تاریخ انتشار
دوشنبه ۴ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۱۳:۰۴
کد مطلب : ۴۵۲۸۰۷
کبنا بررسی کرد

فیلترینگ اینستاگرام: بحران اقتصادی نهفته در بحران اجتماعی / چه تعداد ایرانی در اینستاگرام فعالیت اقتصادی دارند؟ / عشق، سیاست و اینترنت!

۱
فیلترینگ اینستاگرام: بحران اقتصادی نهفته در بحران اجتماعی / چه تعداد ایرانی در اینستاگرام فعالیت اقتصادی دارند؟ / عشق، سیاست و اینترنت!
کبنا ؛براساس گزارش سال گذشته مرکز آمار ایران معادل ۱۱ میلیون نفر از طریق شبکه‌های مجازی کسب درآمد می‌کنند. از این میزان حدود 9 میلیون نفر یعنی 83 درصد از طریق اینستاگرام در حال کسب درآمد هستند.
به گزارش کبنا، اکو ایران در این زمینه نوشت: با دستور شورای امنیت کشور، اینترنت در ایران محدود و اینستاگرام فیلتر شد. اتفاقی مشابه آبان 98 که گرچه فیلترینگ تلگرام به صورت موقت بود اما چند ماه بعد این پیام رسان با دستور قضائی فیلتر و دسترسی آزادانه به آن محدود شد. 
برای کاربران ایرانی اوضاع کنونی بی شباهت به آن سال نیست، از دسترس خارج اینستاگرام یک هراس چند ماهه بود که 31 شهریور عینیت پیدا کرد.زنگ خطر از مدت ها قبل به صدا درآمده بود و از اواخر مرداد ماه سال جاری شدیدتر شده بود. 
 هفته آخر مرداد ماه بود که کاربران ایرانی اینستاگرام با رشد اختلال و بعضا قطعی‌های مکرر روبرو شدند. این دلهره  با به جریان افتادن بررسی طرح صیانت و درنهایت تصویب آن  در نیمه شهریور سال جاری توسط شورای عالی فضای مجازی تشدید شد. 
پس از مرگ مهسا امینی دختر 22 ساله بازداشت شده از سوی گشت امنیت اخلاقی و اعتراضات مردمی پس از آن، اینستاگرام به دستور شورای امنیت کشور فیلتر شد. گرچه هنوز درباره موقتی و یا دائمی بودن این محدودیت موضعی گرفته نشده است اما سخنان جمعه شب وزیر کشور این احتمال را مطرح کرد که در صورت کنترل اعتراضات محدودیت ها برداشته می شود.اما چرا محدودیت در دسترسی به اینستاگرام برای بسیاری از ایرانیان دلهره آور است.
شبکه اجتماعی گره خورده با معیشت مردم
اینستاگرام در ایران یک شبکه اجتماعی به اشتراک گذاشتن فیلم و تصویر نیست بلکه یک بستر کسب و کار و تامین معیشت است.
گرچه آمار و ارقام رسمی وجود ندارد اما اظهارات مسئولان رسمی نشان می دهد تعداد زیادی کاربر فعال در این پلتفرم صاحب کسب وکار هستند. ایرنا مرداد ماه سال جاری به نقل از ابوالحسن فیروز ابادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور نوشت: ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد صنفی مجازی در کشور تنها در اینستاگرام فعال است. 
مرکز پژوهشی بتا نیز پیش تر اعلام کرده بود، در سال  1399  بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار کسب و کار در اینستاگرام فعال هستند که از این تعداد حداقل ۲۰۰هزار کسب‌وکار بزرگ و متوسط و  ۵۰۰ هزار کسب‌وکار استانی و بومی هستند. یعنی  هر کدام از این صفحات، منبع درآمد ماهانه یک یا چند نفر بوده است.
براساس گزارش سال گذشته مرکز آمار ایران نیز معادل ۱۱ میلیون نفر از طریق شبکه‌های مجازی کسب درآمد می‌کنند. از این میزان حدود 9 میلیون نفر یعنی 83 درصد از طریق اینستاگرام در حال کسب درآمد هستند.
پیش بینی می شود با تشدید محدویت های اینترنت در ایران این درآمد این گروه به شدت کاهش یابد. پیش از تشدید این محدودیت ها ، استارت‌آپ «پادرو» که در زمینه ارائه ابزارهای هوشمند برای کمک به بهبود فروش و ارسال سفارش‌‌‌‌های آنلاین فروشگاه‌‌‌‌های اینترنتی فعالیت می‌کند؛ وضعیت فروش مرداد ماه فروشگاه‌‌‌‌های اینستاگرامی ایرانی را نامناسب ارزیابی کرد.  
براساس گزارش این استارت آپ با کندی اینترنت و او‌‌‌‌ج‌‌‌‌گیری اختلال در دسترسی به اینستاگرام، میزان بازدید از این فروشگاه‌‌‌‌ها در مقایسه با تیر ماه، حدود ۳۵‌درصد کاهش  داشته و ادامه اختلال ها منجر به افت فروش این کسب و کارها بین ۱۰ تا ۵۰‌درصد شده بود.
حال با فیلتر کامل  پلتفرم اینستاگرام پیش بینی می شود؛ کسب وکارهای اینترنتی بیش از گذشته آسیب ببینند. در نیمه اول اردیبهشت ۱۳۹۷ که پلتفرم تلگرام در دولت دوم روحانی فیلتر شد. کسب و کارهای اینترنتی اگرچه به شدت آسیب دیدند؛  اما به تدریج از تلگرام به اینستاگرام نقل مکان کردند. اما امروز هیچ پلتفرمی جایگزین اینستاگرام  در کشور وجود ندارد. درضمن پس از همه گیری کووید 19 فعالیتهای خرد و اینترنتی بر بستر اینستاگرام بیش از پیش شدت گرفت. 
براین اساس از نگاه محمد رضا دادگستر پژوهشگر سیاستگذاری، 90 درصد کسب و کارهای اینترنتی وابسته به  اینستاگرام آسیب خواهند دید. او با اشاره به اینکه بسیاری از کسب و کارهای وابسته به اینستاگرام سایت فروش ندارند؛ بی شک با بحرانی جدید روبرو خواهیم شد. 
بحران که می تواند از جنس بیکاری و از دست رفتن درآمد برای امرار معاش باشد. زیرا اینستاگرام بستری برای فروش فعالانی بود که امکان تامین واحد تجاری نداشتند و از طریق فروش آنلاین کسب درآمد می کردند.
محدودیت موقت این شبکه اجتماعی به منزله تعطیلی واحدهای تجاری است.
رضا الفت نسب عضو هیئت مدیره اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی بر این باور است، فیلترینگ اینستاگرام چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت ضربات سهمگینی به معاش بیش از 9 میلیون نفر کاربر فعال در اینستاگرام خواهد زد. 
او با اشاره به رشد کسب و کارهای اینترنتی وابسته به  اینستاگرام در سالهای پس از فیلترینگ تلگرام و همه گیری کرونا تاکید کرد: بی شک فیلتر شدن دائمی اینستاگرام، بار جدیدی به کشور تحمیل خواهد کرد که معلوم نیست کدام بخش آن را خواهد کشید.
الفت افزود: به صورت جسته و گریخته می شنویم که میگویند این فیلترینگ را ادامه دهیم که ما امیدواریم این اتفاق نیفتد چون بحران اقتصادی جدید در دل خود بحران اجتماعی دیگر متولد خواهد کرد. 
او تاکید کرد: ما امروز پلتفرمی جایگزین اینستاگرام نداریم که بخواهیم کسب و کارهای اینترنتی را به آن منتقل کنیم. ساخت یک پلتفروم که قابلیت فعالیت اقتصادی داشته باشد در کوتاه مدت امکان پذیر نیست. 
او  با نقد عملکرد وزارت ارتباطات از دولت خواست در راستای کاهش فشار روانی بر فعالان اقتصادی این حوزه حداقل زمان فیلترینگ را مشخص کنند. 
فعالان این حوزه تاکید کردند بیکاری یکی از جلوه ناامنی نرم است دولت نمی تواند به بهانه تامین امنیت به این جلوه از ناامنی احتمالی بی توجه باشد.
چه تعداد ایرانی در اینستاگرام فعالیت اقتصادی دارند؟
اعتماد آنلاین در گزارشی نوشت: اینستاگرام به یکی از بسترهای اصلی فعالیت کسب‌وکارها تبدیل شده است. یک بررسی نشان می‌دهد بیش از ۴۱۵ هزار فروشگاه ایرانی در اینستاگرام فعال هستند. اینستاگرام به صورت مستقیم برای بیش از یک میلیون نفر شغل ایجاد کرده و احتمالا برای سه میلیون نفر غیرمستقیم اشتغال‌زایی داشته است.

 اینستاگرام
این روزها اینستاگرام در ایران مسدود و فیلتر شده است. اینستاگرام نه تنها یک راه ارتباطی که یک سرویس مناسب برای فعالیت‌های اقتصادی در ایران و جهان است.
با مسدود کردن اینستاگرام بعد از اعتراضات اخیر کسب‌وکار بسیاری از افراد در این سرویس مختل شده است.
یک بررسی نشان می‌دهد بیش از ۴۱۵ هزار فروشگاه ایرانی در اینستاگرام فعال هستند. اینستاگرام به صورت مستقیم برای بیش از یک میلیون نفر شغل ایجاد کرده و احتمالا برای سه میلیون نفر غیرمستقیم اشتغال‌زایی داشته است.
تخمین زده می‌شود این بازار در ایران سالانه بین ۱۸ تا ۳۲ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد.
عشق، سیاست و اینترنت!
عصر ایران در گزارشی آورد که جمعیت قابل توجهی از معترضین که هیجانات نوجوانی و جوانی خود را با تخریب نشان می‌دهند دهه هشتادی‌ها هستند که مسئولین با مسدود‌سازی اینترنت، بزرگترین سرگرمی آنان را گرفته‌اند.
بستن دریچه‌های گفتگو در هیچ مناسباتی که پای انسان در میان باشد راه حل درستی نبوده و نخواهد بود، وقتی دو انسان عاشق قهر می‌کنند عموماً جز پر دامنه شدن کدورت‌ها و بیشتر شدن شکاف، هیچ سودی نخواهد داشت و مروری بر قصه‌های عاشقانه‌ی عصر حاضر نشان می‌دهد که بر خلاف داستان‌های عاشقانه‌ی قدیمی که هجران عشق را شعله ور‌تر می‌کرد انسان مدرن یا خیلی راحت دل می‌کند و دل به دیگری می‌بندد و یا نقشه‌هایی برای انهدام خود یا دیگری در سر می‌پروراند که البته شق دومی محتمل‌تر است.
سیاست، پیوند وثیقی با شکل روابط عاشقانه دارد با دوز کمتری از دلبستگی و ملات بیشتری از وابستگی، انسان‌ها در هر جغرافیایی که زندگی می‌کنند نیاز به یک "لوایاتان" دارند تا بتواند برخی از نیاز‌های اولیه آنان را تأمین کند و امنیت آنان را برقرار سازد.
اگر دولت موفق به انجام وظایف اولیه خود بشود نوبت تلاش برای تضمین رفاه و آسایش خواهد رسید که اینجا وابستگی مردم به دلبستگی نزدیک می‌شود و این نزدیکی مردم به دولت در انتخابات خود را نشان می‌دهد.
ایران این روز‌ها تجربه سختی را سر می‌گذراند زیرا مدیران یا از کف جامعه خبر ندارند و یا اگر دارند وقعی به نظر شهروندان نمی‌نهند و گفتگو در یک محیط آرام جای خود را به سنگ و آتش در کف خیابان‌ها داده است زیرا یکی از دریچه‌ها بسته است!
محدودیت اینترنت و فیلتر کردن شبکه‌های مجازی آخرین شکل از اعمال تحریم بر شهروندان است که در هر اعتراضی اولین فکری است که به اذهان صاحبان قدرت خطور می‌کند و خسارات اقتصادی زیادی به کشور وارد می‌کند و مخالفان آزادی هم همیشه پس از هر اعتراضی دستاویز محکمی دارند تا به قول خودشان ساماندهی فضای مجازی را پیش ببرند که معنایش قطع ارتباط با جهان و شنا کردن در استخر کوچکی است که خودشان طراحی کرده‌اند و شکست چنین طرحی در همان پیام‌رسان "سروش" بر خودشان و شهروندان آشکار شد!
عشق، سیاست و اینترنت!
سوژه جدید، عادت به نشستن پشت میز‌های کامپیوتر دارد و وقتی چنین فرصتی از وی سلب می‌شود گویی بخش بزرگی از زندگی‌اش را گرفته‌اید، صبر آخرین موضوعی است که به آن فکر خواهد کرد، قطعاً بخشی از معترضان امروزی به درگذشت جانسوز مهسا‌امینی اعتراض دارند و اعتراض این قشر هم بعید به نظر می‌رسد به شیشه شکستن و بانک و ماشین آتش زدن بکشد اما می‌بینیم که جمعیت قابل توجهی از معترضین که هیجانات نوجوانی و جوانی خود را با تخریب نشان می‌دهند دهه هشتادی‌ها هستند که مسئولین با مسدود‌سازی اینترنت، بزرگترین سرگرمی آنان را گرفته‌اند و آن‌ها در همراهی با معترضین به گشت ارشاد برای خواسته‌های خود به خیابان‌ها آمده‌اند.
با بستن اینترنت شاید از برخی سازمان دهی‌ها جلوگیری شود اما بهتر است که با یک بررسی ساده آمار حاضرین در خیابان‌ها، میانگین سن معترضین و رابطه آن با محدود کردن اینترنت و شبکه‌های مجازی را در نظر داشته باشید.
نام شما

آدرس ايميل شما

گره کور برجامی؛ در نیویورک خبری نشد

گره کور برجامی؛ در نیویورک خبری نشد

منابع آگاه از رایزنی های ایران و دیگر قدرت های جهانی پیش از آغاز نشست مجمع عمومی و پس ...
رونمایی از سبک جدید  کی روش

رونمایی از سبک جدید  کی روش

یک پیروزی روحیه‌بخش در مهم‌ترین دوستانه پیش از جام جهانی؛ این رویایی‌ترین شروع ممکن برای ...
همه یک ملتیم به نام ایران!

همه یک ملتیم به نام ایران!

زخم‌هامان را خودمان مرهم می‌گذاریم. درد‌هامان را خودمان درمان می‌کنیم. خطاکاران‌مان را ...
به نظر شما کدام دانشگاه سال 1402 در استان کهگیلویه و بویراحمد عملکردی بهتری داشته است؟
دانشگاه یاسوج
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه پیام‌نور
دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه فنی و حرفه‌ای
هیچ کدام
1