه بر آن، اختلاف دما در لایه‌های آبی، تغییرات ناگهانی دبی آب و بطور کل، وجود خطرات نادیده‌ای که حتی برای شناگران ماهر نیز، حادثه آفرین خواهد بود.
 لازم است تا بحث شنا نکردن در این مناطق و تاسیسات آبی، جدی گرفته شود چون در صورت بروز هر گونه حادثه‌ای برای افراد، بر اساس قانون، بخاطر بی توجهی آنها به علائم هشدار دهنده و اطلاعیه‌های صادر شده، هیچگونه دیه یا جبران‌های مالی برای افراد حادثه دیده، تعلق نخواهد گرفت.
 پیشگیری از حوادث غرق شدگی نیازمند آموزش و فرهنگ سازی است اما آن طور که به نظر می‌رسد، برنامه مدونی از سوی سازمان‌های مختلف برای پیشگیری از غرق شدگی در استان تاکنون اجرا نشده است.
 مشارکت نهادهای متولی از جمله آموزش و پرورش، آب منطقه‌ای استان، هلال احمر، دانشگاه‌ها و مدارس و سمن‌ها در این امر بسیار کارساز خواهد بود. 
باید با فرهنگسازی سدی در مقابل شنا کردن‌های غیر اصولی و خطرناک ساخته و راهکارهایی ایمن و دلسوزانه برای جلوگیری از مرگ‌های ناشی از شناهای ناشیانه ارائه شود.
نام شما

آدرس ايميل شما

شوک روسی به فولاد ایران

شوک روسی به فولاد ایران

روسیه پس از نفت، بازار فولاد را هم از چنگ ایران درآورد. با تهاجم روسیه به اوکراین، آمریکا ...
هشدار «اتحاد ملت» به دولت

هشدار «اتحاد ملت» به دولت

حزب اصلاح‌طلب اتحاد ملت در واكنش به برنامه‌ دولت در خصوص رهاسازي قيمت‌ها، بيانيه‌اي انتقادي ...
قوای سه‌گانه شفاف می‌شود

قوای سه‌گانه شفاف می‌شود

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در جلسه علني، گزارش کميسيون امور داخلي کشور و شورا‌ها در ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1