تاریخ انتشار
يکشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۲۳
کد مطلب : ۴۷۳۶۴۵
کبنا گزارش می‌دهد

فیلم و تصاویر| شاهکاری از شکوه تاریخ و طبیعت ایران / کهگیلویه دل‌نواز برای سفرهای نوروزی

۱
فیلم و تصاویر| شاهکاری از شکوه تاریخ و طبیعت ایران / کهگیلویه دل‌نواز برای سفرهای نوروزی
کبنا ؛اگر دل خسته‌ای و دل در گرو شکوه تاریخ ایران داری، می‌خواهی با گوشه‌ای از راز‌های ناگفته و شگفت این مرزو بوم آشنا شوی، اگر تجربه سفری لذت بخش درسر می‌پرورانی و می‌خواهی دمی تازه کنی و از چهره پرغبار وپر هیایوی شهر آسوده شوی همه این ویژگی‌ها در دیار بلادشاپور آنجا که زیبایی‌های ناب طبیعی و شاهکار خلقت آفرینش خودنمایی می‌کند، دست یافتنی است.
به گزارش کبنا، صنعت گردشگری، بزرگترین و متنوع‌ترین صنعت در دنیا محسوب می‌شود و تأثیر این صنعت بر افزایش میزان اشتغال، درآمد‌های ارزی و رونق صنایع داخلی در دنیای کنونی بیش از هر زمان دیگری مشهود است.
شهرستان گرمسیری کهگیلویه با داشتن طبیعتی بکر و کم نظیر و بیش از ۱۰۰ منطقه گردشگری و تفریحی، بافت تاریخی بلادشاپور، وجود بقاع متبرکه و امامزادگان واجب تعظیم و آثار تاریخی زیادی هرساله میزبان گردشگران زیادی از سراسر ایران پهناور است.
این شهرستان با توجه به وجود چهار بخش مختلف سردسیری و گرمسیری از قلعه رئیسی تا دیشموک دارای آبشار‌ها و چشمه‌های خروشان، جنگل‌های گسترده بلوط، منطقه حفاظت شده خاییز و باغ‌های مرکبات در منطقه قلعه دختر می‌تواند در تمام فصول سال پذیرای گردشگرانی از تمام نقاط کشور و حتی خارج از کشور باشد.
این شهرستان در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد و در جوار بافت قدیمی و تاریخی شهر تاریخی بلاد شاپور و گنجینه‌ای از معماری اسلامی دوران صفویه بنا شده است.
  
مکان‌های تاریخی باستانی و دشت‌های گندمزار، رقص زلف شالیزار در آغوش باد، در حاشیه رود مارون و آیینه آب باران با عطر بهار نارنج، با دل آرای طبیعت در نگارخانه هستی از سد مارون تا بلندای نیر و قاصدک‌های کوه سیاه و صدای پای آبشار کمر دوغ و بلبلکان دلی مهره و کما، باغستان و رقص آهوی خائیز است که حماسه‌های تاریخی مردمانش و نقوش هندسی سرشته در جغرافیای گلیم وجود، حکایتی شنیدنی دارد.
شهرستان کهگیلویه با داشتن طبیعتی بکر و بی‌نظیر و بیش از ۱۰۰ منطقه گردشگری و تفریحی دارای، رنگین کمانی از آبشار‌های دل‌انگیز و طبیعت سرسبز است که هر ساله به ویژه در ایام نوروز، گردشگران زیادی را از سراسر کشور به سوی خود می‌کشاند.
آبشار کمر دوغ
آبشار کمردوغ با چشم‌اندازی زیبا نزدیک به ۱۰۰ متر ارتفاع رنگین کمانی مفرح را به بهترین شکل ممکن به تصویر کشیده است و برای رسیدن به این آبشار طبیعی باید راه‌های پرپیچ وخم از شهر قلعه رئیس را به طول ۱۰ کیلومتر از میان جنگل‌های انبوه بلوط طی کرد.
آبشار کمر دوغ نخستین میراث طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد است که در فهرست آثار ملی ثبت شده در تمام فصول سال دارای آب است و هر ساله میزبان گردشگران زیادی از استان‌های همجوار است.


چشم انداز طبیعی، مزارع سرسبز و رنگین کمان طبیعت زیبا در این مسیر به مسافران آرامش خاصی می‌بخشد و ارزش این اثر طبیعی را برای هر مسافری نوروزی دوچندان می‌کند.
آبی که رنگ آن به دوغ شباهت دارد از دل صخره‌ها جوشش کرده و سرازیر شدن آن بر روی سنگی با شیب تند منظره‌ای بسیار زیبا و چشم نواز را برای گردشگران نوروزی خلق کرده است.
از ویژگی‌های منحصر بفرد این آبشار زیبا که در فاصله ۸۵ کیلومتری شمال شرقی دهدشت و ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر قلعه رئیسی قرار دارد، نمکی بودن آب این چشمه است و شباهت آب آن به دوغ است.
  
تفرجگاه لیتون، بهشت زیبایی‌های پنهان
تفرجگاه زیبا و بکر تنگه لیتون در منطقه دلی آجم از توابع بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه با خوانی اززیبایی‌های خدادادی چون بهشتی دلستان چشم انتظار قدم‌های نورسیده گردشگران بهاری است.

لیتون دارای ویژگی طبیعی منحصربفردی است که نه تنها برای گردشگران داخلی بلکه ظرفیت پذیرش تور‌های خارجی را به لحاظ ویژه گی‌های منحصربفردی طبیعی این منطقه داراست.
آنچه سیاحتگاه لیتون را مهجور قرار داده راه خاکی و کوهستانی این تنگه زیباست که با شهر دیشموک ۷۰ کیلومترفاصله دارد. وجود غار‌های تاریخی تا آبشار‌های مفرح جایی که لطافت مینیاتوری آسمان رشک چشم هر تازه واردی می‌شود، بر زیبایی واهمیت گردشگریی این منطقه افزوده است.
منطقه‌ای که آب سرد، زلال و همیشه جاری‌اش خوان گسترده‌ای را برای اهالی محروم منطقه آجم گسترانیده است.
وجود چند هکتار باغ، استخر‌های پرورش ماهی، شالیزار‌های برنج و پرورش زنبور عسل در پایین دست تنگه لیتون ازسوی اهالی منطقه دلی آجم گواه بر وجود ظرفیت اقتصادی ودرعین حال زیبایی‌های خارق العاده این منطقه بکر است.
  
آبشاری که تنها بخاطر پونه کوهی خوش عطرش افراد زیادی را با همه سختی‌هایش در خود ساکن می‌بیند، بر اهمیت ساحت به این منطقه افزوده است.
بسیاری از اهالی منطقه گرمسیری شهرستان کهگیلویه هر ساله با شروع فصل تابستان و رشد این گیاه خوشبو مسیر سخت گذر و خاکی دلی کما و آجم را به جان می‌خرند و راهی این دیار همیشه خروشان می‌شوند.
منطقه گردشگری کورل
منطقه گردشگری کورل در روستای آبریز زیرنا شهرستان کهگیلویه که در مسیر جاده جدید پاتاوه - دهدشت قرار دارد در فصل بهار و بخصوص ایام نوروز میزبان گردشگران زیادی از استان‌های همجوار است.
خروش چشمه ساران از دل زمین و سرازیر شدن در میان کوه‌ها جاذبه‌ای زیبا را در کنار گندمزار‌های جاده ملی پاتاوه - دهدشت برای بازدید علاقمندان به طبیعت گرمسیری کهگلویه ایجاد کرده است.

حضور در کنار این چشمه ساران دل و جان هر مسافر خسته از راه را آرام می‌کند و برای آن‌ها لحظه‌ای از خاطرات خوش را به یادگار خواهد گذاشت.
چشمه کورسا، شگفتی طبیعت در دل تخته سنگ
چشمه فصلی کورسا در ۱۴ کیلومتری حومه شرق شهر دهدشت واقع شده است.
کورسا نامی است قدیمی بر چشمه‌ای زیبا با آبی زلال و گوارا که از پر آب‌ترین چشمه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود و از دل رشته کوه‌های زاگرس بیرون می‌آید.
این چشمه در میان دو روستای موگرم و تنگه پیرزال واقع شده است و با خارج شدن از شکاف‌های تخته سنگ و جاری شدن در دشت، منظره‌ای زیبا و دل‌انگیزی را به وجود آورده است.
چشمه زلال از دل تخته سنگ‌های بزرگ بیرون آمده و در پایین دست حوضچه‌ای بزرگ برای آب تنی گردشگران نیز فراهم کرده است.
رنگ آبی و نورانی این حوضچه بزرگ گردشگران را به آب تنی کوتاه اغفال می‌کند.
در این میان چشمه زلال و پرآب کورسا قطعه‌ای زیبا از طبیعت پیش روی گردشگردان قرار می‌دهد.
برای دیدن این چشمه زیبا باید مزارع سرسبز و زرد رنگ کلزا را در مسیر جاده طولیان - سرفاریاب به تماشا نشست.
بعد از عبور از این دشت رنگارنگ ورودی تنگ پیزال جاده باریکی در سمت راست شما را به چشمه شگفت‌انگیز کورسا هدایت می‌کند.
  
چشمه کورل
چشمه زیبا و منحصربفرد کورل در روستای شیخان منطقه دشمن زیاری از توابع بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه با عبور از دل تخته سنگ‌های سخت به شکل فواره‌های سفید رنگ جلوه‌ای زیبا به این منطقه بخشیده است. کورل واژه‌ای مربوط به دوران سلجوقی است و به معنای چشمه است. این چشمه زیبا در ۱۲ کیلومتری دهدشت و در مسیر جاده دهدشت - قلعه رئیسی قرار دارد.
شکوه تمدن ایرانی در کاروانسرای بلادشاپور
کاروانسرای بلادشاپور یادگار ارزشمند هویت ملی و آینه تمام نمای تمدن ایران در دوران کهن است که می‌تواند ظرفیتی برای جهانی شدن صنعت گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد باشد.
این کاروانسرا به عنوان یکی از مهمترین یادگار‌های معماری نیاکان ایرانی در کهگیلویه و بویراحمد، در بردارنده روح زندگی و سبک معماری کهن ایران زمین محسوب می‌شود که موجودیت آن از ایران باستان آغاز و در قرون متمادی به دلایل مختلفی چون نظامی، تجاری و مذهبی توسعه و تکامل یافته است.
از آنجا که کشورمان به دلیل قرار گرفتن در شاهراه تجارتی شرقی به غربی یعنی چین تا دریای مدیترانه از دیرباز در ایجاد و ساخت راه‌های نظامی، تجارتی و ساختمان‌های وابسته به آن نقش بارزی ایفا می‌کرد و سالانه تعداد زیادی از مسافران به این سرزمین سفر می‌کردند، تعداد زیادی سازه با نام کاروانسرا در ایران احداث شده که کارکردشان خدمت‌رسانی به مسافران بود که یکی از این کاروانسرا‌ها در شهر تاریخی دهدشت مشهور به بلاد شاپور ساخته شده است.
کاروانسرای بلاد شاپور در ضلع غربی شهر و در کنار حمام کهیار، امامزاده ابراهیم (ع) و امامزاده جابر (ع) قرار دارد، این سازه که در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ثبت شده است امروزه یکی از مهمترین مقاصد گردشگری تاریخی کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود.
بلاد شاپور، میراثی تاریخی در دل شهر دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه از ظرفیت‌های گردشگری مهم شهرستان است.
بافت قدیمی بلاد شاپور با ۴۵ هکتار وسعت یکی از بزرگترین بافت‌های تاریخی کشور به شمار می‌آمد اما این بافت به دلایل توسعه شهرنشینی تخریب شد و هم اینک ۳۷ هکتار از این شهر قدیمی باقی مانده است.
شکوفه‌های بادامستان‌های کهگیلویه
بیش از ۱۰ هزارو ۵۵۵ هکتار از اراضی شیب دار و تپه ماهور‌های کهگیلویه زیر کشت درخت بادام است و شکوفه‌های سفید رنگ این درختان در زمستان بهاری جلوه‌ای خاص به دیار گرمسیری استان کهگیلویه وبویراحمد بخشیده است.
رنگارنگی بادامستان‌های کهگیلویه در زمستان سرد، بهاری زیبا با زیبایی‌های خاص خود را نوید می‌دهد شکوفه درختان در مراتع این شهرستان چشم انتظار نگاه طبیعت دوستان بهاری است.
شکوفه‌های سفید رنگ بادام در میان گل‌های رنگارنگ مراتع شیبدار در حاشیه سد مارون، چشم‌اندازی نادر را در طبیعت کوه سترگ خائیز ترسیم کرده است.
  
شکوفه دادن بادامستان‌ها، این روز‌ها جلوه دیگری از زیبایی طبیعت و اقلیم‌های متفاوت کهگیلویه و بویراحمد را نمایان کرده است و گردشگران زمستانی می‌توانند پس از لذت بردن از مناطق پوشیده از برف شهرستان‌های دنا و بویراحمد آرامش بهاری را در این شهرستان گرمسیری نیز تجربه کنند.

امامزاده سیدمحمود (ع) نگین گردشگری مذهبی کهگیلویه
در دامنه تپه‌های پوشیده از درختان سربلند، آنجا که چادر اعتقاد بر پاست به گنبد و مناره فیروزه رنگ می‌رسی که امامزاده سید محمود(ع) نام دارد و مکان آن برای حمد و ستایش است.
امام‌زاده محمود (ع) در بخش «چارؤسا» شهرستان کهگیلویه خیمه شوق و شور بر پا کرده و در تمام طول سال و به ویژه در بهار، پذیرای دلدادگان کوی ارادتمندان است.
آستان مقدس امام‌زاده محمود (ع) در روستای بی‌سیتون بخش چارؤسا شهرستان کهگیلویه قرار دارد و با شهر دهدشت ۷۵ کیلومتر فاصله دارد.
عمارت عظیم و قدیمی این زیارتگاه با وسعتی معادل ۱۷۰ و محوطه‌ای بیش از ۱۰۵متر، از ۲ قسمت هشتی با پلانی مستطیل شکل شامل صحن، ایوان، حرم با گنبد عرقچینی خوش ترکیبِ مخروطی با گچ قدیم و بر نوک آن پنجه پنج تن آل عبا نصب شده است.
نمای خارجی بنا به کمک قاب‌های مربعی با چند رشته طاق نمای جناغی در داخل آن‌ها بر روی زوایای هشت‌گانه، اثر چشم‌گیری داشته و گوشوار هر زاویه در چهار سوی آن با چهار طاق نما در پایین و بالا، از تناسب و زیبایی خاصی برخوردار است.
آستان متبرکه امامزاده سید محمود(ع) معروف به سید محمید به عنوان یکی از امامزادگان شاخص این شهرستان همه ساله پذیرای خیل عظیم گردشگران و مسافران نوروزی است.
فرماندار کهگیلویه با اشاره به افزایش چشمگیر حضور گردشگران در سال‌های گذشته از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی این شهرستان گفت: زمینه حضور چشمگیر و مستمر گردشگران نیازمند توسعه زیرساخت‌های است.
سید حمزه محقق‌زاده اظهار داشت: با توجه به نقش مهم صنعت توریسم در درآمدزایی پایدار تاکنون به نحو احسن از این ظرفیت‌ها برای درآمد زایی استفاده نشده است.
وی بیان کرد: جاده ترانزیتی استان‌های جنوبی کشور و بنادر جنوب‌غرب و جنوب ایران از کهگیلویه، موقعیت این شهرستان را در حوزه‌های مختلف به‌ویژه بخش گردشگری استراتژیک کرده است.
محقق‌زاده اظهارکرد: برنامه‌ریزی لازم برای توسعه و تأمین زیرساخت‌های لازم در مناطق گردشگری با تشکیل کارگروه‌های لازم در سطح شهرستان اجرایی خواهد شد.
شهرستان ۱۳۲ هزار نفری کهگیلویه دارای چهار شهر، چهار بخش و ۱۰ دهستان است. دهدشت مرکز این شهرستان با جمعیت بیش از ۶۵ هزار نفر در فاصله ۱۸۰ کیلومتری یاسوج مرکز استان چهارفصل کهگیلویه وبویراحمد قرار دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما

تیشه به ریشه پول ملی

تیشه به ریشه پول ملی

اخیرا یکی از نمایندگان مجلس از لایحه‌‌‌ای موسوم به «حجاب و عفاف» رونمایی کرده است که ...
مترویی که عموما خراب است! / آیا زاکانی بی‌خیال امور شهر تهران شده است

مترویی که عموما خراب است! / آیا زاکانی بی‌خیال امور شهر تهران شده است

«شهرداری دیگر مماشات نکند و منابعی که در اختیارشان گذاشتیم را هرچه سریع‌تر برای رفع نقص ...
۳ واکنش شفقت‌برانگیز  به انتخابات

۳ واکنش شفقت‌برانگیز  به انتخابات

اکنون که یکی از عجیب‌ترین انتخابات‌های بعد از انقلاب تمام شد، انتظار آن بود که تحلیل‌ها ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1